Kesihatan

Terapi Akupunktur untuk Asid Perut, Adakah Berkesan?

Selain menjalani gaya hidup sihat, terapi akupunktur dikatakan dapat membantu mengubati asid perut. Terapi akupunktur sendiri banyak digunakan untuk melegakan gejala keadaan perubatan tertentu. Tetapi, bagaimana dengan akupunktur untuk asid perut? Adakah ia berkesan?

Baca juga: Adakah Akupunktur untuk Strok Sangat Berkesan?

Gambaran keseluruhan asid perut

Asid perut atau juga dikenali sebagai penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah keadaan yang berlaku apabila asid perut mengalir kembali ke dalam tiub yang menghubungkan mulut dan perut (esofagus).

Keadaan ini boleh disebabkan oleh refluks asid yang kerap. Semasa kita menelan makanan, lingkaran otot melingkar di bahagian bawah esofagus (sfinkter esofagus bawah) berehat untuk membiarkan makanan dan cecair mengalir ke dalam perut.

Selepas itu, sfinkter atau sfinkter akan ditutup lagi. Apabila sfinkter melonggarkan atau melemah, asid perut dapat mengalir kembali ke esofagus (esofagus).

Pengembalian asid perut yang berterusan dapat merengsakan lapisan esofagus dan menyebabkannya meradang.

Gejala GERD

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa gejala biasa refluks asid atau GERD, ini termasuk:

  • Sensasi terbakar di dada (pedih ulu hati), biasanya berlaku selepas makan makanan dan boleh menjadi lebih teruk pada waktu malam
  • Sakit dada
  • Kesukaran menelan
  • Regurgitasi makanan atau cecair berasid
  • Rasanya ada benjolan di kerongkong

Baca juga: Asid Perut Sering Meningkat? Ternyata inilah sebabnya!

Adakah akupunktur untuk asid perut berkesan?

Salah satu kaedah rawatan alternatif untuk asid perut yang terkenal secara meluas adalah akupunktur. Akupunktur adalah sejenis ubat tradisional Cina yang sudah ada sejak ribuan tahun.

Prosedur ini menggunakan jarum kecil untuk mengimbangi aliran tenaga dan merangsang proses penyembuhan. Harap maklum bahawa terdapat beberapa ujian klinikal yang mengkaji keberkesanan akupunktur untuk refluks asid (GERD).

Satu percubaan klinikal melaporkan bahawa akupunktur dapat mengurangkan gejala GERD dengan ketara. Peserta menilai hasilnya berdasarkan 38 gejala, termasuk beberapa masalah yang melibatkan sistem pencernaan, sakit belakang, tidur, dan sakit kepala.

Adakah terdapat kajian lain?

Kajian lain juga mendapati kesan positif terhadap pengurangan asid gastrik dan peraturan sfinkter esofagus bawah (LES). Sebaliknya, satu kajian baru mendapati bahawa terapi menggunakan elektro akupunktur (EA) tanpa jarum dapat meningkatkan prestasi LES dan mengurangkan refluks asid.

Kombinasi EA dan perencat pam proton (PPI) menghasilkan kesan yang ketara. EA sendiri adalah bentuk akupunktur lain, di mana prosedur menggunakan arus elektrik bersama dengan jarum.

Sementara itu, PPI adalah ubat yang digunakan untuk menurunkan kadar asid perut dan melegakan gejala GERD.

Manfaat akupunktur lain untuk asid perut

Manfaat akupunktur lain untuk asid perut yang lain ialah terapi ini memberikan hasil positif bagi pesakit dengan jenis GERD tertentu, iaitu penyakit refluks tidak erosif (NERD).

Dipetik dari KesihatanCMi, para penyelidik mendapati bahawa akupuntur berjaya dalam rawatan NERD dan disimotilitas esofagus yang berkaitan.

NERD sendiri merupakan subkategori utama GERD. Sementara itu, disfotilitas esofagus adalah penyebab utama GERD. Didapati bahawa akupuntur dapat mempengaruhi skor indeks untuk dismotilitas esofagus, gejala GERD, dan tekanan LES.

Selain itu, akupunktur juga dikatakan berjaya mengurangkan kekerapan dan intensiti pedih ulu hati, regurgitasi, sakit dada, dan disfagia atau kesukaran menelan. Walaupun akupunktur untuk asid perut memberikan hasil yang positif, penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

Bukan hanya itu, terapi akupunktur untuk asid perut juga mesti dilakukan oleh seorang profesional dan mesti disertai dengan rawatan lain untuk merawat GERD.

Risiko akupunktur

Sekiranya dilakukan oleh ahli akupunktur, risikonya agak rendah. Walau bagaimanapun, akupunktur tidak boleh digunakan jika anda mengambil ubat pengencer darah atau antikoagulan dan seseorang yang mengalami gangguan pendarahan.

Bukan hanya itu, elektro akupunktur juga harus dielakkan oleh seseorang yang menggunakan alat pacu jantung atau alat elektrik yang lain.

Berdasarkan Penerbitan Kesihatan HarvardKesan sampingan biasa dari terapi ini termasuk rasa sakit atau lebam di kawasan di mana jarum diletakkan. Risiko lain boleh merangkumi pening dan pendarahan tempatan.

Cara terbaik untuk mengelakkan risiko ini adalah dengan memilih pengamal akupunktur yang bertauliah dan cekap atau dilakukan oleh ahli akupunktur.

Bukan itu sahaja, jika anda ingin melakukan akupunktur untuk merawat asid perut, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu dan beritahu doktor mengenai rawatan lain yang sedang dilakukan.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda juga harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Demikian beberapa maklumat mengenai terapi akupunktur untuk asid perut. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai akupunktur, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!