Kesihatan

Dikenal Berkesan dalam Mengatasi Luka, Juga Kenali Kesan Sampingan Daun Komfrey untuk Kesihatan

Daun Comfrey adalah salah satu jenis tanaman herba yang popular digunakan lebih dari 2,000 tahun. Anda boleh mendapatkan daun comfrey di pelbagai farmasi dan kedai kesihatan. Biasanya daun komfrey dijual dalam bentuk krim, salap atau teh herba.

Jadi apa sebenarnya faedah daun komfrey? Adakah tanaman herba ini selamat digunakan? Ketahui lebih lanjut mengenai faedah dan kesan sampingan daun komfrey di bawah.

Apa itu daun comfrey?

Komfrey (Symphytum officinale L) adalah tumbuhan yang tumbuh di padang rumput lembap di Eropah, Asia dan Amerika Utara. Daun Comfrey telah lama digunakan sebagai ubat tradisional di banyak negara di seluruh dunia.

Daun tanaman comfrey mempunyai bentuk memanjang dan sering disebut daun blackwort atau rajutan tulangkerana kemampuannya untuk merawat beberapa keadaan gangguan tulang.

Kandungan daun Comfrey

Tumbuhan herba ini mempunyai beberapa bahan aktif yang dapat membantu mengatasi masalah kesihatan. Allantoin misalnya, kandungan ini dapat membantu pembentukan sel kulit baru dan pada masa yang sama mengurangkan keradangan.

Walau bagaimanapun, daun comfrey juga mengandungi bahan berbahaya yang disebut pyrrolizidine alkaloid (PAs). Bahan-bahan ini dapat diserap oleh kulit dan terkumpul di hati, menyebabkan barah dan bahkan mati ketika dimakan.

Baca juga: 5 Cara Memproses Daun Kelor untuk Manfaat Optimum untuk Kesihatan

Khasiat daun comfrey

Berikut adalah beberapa kelebihan daun comfrey yang telah disokong oleh penyelidikan:

Mengatasi sakit sendi

Manfaat lain dari daun comfrey adalah merawat keadaan sakit sendi. Satu kajian mendapati bahawa tumbuhan herba ini sesuai untuk merawat keadaan seperti kecederaan, osteoartritis, atau keseleo di pergelangan kaki.

Penyelidikan pada daun comfrey juga menunjukkan bukti bahawa ubat topikal yang mengandungi daun comfrey dapat membantu melegakan sakit punggung atas dan bawah.

Sembuhkan luka

Daun Comfrey diketahui mempunyai kekuatan penyembuhan luka. Melalui penyelidikan yang diterbitkan dalam Complementary Therapies in Medicine, daun panjang ini terbukti dapat membantu menyembuhkan jenis lecet.

Kajian mendapati bahawa daun comfrey dalam bentuk topikal selamat untuk menyembuhkan luka pada kulit. Walau bagaimanapun, kesan sampingan penggunaan daun comfrey pada kulit dan luka masih perlu dikaji lebih lanjut.

Dalam perubatan tradisional, daun comfrey juga sering dimakan untuk mengatasi masalah kesihatan yang lain. Bermula dari masalah perut, seperti bisul, kolitis, cirit-birit hingga batuk, bronkitis dan barah. Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan untuk menyokong ini.

Baca juga: Bukan Hanya Perasa Makanan, Inilah Manfaat Daun Teluk Untuk Kesihatan

Kesan sampingan daun Comfrey

Pengambilan daun comfrey juga diketahui mempunyai kesan sampingan. Secara amnya, kesan sampingan termasuk:

  • Sakit perut
  • Perut terasa kenyang
  • Hilang selera makan
  • Lemah
  • Pembesaran jantung
  • Pengurangan jumlah air kencing
  • Penyumbatan vena kecil di hati.

Kontroversi daun komfrey

Walaupun diketahui memiliki banyak potensi untuk kesehatan, terutama tulang dan telah lama dikenal sebagai ubat tradisional, beberapa negara melarang pengambilan daun comfrey.

Pada tahun 2011, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) atau Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat mengeluarkan larangan dan meminta agar semua produk comfrey dikeluarkan dari peredaran.

Tumbuhan ini diketahui menyebabkan penyakit veno-oklusif hati, yang merupakan keadaan penyumbatan pada urat kecil di hati, terutama ketika diambil secara oral.

Dilaporkan dari drug.com, tanaman ini juga tidak sesuai untuk orang yang mempunyai hipersensitiviti atau reaksi alergi terhadap tanaman. Daun ini juga tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai buah pinggang, hati, wanita hamil dan menyusui.

Pengambilan daun comfrey juga tidak digalakkan. Di negara Eropah dan Amerika, daun comfrey tumbuhan ini dilarang untuk dimakan kerana kandungan alkaloid pirolizidin berbahaya.

Sekiranya anda mengalami gangguan tulang seperti keseleo atau sakit sendi, anda mungkin berfikir tentang memilih daun comfrey sebagai ubat untuk mengatasinya. Tetapi penggunaan daun comfrey tidak dapat menjamin pemulihan sepenuhnya anda.

Untuk itu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu supaya anda mendapat dos yang paling sesuai. Di samping itu, anda juga dapat mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.