Kesihatan

Denyutan jantung janin di rahim, mari kita ketahui perkembangannya

Mendengarkan degupan jantung janin di rahim adalah saat yang paling dinantikan oleh setiap bakal ibu bapa.

Mendengarkan degupan jantung janin biasanya dilakukan ketika melakukan pemeriksaan kehamilan setiap bulan. Denyutan jantung janin yang sihat bermaksud bayi sedang berkembang sebagaimana mestinya.

Bilakah degupan jantung janin dapat didengar?

Semasa mengandung, degupan jantung bayi hanya dapat didengar ketika rahim berusia 6 minggu. Denyutan jantung dapat dikesan dengan melakukan imbasan transvaginal (TVS).

Doktor anda mungkin mencadangkan alternatif lain, seperti Doppler untuk mengesan degupan jantung janin. Walau bagaimanapun, tidak selalu degupan jantung didengar pada usia kehamilan 6 minggu.

Anda mungkin perlu menunggu hingga 10 atau 12 minggu sehingga anda dapat mendengar degupan jantung janin yang sihat.

Perkembangan degupan jantung janin

Perkembangan janin pada setiap trimester biasanya berbeza, begitu juga dengan degupan jantung janin. Berikut adalah perkembangan degupan jantung janin pada setiap trimester:

Trimester pertama

Pada minggu ke-6 degupan jantung janin dapat didengar. Biasanya jantung berdegup pada 110 kali seminit. Doktor akan menggunakan alat ultrasound genggam yang dikenali sebagai Doppler untuk mendengar degupan jantung janin di perut.

Sekiranya anda tidak dapat mendengarnya, jangan risau, mungkin janin bersembunyi di sudut rahim atau berada dalam posisi menghadap ke belakang, menyukarkan Doppler untuk mencari irama jantung.

Trimester kedua

Semasa pemeriksaan rutin pada trimester kedua kehamilan, doktor akan melakukan ultrasound dan memeriksa struktur jantung janin.

Ini untuk mengetahui sama ada janin mempunyai masalah kecacatan jantung kongenital, kerana ini adalah gangguan yang paling biasa terjadi pada bayi.

Pada minggu ke-17, otak janin mula mengatur degupan jantung sebagai persediaan untuk kehidupan di luar perut. Selepas tiga minggu lagi, lebih tepat pada minggu ke-20, degupan jantung bayi dapat didengar hanya menggunakan stetoskop.

Trimester ketiga

Pada usia kehamilan 40 minggu, sistem peredaran bayi akan terus berkembang dan menjadikan degupan jantung lebih stabil. Supaya bayi bersedia meneruskan kehidupan di luar rahim.

Sebelum kelahiran, paru-paru bayi tidak berfungsi kerana bayi tidak bernafas di dalam rahim.

Sehingga tiba masanya untuk kelahiran dan bayi menarik nafas pertama, ketika itulah sistem peredaran darah yang berkembang bergantung pada tali pusat untuk menampung bekalan darah yang kaya dengan oksigen dan nutrien.

Denyutan jantung berubah sepanjang kehamilan

Sepanjang kehamilan, jantung bayi akan terus berkembang. Pada minggu-minggu pertama kehamilan, degupan jantung janin bermula antara 90 hingga 110 denyutan seminit.

Denyut jantung akan meningkat dan mencapai puncaknya pada minggu ke 9 hingga 10. Pada minggu ini, degupan jantung bayi adalah antara 140 dan 170 degupan seminit.

Pada tahap mana degupan jantung bayi dikatakan normal?

Denyut jantung normal pada janin adalah 110 hingga 160 denyutan seminit. Bilangan ini biasanya dijumpai pada trimester kedua. Walau bagaimanapun, ingat bahawa kadar jantung janin akan berbeza semasa kehamilan.

Doktor anda mungkin bimbang jika jantung anda berdegup kencang, terlalu perlahan, atau bahkan tidak teratur. Sekiranya itu berlaku, ada kemungkinan janin mengalami masalah jantung. Itulah sebabnya doktor selalu memantau jantung janin semasa pemeriksaan rutin.

Mengapa degupan jantung bayi tidak didengar?

Pada masa pemeriksaan, kadangkala degupan jantung janin tidak didengar atau dikesan. Keguguran bukan salah satu sebabnya. Terdapat banyak sebab mengapa degupan jantung tidak dapat dikesan, termasuk:

  • Kehamilan masih terlalu awal
  • Mempunyai rahim yang condong
  • Kedudukan bayi sukar dicari
  • Ibu berlebihan berat badan
  • Plasenta yang terhalang
  • Menggunakan pendengar degupan jantung yang tidak dijual (bukan alat perubatan profesional)

Bagaimana menjaga kesihatan jantung bayi?

Perkembangan janin di rahim biasanya berubah, termasuk perkembangan jantung pada bayi. Walaupun tidak terkawal, anda boleh mencuba beberapa langkah untuk membantu degupan jantung bayi anda menjadi sihat. Langkah-langkah ini merangkumi:

  • Mengambil asid folik semasa kehamilan untuk membantu mencegah penyakit jantung kongenital pada bayi
  • Berhenti merokok (jika anda merokok), kerana boleh menyebabkan kecacatan jantung pada bayi
  • Sekiranya anda menghidap diabetes, pastikan kadar gula darah anda terkawal. Jika tidak, ia boleh mengakibatkan kecacatan jantung pada bayi
  • Jangan gunakan ubat jerawat isotretinoin, kerana ia akan menyebabkan kecacatan jantung pada janin

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!