Kesihatan

Ketahui 6 tanda penuaan pramatang dan cara mencegahnya

Penuaan mesti berlaku pada semua orang. Namun, penuaan boleh berlaku lebih awal dan boleh membuat wanita tidak selamat, anda tahu. Oleh itu, jangan terkejut, jika banyak wanita berduyun-duyun melakukan rawatan untuk mencegah penuaan pramatang agar kelihatan lebih muda.

Apakah tanda-tanda penuaan pramatang? Lalu, ada petua untuk mencegahnya? Mari lihat di sini.

Tanda-tanda penuaan pramatang

Seiring bertambahnya usia, proses dalaman berlaku di dalam badan, dari pergantian sel hingga pemulihan yang lambat dan memerlukan masa lebih lama untuk diperbaiki.

Ini meninggalkan ruang untuk tanda-tanda penuaan, seperti keriput, untuk muncul. Perubahan yang berlaku akan mengejutkan jika terjadi lebih awal daripada yang sepatutnya, atau yang kita ketahui sebagai penuaan pramatang.

Penuaan pramatang boleh disebabkan oleh beberapa faktor, yang paling terkenal ialah pendedahan cahaya matahari. Merokok, minum alkohol, genetik, atau tekanan juga boleh menjadi penyebab penuaan pramatang.

Penuaan pramatang mempunyai ciri-ciri yang perlu anda ketahui Kesibukan, berikut adalah ciri-cirinya.

Baca juga: Cegah Penuaan Pramatang untuk Menurunkan Risiko Penyakit Jantung, Ini adalah Banyak Manfaat Minyak Kelapa yang Sihat!

1. Kulit kusam dan kering

Seiring bertambahnya usia, mereka tidak lagi melepaskan sel kulit mati dengan cekap. Akibatnya, sel-sel kulit mati terkumpul pada kulit dan mengurangkan kecerahan kulit, yang menyebabkan kulit kelihatan kusam.

2. Kemunculan bintik coklat

Salah satu tanda penuaan pramatang yang paling jelas adalah penampilan bintik-bintik coklat. Bintik-bintik coklat, bintik-bintik usia, atau bintik-bintik matahari biasanya muncul di kawasan kulit yang terdedah dan boleh disebabkan oleh terlalu banyak cahaya matahari.

3. Kehilangan kelantangan di seluruh wajah

Banyak perubahan berkaitan dengan usia berlaku di sekitar struktur tulang wajah. Ini dapat dilihat seperti kehilangan volume di seluruh wajah, termasuk pelebaran soket mata, pengecutan tulang rahang, dan kehilangan dan pengurangan ruang lemak yang dapat membuat kulit kelihatan kendur.

4. Kemunculan garis-garis halus dan kedutan

Satu lagi ciri penuaan pramatang yang terkenal ialah penampilan garis-garis halus dan kedutan. Mengalami keriput sebenarnya adalah bahagian normal untuk bertambah tua.

Namun, jika anda melihat kerutan muncul lebih luas daripada rakan sebaya, ini boleh dikatakan sebagai tanda penuaan pramatang.

Sebilangan besar wanita akan mula melihat tanda-tanda penuaan pada wajah mereka sekitar usia 40 tahun. Sekiranya seseorang mendapat banyak cahaya matahari, perubahan ini mungkin muncul lebih awal pada pertengahan 30-an.

Sementara itu, jika seseorang sangat berhati-hati dengan cahaya matahari dan menghindarinya, perubahan ini mungkin lebih ketara setelah berusia 40 tahun.

5. Penipisan bibir

Bibir nipis juga merupakan tanda penuaan pramatang. Semakin tua usia, semakin kurang kolagen yang dihasilkan di dalam badan. Untuk mengurangkan kejadian ini, anda boleh memohon balsem bibir.

6. Kedutan pada tangan

Penuaan pramatang juga boleh mempengaruhi tangan. Tangan sering mengalami kerosakan sinar matahari lebih banyak daripada muka.

Pendedahan UV yang berterusan ini boleh merosakkan elastin kulit, menyebabkan kedutan, kulit kendur, dan perubahan warna pada tangan. Seiring usia anda, kulit halus di tangan anda akan menipis, yang boleh menyebabkan saluran darah kelihatan lebih menonjol.

Pelbagai petua untuk mencegah penuaan pramatang

Penuaan pramatang boleh sangat menjengkelkan. Makan, tetapi anda tidak perlu risau kerana penuaan pramatang dapat dicegah, anda tahu!

Dilaporkan dari Akademi Dermatologi Amerika, inilah langkah berjaga-jaga yang boleh anda ambil.

  • Lindungi kulit anda dari sinar matahari dengan menggunakan pelindung matahari
  • Elakkan merokok
  • Makan makanan yang sihat dan seimbang, dengan banyak buah dan sayur-sayuran. Anda harus mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi banyak gula atau karbohidrat halus kerana ia dapat mempercepat penuaan
  • Elakkan pengambilan alkohol
  • Bersenam secara teratur dapat meningkatkan peredaran darah dan meningkatkan sistem imun yang menjadikan kulit kelihatan lebih muda
  • Bersihkan kulit dengan lembut
  • Basuh muka anda
  • Sapukan pelembap wajah
  • Jangan gunakan produk penjagaan kulit yang menyebabkan sensasi menyakitkan atau terbakar. Kerengsaan yang disebabkan boleh menjadikan kulit kelihatan lebih tua

Itulah beberapa maklumat mengenai penuaan pramatang. Mengetahui tanda-tanda penuaan pramatang akan mempercepat tindakan pencegahan terhadap keadaan ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!