Kesihatan

Adakah berbahaya jika cairan ketuban mendung semasa kehamilan?

Biasanya, cecair ketuban berwarna jernih atau kekuningan. Tetapi bagaimana jika cecair ketuban itu mendung? Adakah ini menunjukkan jangkitan kehamilan?

Baiklah, mari kita lihat sebab dan makna cecair amniotik mendung yang sebenarnya dalam ulasan berikut!

Apakah cecair ketuban?

Dilaporkan Keluarga yang Sangat BaikSemasa mengandung, janin berada di dalam membran berisi cecair yang dikenali sebagai cairan ketuban. Cairan ketuban inilah yang penting untuk perkembangan janin yang betul dan kehamilan yang sihat. Membran ini juga sering disebut sebagai poket air.

Cairan ketuban itu sendiri juga mempunyai beberapa fungsi semasa kehamilan, iaitu:

  1. Sebagai bantal dan melindungi janin
  2. Memberi ruang untuk janin bergerak dan berkembang
  3. Mengisi paru-paru semasa 'pernafasan' janin, yang membantu perkembangan paru-paru yang betul sebelum kelahiran
  4. Memberi suhu yang agak konsisten untuk bayi
  5. Mengumpulkan air kencing janin

Ciri-ciri cecair amniotik

Memetik penjelasan dari halaman Keluarga yang Sangat Baik, cecair ketuban mempunyai beberapa ciri seperti:

  • Cecair ketuban biasanya jernih hingga berwarna kuning pucat
  • Harus tidak berbau, atau sedikit manis, walaupun ada yang mengatakan baunya seperti peluntur
  • Jumlah cecair meningkat selama kehamilan hingga sekitar 34 minggu, pada masa itu ia mula berkurang sedikit
  • Cecair terdiri dari air, elektrolit, protein, karbohidrat, lipid, fosfolipid, dan urea, serta sel janin

Adakah berbahaya sekiranya cecair ketuban itu mendung?

Warna tidak normal pada cecair amniotik, alias cecair amniotik mendung, boleh menunjukkan jangkitan semasa kehamilan. Cecairnya mungkin berwarna hijau, coklat, atau berwarna darah.

Pada akhirnya, pelepasan hijau atau coklat dapat menunjukkan bayi mengalami pergerakan usus atau apa yang dikenali sebagai mekonium, yang menyumbang kepada perubahan warna.

Ini boleh menjadi petunjuk bahawa bayi berada dalam masalah atau hanya gejala bahawa kehamilan sudah cukup lama untuk bayi melewati najis pertamanya di rahim.

Cecair amniotik boleh dicampurkan dengan darah, terutama semasa bersalin, jika serviks sudah mulai melebar, atau jika ada masalah dengan plasenta. Cecair gelap juga dapat dilihat dengan kematian janin intrauterin (IUFD) ketika janin telah mati semasa kehamilan.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai punca cecair amniotik mendung:

Mekonium dicampurkan dengan cecair amniotik

Telah disebutkan sebelumnya bahawa secara amnya cairan amniotik jelas. Tetapi apabila keadaan cairan amniotik berubah warna seperti kekuningan, kehijauan atau coklat, ia boleh terjadi kerana cecair amniotik telah bercampur dengan mekonium.

Memetik penjelasan Keluarga yang Sangat BaikMeconium adalah najis yang dilalui oleh bayi setelah sistem pencernaan selesai semasa kehamilan.

Maka penyebab percampuran meconium dan cairan amniotik dapat terjadi kerana janin merasa kekurangan oksigen, kehamilan yang membataskan masa, hingga memberi tekanan pada kepala bayi atau plasenta semasa proses kelahiran.

Sekiranya berlaku seperti ini, doktor akan mengambil tindakan mengeluarkan mekonium dari saluran udara. Secara amnya, doktor segera melakukan penyedutan atau menghisap dari mulut, hidung dan tekak bayi jika perlu.

Baca juga: Agar kehamilan dapat berjalan dengan lancar, ayuh, ketahui apa pantang larang untuk hamil muda

Kehadiran jangkitan kehamilan

Bukan hanya kejadian mekonium yang menyebabkan cairan ketuban menjadi keruh, jangkitan semasa kehamilan juga menjadi salah satu penyebabnya. Salah satu jangkitan ini adalah chorioamnionitis.

Dipetik dari Garis Kesihatan, chorioamnionitis adalah jangkitan bakteria yang berlaku sebelum atau semasa melahirkan. Nama itu merujuk kepada membran yang mengelilingi janin, 'chorion' adalah selaput luar dan 'amnion' adalah kantung berisi cecair.

Keadaan ini berlaku apabila bakteria menjangkiti chorion, amnion, dan cairan amniotik di sekitar janin. Cara mengatasi jika anda mengalami ini biasanya akan melahirkan lebih cepat atau kelahiran pramatang.

Sekiranya anda tidak mengambil tindakan dengan cepat, akan ada jangkitan serius bagi ibu dan bayi. Jangkitan ini paling sering dilihat pada kelahiran pramatang.

Secara umum, gejala jangkitan ini dicirikan oleh rasa sakit di rahim, demam, peningkatan kadar nadi pada wanita hamil dan janin, perubahan warna dan bau cairan ketuban.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!