Kesihatan

Strok Iskemia Boleh Diubati? Ya, selagi…

Strok adalah penyakit yang cukup berbahaya kerana boleh menyebabkan kematian. Dari beberapa jenis strok, strok iskemia dapat disembuhkan? Inilah penjelasan penuh!

Baca Juga: Walaupun Berguna, Vitamin C Boleh Menyebabkan Alergi yang Anda Ketahui!

Definisi strok iskemia

Strok iskemia simpanan adalah strok yang paling biasa yang jika tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan kerosakan otak dan menyebabkan kematian. Biasanya strok iskemia dicirikan oleh kehilangan bekalan darah secara tiba-tiba ke kawasan otak.

Di mana bekalan darah ke otak adalah penting yang berfungsi untuk membekalkan oksigen dan nutrien kepada sel-sel saraf, dan membuang karbon dioksida dan sisa metabolik.

Sekiranya bekalan darah berkurang atau hilang, sel saraf otak akan mengalami kesukaran menghasilkan tenaga dan bahkan boleh menyebabkan kematian dalam beberapa minit.

Penyebab strok iskemia

Strok iskemia biasanya berlaku kerana penyumbatan oleh darah beku dalam aliran darah ke otak. Pembekuan darah di aliran darah ke otak disebabkan oleh simpanan lemak di aliran darah.

Ini biasanya disebabkan oleh diet yang buruk seperti sering memakan makanan yang tinggi lemak dan kolesterol.

Sekiranya terdapat penyumbatan dan penyempitan dalam aliran darah dapat membuat otak menjadi terganggu, walaupun oksigen yang dibawa oleh darah sangat penting untuk kelangsungan hidup sel-sel di otak.

Apabila otak tidak menerima cukup darah dan oksigen, fungsinya akan terganggu. Biasanya pesakit strok akan mengalami gangguan kognitif dan motorik, seperti kesukaran bercakap, hilang ingatan, atau tidak dapat berjalan.

Gejala strok iskemia

Ini adalah gejala strok yang biasanya timbul, antara lain, seperti:

  • Wajah kelihatan lebih 'down' atau terasa kebas pada satu sisi dan gejala ini juga dapat dilihat ketika tersenyum atau menjulurkan lidah (lidah condong ke satu sisi ketika memanjang).
  • Menghadapi masalah dengan pertuturan seperti curang atau tidak dapat bercakap dengan jelas
  • Sakit kepala
  • Seperti orang yang bingung
  • Gangguan visual seperti buta sebelah mata.

Baca juga: Supaya bayi tidak bersendawa, lihat cara berkesan untuk mengubah kedudukannya

Strok iskemia dapat disembuhkan?

Pada dasarnya sama ada strok iskemik dapat disembuhkan, ia mesti diubati dengan betul. Kedua-dua strok iskemia dan jenis strok lain.

Oleh itu, orang yang mengalami strok iskemia mesti optimis untuk dapat sembuh. Dengan rawatan yang betul, kemungkinan pemulihan juga lebih besar. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut dan tidak terlambat untuk mengatasinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!