Kesihatan

Tidur terlalu lama tidak selalu baik, ini adalah masalah kesihatan yang boleh timbul

Tidak hanya kurang tidur, masalah kesihatan juga dapat timbul ketika Anda tidur terlalu lama. Kesan yang paling ketara ialah anda tidak merasa segar dan cenderung mengantuk sepanjang hari.

Tidur terlalu lama adalah kelainan. Keadaan ini membuatkan anda memerlukan 10-12 jam tidur setiap malam. Persatuan Tidur Amerika menyatakan bahawa gangguan ini dialami oleh 2 peratus penduduk negara Uncle Sam.

Baca Juga: Faedah Tidur, Meringankan Tekanan untuk Meningkatkan Ingatan!

Punca tidur terlalu lama

Tidur terlalu lama juga dikenali sebagai hipersomnia. Keadaan ini biasanya bermula pada zaman kanak-kanak.

Gaya hidup biasanya merupakan faktor utama yang menyebabkan keadaan ini. Sekiranya anda tidak cukup tidur sebagaimana mestinya, badan anda biasanya akan membayar hutang ini dengan tidur terlalu lama.

Terdapat juga beberapa masalah kesihatan lain yang boleh menjadi penyebab keadaan ini, iaitu:

 • Masalah tiroid
 • Penyakit jantung
 • Apnea tidur atau gangguan tidur
 • Kemurungan
 • Narkolepsi
 • Beberapa rawatan yang anda lalui.

Apakah waktu tidur yang normal?

Yayasan Kesihatan Nasional dalam satu kajian mengesyorkan waktu tidur normal berikut:

 • Bayi yang baru lahir: 14-17 jam termasuk tidur siang
 • Bayi dalam tempoh pertumbuhan: 12-15 jam termasuk tidur siang
 • Kanak-kanak kecil: 11-14 jam termasuk tidur siang
 • Prasekolah: 10-13 jam
 • kanak-kanak usia sekolah: 9-11 jam
 • Remaja: 8-10 jam
 • Dewasa: 7-9 jam
 • warga emas: 7-8 jam

Apakah bahaya tidur terlalu lama?

Masalah kesihatan berikut banyak dikaitkan dengan waktu tidur yang berlebihan:

Diabetes

Laman web kesihatan mengatakan bahawa beberapa kajian menunjukkan hubungan antara masalah tidur, terlalu sedikit atau terlalu banyak, dan peningkatan risiko diabetes.

Obesiti

Tidur yang terlalu lama atau terlalu sedikit boleh menyebabkan anda berlebihan berat badan. Halaman yang sama menyatakan bahawa orang yang tidur selama 9-10 jam setiap malam cenderung gemuk.

Kemungkinan kegemukan adalah 21 peratus lebih tinggi daripada orang yang tidur selama 7-8 jam sehari. Peluang besar terdapat pada tingkah laku responden yang tidur berlebihan selama 6 tahun.

Kemungkinan kegemukan akibat tidur berlebihan tidak dipengaruhi oleh tabiat sihat melalui makanan dan bersenam.

Tidur terlalu lama menyebabkan sakit kepala

Bagi sesetengah orang yang mudah sakit kepala, tidur lebih lama daripada biasa pada hujung minggu atau bercuti boleh menyebabkan sakit kepala. Ini disebabkan oleh kesan tidur berlebihan pada neurotransmitter di otak, termasuk serotonin.

Terlalu banyak tidur pada waktu pagi dan petang dan merosakkan tidur pada waktu malam juga boleh menyebabkan anda mengalami sakit kepala pada waktu pagi.

Sakit belakang

Pada masa lalu, rehat dan tidur yang mencukupi adalah cadangan yang diberikan sekiranya anda mengalami sakit belakang. Walau bagaimanapun, perkara sekarang berbeza.

Laman web kesihatan WebMD mengatakan bahawa tidak perlu lagi untuk merawat sakit pinggang dengan menghadkan aktiviti atau sukan yang biasanya anda lakukan. Doktor bahkan sekarang menentang cadangan untuk mendapatkan lebih banyak tidur untuk merawat sakit belakang.

Kemurungan

Tidur yang mencukupi adalah salah satu cara untuk mengatasi kemurungan dan penting untuk menyembuhkan masalah mental ini. Namun, kemurungan yang anda alami akan cenderung menjadi lebih teruk sekiranya anda tidur terlalu lama.

Baca Juga: Shhh… Inilah 7 Kelebihan Tidur Tanpa Seluar Dalam untuk Wanita dan Lelaki

Penyakit jantung adalah risiko tidur terlalu lama

Satu kajian dalam Nurses 'Health Study yang dikutip oleh WebMD menunjukkan bahawa wanita yang tidur 9-11 jam per malam mempunyai peluang 38 persen untuk menghidap penyakit jantung. Lebih tinggi daripada mereka yang tidur selama 8 jam setiap malam.

Walau bagaimanapun, para penyelidik dalam kajian ini tidak berjaya mengetahui sebab-sebab terlalu banyak tidur dengan penyakit jantung.

Kematian

Orang yang tidur 9 jam atau lebih setiap malam mempunyai kadar kematian yang lebih tinggi daripada orang yang tidur 7-8 jam setiap malam. Malangnya, tidak ada alasan khusus yang dapat menjelaskan perkara ini.

Walau bagaimanapun, banyak penyelidik mengatakan bahawa kemurungan dan status sosioekonomi juga dikaitkan dengan tidur yang berlebihan. Para penyelidik berspekulasi bahawa faktor ini juga dapat menyumbang kepada peningkatan kematian orang yang tidur berlebihan

Demikianlah berbagai penjelasan tentang tidur terlalu lama yang ternyata mempunyai banyak masalah kesihatan jika anda membiarkannya. Selalu cukup tidur sehingga anda jauh dari penyakit, ya!

Jangan ragu untuk berjumpa doktor kami melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!