Kesihatan

Rambut Gugur Membuatkan Anda Tidak Percaya? Atasi dengan 8 Cara Ini

Rambut gugur adalah masalah biasa bagi lelaki dan wanita. Tetapi tenang, kerana ada penyelesaian untuk mengatasi keguguran rambut yang boleh anda cuba.

Masalah keguguran rambut tidak hanya berlaku di kawasan rambut di kepala. Namun, rambut kepala sering menjadi perhatian kerana boleh mempengaruhi penampilan.

Ketahui mengenai keguguran rambut

Biasanya anda akan kehilangan 50 hingga 100 helai rambut setiap hari. Tetapi jumlah ini tidak terlalu ketara kerana di kepala terdapat lebih dari 100 ribu helai rambut.

Rambut baru biasanya akan tumbuh dan menggantikan rambut yang telah terpisah dari akar. Malangnya, ini tidak berlaku kepada semua orang.

Sama ada kerana keturunan atau hormon, tidak sedikit orang yang mengalami keguguran rambut yang teruk dan rambut baru tidak tumbuh. Akibatnya, kebotakan berlaku, baik sementara atau kekal.

Gejala keguguran rambut yang teruk untuk diperhatikan

Rambut gugur boleh muncul di semua bahagian badan yang ditutup dengan rambut. Gejala yang muncul juga berbeza-beza.

Bergantung pada lokasi jatuh ke tahap keparahan. Berikut adalah beberapa gejala keguguran rambut yang teruk yang harus anda fahami:

1. Rambut di bahagian kepala mula menipis

Keadaan ini adalah gejala yang paling biasa berlaku pada lelaki dan wanita. Pada lelaki, keguguran rambut akan bermula dari kawasan depan dan menyebabkan kebotakan pada rambut garis rambut.

Manakala pada wanita, keguguran rambut mulai terjadi di kawasan depan dan menyebabkan kawasan dahi melebar.

2. Botak di kawasan tertentu

Dalam beberapa kes, ada juga orang yang mengalami kebotakan hanya di kawasan tertentu. Bukan hanya rambut kepala, kadang-kadang keguguran rambut juga berlaku pada rambut alis dan juga janggut atau misai.

3. Rambut gugur secara tiba-tiba

Gangguan fizikal dan emosi sebenarnya boleh mempengaruhi kekuatan akar rambut. Apabila terdapat tekanan, misalnya, anda mungkin mengalami keguguran rambut secara tiba-tiba kerana akar rambut yang lemah.

Jangan terkejut jika tiba-tiba anda menemui gumpalan rambut ketika menyikat atau mencuci rambut.

4. Rambut gugur di semua bahagian badan

Keadaan ini biasanya berlaku kerana seseorang menjalani terapi tertentu, seperti kemoterapi pada pesakit barah. Dalam kebanyakan kes, rambut akan tumbuh semula setelah rawatan selesai.

Punca keguguran rambut

Kerontokan rambut di kawasan kepala dan bahagian badan yang lain boleh berlaku kerana beberapa keadaan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Faktor keturunan

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah kebotakan, maka risiko mengalami keguguran rambut dan botak juga lebih tinggi.

Keadaan ini biasanya bermula dengan usia dan bertambah buruk apabila anda semakin tua. Pada lelaki biasanya menunjukkan tanda-tanda kebotakan, sedangkan pada wanita ia ditandai dengan rambut yang menipis.

2. Perubahan hormon

Rambut gugur juga boleh berlaku kerana perubahan hormon. Ini biasanya berlaku pada wanita hamil, ibu yang baru melahirkan, dan wanita yang sedang mengalami menopaus.

Selepas melahirkan anak, misalnya, tahap estrogen akan menurun dan secara tidak langsung memberi kesan kepada peredaran darah di kepala. Kesannya, rambut akan mudah dipisahkan dari folikel.

Kerontokan rambut selepas bersalin biasanya berlaku dalam lingkungan empat bulan hingga setahun.

3. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Mengambil ubat untuk barah, artritis, antidepresan, ubat penyakit jantung, dan ubat tekanan darah tinggi juga dapat menyebabkan keguguran rambut.

4. Keadaan kesihatan tertentu

Orang yang menderita penyakit tiroid, alopecia areata (penyakit autoimun yang menyerang sel rambut), dan orang dengan jangkitan akar rambut juga berisiko tinggi kehilangan rambut.

5. Tekanan emosi

Kejadian yang menyerang secara fizikal atau mental seperti demam tinggi, tekanan akibat keluarga yang telah meninggal dunia, dan penurunan berat badan yang drastik juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

6. Rawatan atau penggayaan rambut

Rambut gugur juga boleh berlaku kerana penjagaan rambut yang tidak betul. Seperti mengikat rambut terlalu ketat untuk waktu yang lama, mewarnai rambut, dan lain-lain.

7. Kehilangan pada bayi

Menurut American Academy of Pediatrics, bayi akan kehilangan sebahagian atau seluruh rambut mereka dalam beberapa bulan pertama selepas kelahiran. Ini adalah perkara biasa. Alopecia adalah faktor utama yang menyebabkan keguguran rambut bayi, yang merupakan keadaan yang dipengaruhi oleh sistem imun.

Berita baiknya adalah bahawa keguguran rambut pada bayi sangat jarang disebabkan oleh masalah perubatan yang serius. Rambut si kecil anda akan tumbuh secara beransur-ansur dari masa ke masa.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang boleh menjadi penyebab keguguran rambut bayi, termasuk:

  • Efluvium Telogen, yang merupakan keadaan ketika folikel rambut masih dalam fasa 'rehat'. Akar rambut menjadi lemah, menyebabkan keguguran rambut.
  • Kerak di kulit kepala. Kehadiran kerak pada kulit tidak secara langsung menyebabkan keguguran rambut. Melonggarkan akar rambut boleh berlaku apabila ibu bapa berusaha membersihkan kerak bumi dan mengeluarkan beberapa helai secara tidak sengaja.
  • Jangkitan kulat. Jangkitan pada kulit kepala boleh memberi kesan pada folikel rambut. Jangkitan dapat mengurangkan kekuatan akar rambut, menyebabkannya mudah gugur.

Cara mengatasi keguguran rambut

Untuk dapat mengatasi keguguran rambut, langkah khas diperlukan. Bermula dari meningkatkan pengambilan nutrien hingga terapi khas untuk rambut.

1. Cara mengatasi keguguran rambut dengan diet yang sihat

Untuk mengekalkan keadaan rambut yang sihat, pastikan anda memakan makanan yang tinggi zat besi, zink, dan vitamin B12.

Anda boleh mendapatkan kandungan ini dari makanan seperti kacang, ikan, sayur-sayuran hijau, dan daging. Selain itu, folikel rambut juga terdiri dari kebanyakan protein.

Oleh itu, jangan lupa memenuhi pengambilan protein harian anda. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memenuhi makanan berkhasiat, anda boleh membantu pengambilan makanan tambahan.

2. Cara mengatasi keguguran rambut dengan vitamin

Vitamin A, B, C, D, zat besi, selenium, dan zink adalah jenis vitamin keguguran rambut yang berperanan dalam pertumbuhan rambut.

Untuk memastikan pertumbuhan rambut tetap optimum, anda boleh membeli makanan tambahan yang mengandungi vitamin ini di farmasi.

3. Cara mengatasi keguguran rambut dengan bahan semula jadi

Anda dinasihatkan untuk menggunakan produk penjagaan rambut yang direka khas untuk keguguran rambut pertumbuhan rambut. Anda boleh menggunakan beberapa bahan semula jadi seperti:

Minyak kelapa

Menurut kajian 2018 yang diterbitkan di Jurnal American College of Nutrition, Minyak kelapa dapat membantu mencegah dan merawat beberapa kerosakan rambut yang disebabkan oleh perawatan dan pendedahan sinar ultraviolet dari sinar matahari.

Asid laurik yang terdapat dalam minyak kelapa dapat membantu mengikat protein di rambut, melindunginya dari kerosakan pada akar dan helai. Selain itu, mengurut kepala yang telah diberi minyak kelapa juga dapat meningkatkan dan memperbaiki aliran darah.

Aliran darah diperlukan untuk menjaga akar rambut kuat, mencegah keguguran rambut, dan merangsang pertumbuhan rambut baru. Sekiranya anda berminat untuk mencubanya, gunakan minyak kelapa dara.

Minyak zaitun

Bahan semula jadi yang boleh anda gunakan sebagai kaedah mengatasi keguguran rambut adalah minyak zaitun. Penggunaan minyak zaitun secara berkala dapat melembapkan rambut dan melindunginya dari kerosakan seperti keguguran rambut, termasuk yang disebabkan oleh faktor genetik.

Kaedahnya tidak terlalu sukar. Cukup sapukan beberapa sudu minyak zaitun terus ke rambut dan kulit kepala, urut, kemudian biarkan selama 30 minit. Selepas itu, bilas dengan air mengalir hingga bersih.

Ekstrak Ginseng

Setakat ini, ginseng telah dikenali sebagai ramuan yang dapat mengatasi pelbagai masalah kejantanan lelaki. Namun, ternyata ginseng juga dapat membantu mencegah dan merawat keguguran rambut, anda tahu.

Ginseng mempunyai sebatian fitokimia tertentu yang dapat mendorong pertumbuhan rambut di kulit kepala. Pada masa yang sama, zat ini akan melindungi helai rambut dari kemungkinan kerosakan, termasuk keguguran.

4. Cara mengatasi keguguran rambut dengan mencuci dengan rajin

Sebilangan orang percaya bahawa mencuci rambut secara berkala boleh menyebabkan rambut gugur. Sebenarnya, mencuci dengan rajin sebenarnya dapat mencegah keguguran rambut, anda tahu.

Dengan mencuci muka, kulit kepala akan kekal sihat dan bersih. Oleh itu, ia dapat mengurangkan pelbagai kerosakan rambut seperti keguguran rambut.

Namun, awasi syampu yang anda gunakan, okey? Gunakan syampu yang mempunyai tekstur lembut. Syampu dengan bahan kimia atau sebatian yang keras juga dapat menjadikan rambut cepat kering. Akibatnya, rambut mudah putus dan mencetuskan keguguran rambut.

5. Rawat rambut anda dengan baik

Bilakah akan dilakukan penggayaan pada rambut, ada baiknya mengelakkan tindakan yang boleh merosakkan akar rambut.

Seperti menggunakan pelurus terlalu kerap, pengering rambut, ikat rambut dengan gaya ekor kuda, mengepang rambut dengan kemas, dan sebagainya.

Apabila anda mengalami gejala keguguran rambut, ada baiknya mengurangkan penggunaan bahan kimia seperti mewarnakan rambut anda. Kerana ini sebenarnya boleh memperburuk keadaan rambut anda.

6. Cara merawat keguguran rambut dengan terapi laser

Kaedah ini sesuai untuk orang yang mengalami keguguran rambut kerana faktor genetik atau kemoterapi kanser. Pendedahan laser tahap rendah terbukti dapat mengembalikan ketebalan rambut.

Terapi laser berfungsi dengan merangsang sel stem epidermis yang berperanan dalam pertumbuhan rambut. Hari ini terdapat banyak produk yang menawarkan terapi laser untuk dilakukan di rumah.

7. Cara mengatasi keguguran rambut dengan mengurangkan tekanan

Dilaporkan GQ, Dr. Michele Green, ahli dermatologi dari New York, mengatakan bahawa tekanan dapat memperlambat pertumbuhan rambut baru dan menyebabkan kebotakan.

Apabila kita mengalami tekanan, tubuh akan mengeluarkan hormon yang boleh merosakkan kitaran pertumbuhan rambut. Ini mengakibatkan pertumbuhan rambut lambat atau bahkan berhenti tumbuh.

8. Cara mengatasi keguguran rambut dengan ubat perubatan

Ubat yang biasanya digunakan untuk merawat keguguran rambut adalah: Minoxidil, Finasteride, dan Phenylephrine. Ketiganya dapat memperbaiki dan mempercepat kitaran pertumbuhan rambut.

Phenylephrine itu sendiri lebih sesuai untuk anda yang mengalami keguguran rambut akibat penggayaan rambut berlebihan.

Adakah berkesan menggunakan syampu rambut gugur?

Mengatasi keguguran rambut tidak mudah, anda juga harus berhati-hati dalam memilih syampu. Sebagai usaha, tidak ada salahnya menggunakan syampu rambut gugur khas.

Apabila keguguran rambut teruk, pastikan anda mempunyai ramuan ini dalam syampu anda:

  • Rumpai laut, protein soya dan mentega shea
  • Asid biotin dan pantotenik (vitamin B5)
  • minyak Argan
  • Vitamin E

Nah, itulah tinjauan keguguran rambut bersama penyebabnya dan bagaimana menanganinya. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!