Kesihatan

Punca Darah Tebal: Punca dan Cara Mengatasinya

Punca darah tebal boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, salah satunya adalah keadaan perubatan tertentu. Darah tebal mesti dirawat dengan betul untuk mengelakkan komplikasi yang timbul.

Pada dasarnya, pembekuan darah adalah proses penting yang mencegah pendarahan berlebihan ketika saluran darah cedera. Ia juga bertujuan untuk menghentikan pendarahan. Apabila pembekuan darah berlaku secara tidak normal, ini dikenali sebagai hypercoagulability.

Hypercoagulability adalah keadaan di mana darah lebih tebal dan melekit daripada biasa. Kebolehkerapan boleh menyebabkan pembekuan darah yang berlebihan.

Baca juga: Air Minum Boleh Mengatasi Ketebalan Darah di COVID-19, Mitos atau Fakta?

Apa yang menyebabkan darah tebal?

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa keadaan yang boleh meningkatkan risiko darah tebal. Berikut adalah sebab penting darah tebal untuk diperhatikan:

 • Mengambil ubat tertentu, seperti ubat terapi hormon
 • Sejarah keluarga
 • Keadaan perubatan tertentu, seperti barah, penyakit arteri periferal (PAD), penyakit autoimun, keadaan yang mempengaruhi jantung, atau diabetes juga boleh menyebabkan darah tebal.
 • Obesiti
 • Kecederaan atau trauma
 • Trombosis urat dalam (DVT)
 • Kekurangan protein dan C, yang merupakan protein yang berfungsi untuk mengawal proses pembekuan atau pembekuan darah
 • Faktor V Leiden, yang merupakan mutasi salah satu faktor pembekuan darah. Mutasi ini meningkatkan risiko pembekuan, terutama pada urat dalam
 • Prothrombin mutation 20210, seseorang dengan keadaan ini mempunyai terlalu banyak protein pembekuan yang dikenali sebagai Factor II atau juga dikenali sebagai prothrombin. Prothrombin itu sendiri adalah salah satu faktor yang membolehkan darah membeku dengan betul
 • Gaya hidup yang tidak sihat, seperti kurang aktiviti fizikal dan bersenam

Adakah darah tebal berbahaya?

Darah tebal adalah keadaan yang harus diperhatikan, terutama jika darah beku terbentuk di kaki atau lengan, kerana darah beku dapat bergerak ke bahagian tubuh yang lain, termasuk paru-paru.

Sementara itu, dalam kes hypercoagulability, ia juga dapat meningkatkan risiko pembekuan darah, baik di urat atau arteri.

Gumpalan darah yang terbentuk di saluran darah akan mempengaruhi aliran darah ke kawasan utama badan. Demikian dipetik dari Garis Kesihatan.

Sekiranya aliran darah tidak mencukupi, ia boleh mempengaruhi tisu. Salah satu komplikasi yang perlu diperhatikan adalah emboli paru, yang merupakan gumpalan darah yang menyekat satu atau lebih arteri paru-paru di paru-paru.

Apabila ini berlaku, paru-paru tidak dapat mendapat darah beroksigen. Selain itu, komplikasi lain yang perlu dipertimbangkan kerana darah tebal adalah:

 • Strok, apabila bekuan darah bergerak ke otak dan menyebabkan penyumbatan pada arteri yang membawa darah beroksigen ke otak
 • Serangan jantung, yang berlaku akibat pembekuan darah di arteri koronari
 • Kecederaan buah pinggang akut, disebabkan oleh penyumbatan atau pembekuan darah di salah satu atau kedua saluran darah buah pinggang

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah Proses Pembekuan Darah yang Berlaku Semasa Anda Cedera!

Rawatan masalah darah tebal

Rawatan darah tebal bergantung kepada penyebab darah tebal. Berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk merawat darah tebal:

1. Terapi antiplatelet dan antikoagulan

Terapi antiplatelet atau antikoagulan biasanya digunakan untuk merawat keadaan perubatan yang mempengaruhi pembekuan darah.

Terapi antiplatelet sendiri melibatkan ubat yang membantu mencegah sel darah yang bertanggungjawab untuk proses pembekuan (platelet). Contoh terapi antiplatelet adalah aspirin.

Sementara itu, terapi antikoagulan melibatkan ubat-ubatan untuk mencegah pembekuan darah, seperti warfarin. Tetapi ingat bahawa ubat ini tidak boleh digunakan secara sembarangan dan mesti diresepkan oleh doktor.

2. Stoking mampatan

Salah satu komplikasi dari trombosis urat dalam (DVT) adalah sindrom pasca-trombotik (PTS). PTS boleh menyebabkan saluran darah yang rosak menjadi bengkak dan menyakitkan.

DVT itu sendiri adalah pembekuan darah yang berlaku pada satu atau lebih urat dalam. Memakai stoking mampatan dapat membantu melegakan gejala PTS dengan membantu aliran darah dari kaki bawah kembali ke jantung.

3. Trombektomi

Dalam beberapa kes, prosedur pembedahan diperlukan untuk menghilangkan gumpalan darah dari vena atau arteri. Prosedur ini dikenali sebagai trombektomi.

Trombektomi diperlukan untuk merawat gumpalan darah yang sangat besar atau menyebabkan kerosakan pada tisu sekitarnya.

4. Penggunaan penapis pada vena cava

Vena cava adalah urat utama dalam rongga perut yang membawa darah dari bahagian bawah badan kembali ke jantung dan paru-paru. DVT yang berlaku kadang-kadang boleh bergerak ke paru-paru melalui vena cava.

Memasukkan penapis ke dalam vena cava dapat mengelakkan pembekuan darah melewati urat.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab darah tebal dan cara mengatasinya. Untuk mengelakkan darah tebal, anda harus menjalani gaya hidup sihat dan memenuhi pengambilan cecair di dalam badan, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!