Kesihatan

Fexofenadine

Fexofenadine (fexofenadine) adalah ubat antihistamin generasi kedua yang tergolong dalam kumpulan yang sama dengan loratadine dan cetirizine. Beberapa pendapat mengatakan bahawa ubat ini tergolong dalam antihistamin generasi ketiga.

Fexofenadine dipatenkan pada tahun 1979 dan mula digunakan untuk tujuan perubatan setelah diluluskan pada tahun 1996. Berikut adalah maklumat lengkap mengenai fexofenadine, faedah, dos, kesan sampingan, dan risiko kemungkinan kesan sampingan.

Untuk apa fexofenadine?

Fexofenadine adalah ubat antihistamin yang digunakan untuk merawat pelbagai keadaan alahan, seperti demam dan urtikaria. Kadang-kadang, ubat ini digunakan untuk merawat hidung berair, bersin, gatal, dan mata berair.

Fexofenadine juga digunakan untuk merawat kulit gatal pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya 6 tahun. Umumnya ubat tersebut diedarkan bersama dengan ubat lain, misalnya pseudoephedrine.

Beberapa persediaan ubat boleh didapati sebagai ubat tablet oral yang boleh diminum. Beberapa bentuk dos gabungan juga disediakan sebagai sirap oral.

Apakah fungsi dan faedah ubat fexofenadine?

Fexofenadine berfungsi sebagai agen antihistamin yang tergolong dalam metabolit terfenadine aktif. Ubat ini berfungsi dengan menyekat histamin semula jadi dari reseptor H1. Akibatnya, histamin semula jadi dalam badan dapat ditekan sehingga alergi dapat dicegah.

Kesan ubat biasanya dapat dilihat setelah dua jam penggunaan dan boleh bertahan hingga 24 jam. Khususnya, fexofenadine mempunyai manfaat untuk menangani masalah kesihatan berikut:

Rinitis alergi

Fexofenadine digunakan untuk merawat gejala rhinitis alergi, termasuk bersin berulang, hidung berair, mata gatal atau kulit.

Oleh itu, kadangkala anda menjumpai beberapa jenama ubat yang digabungkan dengan agen lain. Ubat ini juga diberikan dengan tujuan untuk mengurangkan keparahan gejala rhinitis alergi.

Fexofenadine umumnya selamat digunakan dan sebilangan pakar meletakkannya di kelas antihistamin generasi kedua. Ini kerana fexofenadine tidak dapat menembusi penghalang otak sehingga tidak memberi kesan sedatif (sedatif).

Beberapa kajian juga menyatakan bahawa fexofenadine HCl berkesan dan selamat untuk rawatan rhinitis alergi bermusim. Dos 60mg dua kali sehari ditetapkan untuk menjadi dos terapeutik yang optimum bagi pesakit dengan gejala rhinitis alergi.

Urtikaria idiopatik kronik

Fexofenadine mempunyai sifat anti-radang yang cukup berguna untuk merawat gejala urtikaria kronik. Ubat ini boleh diberikan untuk urtikaria kronik yang tidak rumit.

Dalam beberapa kajian, fexofenadine terbukti mempunyai kesan rawatan yang cukup berkesan terhadap urtikaria, terutamanya pruritus atau gatal-gatal dan gejala-gejala lain yang menyertainya. Selain itu, risiko kesan sampingan yang mungkin timbul juga sangat kecil sehingga cenderung selamat digunakan.

Jenama dan harga Fexofenadine

Ubat ini tergolong dalam kumpulan ubat keras jadi anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama fexofenadine yang telah beredar di Indonesia adalah Fexotabs, Fexoved, Sandoz Fexal, dan Telfast.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama fexofenadine dan harganya:

 • Tablet Telfast OD 120 mg. Persediaan tablet untuk mencegah dan merawat gejala alahan, seperti rhinitis alergi dan urtikaria. Ubat ini dihasilkan oleh Aventis Pharma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 13,297 / tablet.
 • Telfast HD 180mg. Persediaan tablet untuk merawat gejala alahan, seperti rhinitis alergi dan urtikaria. Ubat ini dihasilkan oleh Sanofi Aventis dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 12,733 / tablet.
 • Tablet Fexofed. Penyediaan tablet mengandungi fexofenadine 60 mg dan pseudoephedrine 120 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 5,460 / tablet.

Bagaimana cara mengambil fexofenadine?

Baca dan ikuti arahan mengenai cara minum dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak atau lebih sedikit ubat daripada yang disyorkan.

Ambil ubat dengan perut kosong, satu jam sebelum makan atau dua jam selepas makan. Beritahu doktor anda jika anda mengalami senak.

Untuk persediaan penggantungan, anda boleh menggoncang sirap terlebih dahulu sebelum mengukur dosnya. Gunakan sudu pengukur yang disertakan bersama ubat. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan ubat yang salah. Tanya ahli farmasi anda jika anda tidak menjumpai sudu pengukur.

Beberapa jenama ubat boleh didapati sebagai persediaan bersalut filem pelepasan perlahan. Ambil keseluruhan tablet ini dengan segelas air. Tablet tidak boleh dihancurkan, dilarutkan, atau dikunyah tanpa arahan doktor.

Minum ubat secara berkala sehingga gejala hilang dan dapatkan kesan terapeutik maksimum dari ubat. Sekiranya anda lupa minum, segera ambil jika dos seterusnya masih panjang. Lewati dosnya apabila tiba masanya untuk mengambil ubat seterusnya. Jangan gandakan dos pada satu masa.

Berunding dengan doktor anda sekiranya gejala anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk daripada sebelumnya.

Anda boleh menyimpan fexofenadine pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari. Pastikan botol ubat ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos fexofenadine?

Dos dewasa

Untuk rinitis alahan

Dos biasa: 120mg setiap hari, diberikan dalam 1 atau 2 dos terbahagi atau 180mg diambil sekali sehari.

Untuk urtikaria idiopatik kronik

Dos biasa: 180mg diambil sekali sehari.

Dos anak

Untuk rinitis alahan

 • Dos biasa untuk kanak-kanak berumur 2 tahun hingga 11 tahun boleh diberikan dos 30 mg, diambil dua kali sehari.
 • Berumur lebih dari 12 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.

Untuk urtikaria idiopatik kronik

 • Berumur 6 bulan hingga kurang dari 2 tahun boleh diberikan dos 15 mg yang diambil dua kali sehari.
 • Berumur 2 hingga 11 tahun boleh diberikan dos 30 mg yang diambil secara lisan dua kali sehari.
 • Berumur lebih dari 12 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.

Adakah fexofenadine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) merangkumi fexofenadine dalam kategori kehamilan ubat-ubatan C.

Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menimbulkan risiko bahaya pada janin haiwan eksperimen (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Dadah boleh diberikan jika manfaat berpotensi melebihi risiko.

Tidak diketahui sama ada ubat ini boleh diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk dimakan oleh ibu yang menyusu. Dikhuatiri kesan ubat tersebut dapat mempengaruhi bayi yang disusui.

Apakah kesan sampingan fexofenadine yang mungkin?

Beberapa kesan sampingan ubat boleh timbul kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak dalam dos yang tepat atau kerana tindak balas badan pesakit. Kesan sampingan fexofenadine berikut mungkin muncul:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap fexofenadine, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Gejala seperti selesema, seperti demam, menggigil, dan rasa letih yang luar biasa
 • Gejala batu
 • Menyakitkan
 • Tanda-tanda jangkitan telinga, seperti demam, sakit telinga, kenyang telinga, masalah pendengaran.

Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda jika kesan sampingan ini berlaku selepas anda mengambil fexofenadine.

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil fexofenadine termasuk:

 • Sakit kepala
 • Sakit belakang
 • Gejala demam, seperti kesesakan hidung, sakit pada saluran hidung atau pernafasan, dan sakit tekak.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap fexofenadine sebelumnya.

Beritahu doktor anda sebelum mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah masalah buah pinggang.

Rujuk doktor anda sebelum mengambil fexofenadine jika anda hamil atau menyusui bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak atau orang tua tanpa arahan doktor. Kanak-kanak dan orang tua mungkin menjadi lebih peka terhadap kesan sampingan ubat.

Beberapa bentuk dos ubat gabungan dengan fexofenadine mungkin mengandungi fenilalanin. Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat jenama tertentu jika anda mempunyai sejarah fenilketonuria.

Elakkan mengambil antasid dalam 2 jam sebelum atau selepas mengambil fexofenadine. Antasid tertentu boleh menyukarkan badan untuk menyerap fexofenadine.

Tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat batuk atau ubat selesema lain yang mungkin mengandungi ubat serupa.

Mengambil fexofenadine dengan ubat lain yang boleh menyebabkan rasa mengantuk boleh memburukkan lagi kesan ini. Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat opioid, pil tidur, relaksan otot, atau ubat untuk merawat kegelisahan atau kejang.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan fexofenadine dengan ubat lain, terutamanya ketoconazole dan eritromisin.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.