Kesihatan

Benarkah merebus daun salam berkesan menurunkan kolesterol? Pemeriksaan Fakta!

Mempunyai kadar kolesterol tinggi tentunya sangat berbahaya bagi kesihatan jantung. Untuk mengatasi hal ini, banyak orang menganggap faedah daun salam untuk kolesterol sangat berkesan.

Tetapi adakah benar daun salam dapat mengatasi kolesterol? Inilah penjelasan untuk anda fahami:

Khasiat daun salam untuk kolesterol tinggi

Orang Indonesia lebih biasa dengan daun salam sebagai perasa untuk memasak. Tetapi sebenarnya, daun salam juga mempunyai beberapa kebaikan untuk menjaga kesihatan.

Dilaporkan Garis Kesihatan, daun salam juga dikenali sebagai tanaman laurus nobilis. Tumbuhan ini berasal dari laurel, keluarga pokok dan semak malar hijau yang paling sering dijumpai di bahagian Asia dan Amerika.

Namun, tidak diketahui secara meluas bahawa salah satu kelebihan daun salam adalah menurunkan kadar kolesterol. Telah terbukti bahawa pengambilan daun salam dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh.

Kajian yang dilakukan selama lebih dari 30 hari dan diterbitkan dalam Journal of Biokimia dan Pemakanan Klinikal pada tahun 2009 mendapati bahawa pengambilan 1 hingga 3 gram daun salam setiap hari dapat menurunkan kolesterol total sebanyak 24 peratus.

Bukan hanya itu, ia juga dapat menurunkan trigliserida sebanyak 34 persen, kolesterol LDL sebanyak 40 persen, dan meningkatkan kolesterol HDL sebanyak 29 persen.

Cara memproses daun salam untuk kolesterol tinggi

Untuk mendapatkan faedah daun salam, anda boleh memprosesnya dengan mudah dengan merebus daun salam.

Mula-mula ambil 10 hingga 15 daun bay segar. Kemudian basuh daun salam sehingga bersih, kemudian rebus dalam tiga cawan air.

Sekiranya air yang tinggal hanya sekitar satu gelas, segera matikan kompor dan kemudian saring air rebusan dari daun salam. Biarkan sejuk dan airnya siap diminum. Sangat disarankan agar anda meminumnya pada waktu malam.

Agar kadar kolesterol menurun lebih cepat, pastikan anda selalu mengonsumsi rebusan daun salam ini, ya.

Baca juga: Demi Kesihatan, Makanan Berkolesterol Tinggi Ini Harus Dielakkan

Manfaat lain dari daun salam untuk kesihatan

Selain menangani kolesterol, daun salam ini juga dapat memberikan manfaat kesihatan lain bagi tubuh, termasuk:

1. Tingkatkan sistem ketahanan badan anda

Telah diketahui bahawa daun salam kaya dengan pelbagai vitamin, terutama vitamin C yang akan meningkatkan daya tahan tubuh. Tujuannya adalah untuk meningkatkan daya tahan tubuh atau daya tahan agar anda tidak mudah terkena pelbagai jenis penyakit.

Bukan hanya itu, daun salam juga mengandungi zink dan vitamin A. Kedua-dua ramuan ini baik untuk mata, hidung, tekak, dan sistem pencernaan.

Mereka juga sangat berkesan dalam merawat sindrom iritasi usus atau penyakit seliak.

2. Mengawal tekanan darah

Daun salam mengandungi flavonoid yang dapat membantu tubuh mengawal tekanan darah.

Caranya ialah dengan merebus daun bay dengan menggunakan 10 daun bay dan kemudian rebus dengan 3 cawan air.

Minum air rebusan daun salam ini secara rutin sekurang-kurangnya sekali setiap hari, yang berkesan untuk menurunkan tekanan darah dengan ketara.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!