Kesihatan

Mengenal Ujian Ferritin, Disyorkan untuk Pesakit COVID-19

Ujian pantas dan tindak balas rantai polimerase (PCR) telah lama digunakan untuk mengesan kehadiran antibodi dan protein dari virus Corona. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, orang yang telah positif COVID-19 disarankan untuk menjalani ujian ferritin.

Jadi, apa sebenarnya ujian ferritin? Apa kegunaan untuk penghidap COVID-19? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu ferritin?

Ferritin adalah protein dalam badan yang menyimpan zat besi. Ferritin berada dalam sel yang sihat dan sedikit beredar di dalam darah. Kepekatan ferritin yang paling besar terdapat pada sel-sel di sekitar hati (dikenali sebagai hepatosit) dan sistem imun (dikenali sebagai sel reticuloendothelial).

Protein hanya akan dikeluarkan apabila badan memerlukannya. Contohnya, apabila badan memerlukan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah, ferritin dilepaskan dan mengikat zat lain yang disebut transferrin.

Seperti diketahui, kadar zat besi yang rendah sering dikaitkan dengan kekurangan darah atau anemia. Namun, kadar feritin yang sangat tinggi juga dianggap tidak sehat, karena dapat menunjukkan adanya infeksi atau penyakit.

Baca juga: Aliran dan Mekanisme Pelaporan Vaksin AEFI COVID-19, Lihat di Sini!

Tahap ferritin normal

Ujian diperlukan untuk mengetahui bagaimana tahap feritin normal dalam badan. Dipetik dari Klinik Mayo, Tahap ferritin normal pada lelaki adalah 24 hingga 336 mikrogram seliter. Manakala pada wanita, 11 hingga 307 mikrogram seliter.

Seperti yang telah disebutkan, jika kadarnya sangat rendah, seseorang mungkin menderita anemia kekurangan zat besi. Sebaliknya, jika tahapnya sangat tinggi, ini dapat menunjukkan beberapa masalah kesihatan, seperti:

 • Hemokromatosis (penumpukan zat besi)
 • Porphyria, yang merupakan gangguan kesihatan yang dipicu oleh kekurangan enzim yang dapat mempengaruhi sistem saraf dan kulit
 • Artritis atau artritis
 • Keradangan kronik
 • penyakit hati
 • Hipertiroidisme (kelenjar tiroid yang terlalu aktif)
 • Leukemia (barah darah).

Bukan hanya masalah kesihatan, ada beberapa aktiviti atau kebiasaan yang dapat menyebabkan peningkatan kadar ferritin, misalnya, terlalu sering melakukan perjalanan darah, mengambil terlalu banyak suplemen zat besi, hingga penyalahgunaan alkohol.

Hubungan antara ferritin dan COVID-19

Baru-baru ini, beberapa kalangan telah menasihati orang yang menghidap COVID-19 untuk melakukan ujian ferritin. Tujuannya adalah untuk mengetahui jumlah virus dan mencegah komplikasi lain yang boleh berlaku.

Menurut kajian yang diterbitkan di Pan American Journal of Public Health, ferritin dapat menunjukkan keparahan COVID-19, termasuk yang mempunyai keadaan lain seperti sindrom ribut sitokin.

Orang dengan COVID-19 yang mempunyai tahap feritin yang sangat tinggi berisiko mengalami gejala yang lebih teruk. Ini kerana virus (termasuk SARS-CoV-2) dipercayai bertahan lebih lama pada orang yang mempunyai ferritin tinggi.

Bukan hanya itu, penerbitan [MH1] lain di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat juga menerangkan patogen seperti Mucormycosis (kulat hitam) juga boleh bertahan lebih lama di dalam badan orang dengan tahap feritin yang sangat tinggi.

Jangkitan kulat hitam telah menjadi perhatian serius pemerintah India, kerana telah menyerang banyak pesakit COVID-19. Sebenarnya, satu kajian yang baru diterbitkan mendapati terdapat hubungan antara jangkitan jamur hitam dan sindrom sitokin ribut pada pesakit COVID-19.

Prosedur ujian Ferritin

Ujian ferritin hanya memerlukan sampel darah kecil untuk menentukan seberapa tinggi tahap protein yang membawa zat besi di dalam badan. Doktor anda mungkin meminta anda untuk tidak makan sekurang-kurangnya 12 jam sebelum mengambil sampel darah.

Menurut cadangan Persatuan Amerika untuk Kimia Klinikal (AACC), ujian ferritin harus dilakukan pada waktu pagi agar hasilnya lebih tepat. Prosedur itu sendiri adalah seperti berikut:

 1. Doktor atau pekerja kesihatan akan melekatkan tali untuk mengetatkan lengan supaya saluran darah mudah dilihat
 2. Kawasan kulit di mana darah akan diambil disapu dengan kapas antiseptik terlebih dahulu
 3. Selepas itu, jarum kecil akan dimasukkan ke dalam urat
 4. Sampel darah diambil dan kemudian dibawa ke makmal untuk dianalisis.

Baca Juga: Varian Baru Virus COVID-19 Muncul, Bagaimana Ia Mempengaruhi Keberkesanan Vaksin?

Kesan sampingan ujian Ferritin

Sebenarnya, pelaksanaan ujian ferritin adalah sama dengan ujian darah pada umumnya. Setelah pengambilan sampel darah selesai, anda dapat menjalankan aktiviti normal seperti biasa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kemungkinan kesan sampingan (walaupun jarang), seperti:

 • Pendarahan pada kulit kawasan di mana darah diambil
 • Pening
 • Lebam
 • Jangkitan.

Nah, itu adalah tinjauan ujian ferritin dan kaitannya dengan COVID-19. Sekiranya selepas ujian anda merasakan satu atau lebih kesan sampingan di atas, jangan ragu untuk melaporkannya kepada doktor anda, OK!

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found