Kesihatan

Jangan kendur, ini adalah kaedah ampuh untuk menutup Miss V setelah melahirkan

Faraj yang dilonggarkan akan membuat sebilangan wanita kurang bersemangat untuk kembali melakukan hubungan seks dengan suami mereka. Salah satu penyebab keputihan boleh berlaku kerana telah melahirkan. Lalu bagaimana untuk menutup miss V pada wanita?

Bagaimana untuk menutup miss V?

Ketika terlepas V atau vagina, terdapat banyak mitos dan salah tanggapan di kalangan wanita. Sebilangan orang, percaya bahawa vagina boleh kehilangan keanjalannya dan akan kendur selamanya. Namun, itu tidak benar.

Faraj pada wanita elastik. Sudah tentu itu bermaksud vagina boleh meregang untuk menampung barang-barang yang masuk (seperti zakar atau alat permainan seks) atau juga untuk perkara-perkara yang keluar seperti melahirkan bayi.

Namun, jangan risau, kerana vagina tidak memerlukan masa yang lama untuk kembali ke bentuk semula atau ditutup kembali.

Faraj boleh menjadi lebih longgar seiring bertambahnya usia atau mempunyai anak. Secara keseluruhan, bagaimanapun, otot vagina mengembang dan menarik seperti akordeon atau gelang getah.

Melancarkan penjelasan dari Garis KesihatanTerdapat beberapa senaman yang boleh anda lakukan untuk memulihkan otot-otot faraj dan menguatkan otot-otot pelvis yang membantu ibu memulihkan ukuran faraj.

Latihan Kegel

Latihan otot panggul, atau latihan Kegel, adalah latihan untuk mengetatkan dan merehatkan otot-otot dasar pelvis. Latihan Kegel juga tidak memerlukan peralatan, memudahkan anda melakukannya bila-bila masa.

Bagaimana hendak melakukannya:

 • Kontrak otot dan tahan selama 5 saat.
 • Lepaskan selama 5 saat.
 • Ulangi latihan Kegel 10 kali selama 3 kali sehari.

Mencangkung

Jongkok melibatkan otot terbesar di dalam badan dan mempunyai salah satu hasil terbaik untuk meningkatkan kekuatan. Otot utama yang berfungsi adalah glute, hamstring, quadriceps. Peralatan yang diperlukan semasa melakukan squats adalah barbell.

Bagaimana hendak melakukannya:

 • Berdiri tegak, kaki sedikit lebih lebar daripada lebar bahu dan jari kaki sedikit menonjol. Sekiranya menggunakan barbell, ia harus diletakkan di belakang leher pada otot trapezius.
 • Bengkokkan lutut, tekan pinggul dan punggung ke belakang seolah-olah anda akan duduk di kerusi.
 • Turunkan ke bawah sehingga paha anda selari dengan lantai, menjaga berat badan pada tumit dan lutut anda sedikit bengkok ke luar.
 • Luruskan kaki anda dan kembali ke kedudukan tegak.
 • Ulangi pergerakan ini 15 kali.

Jambatan

Jambatan adalah senaman hebat untuk pelekat. Sekiranya dilakukan dengan betul, ia juga akan mengaktifkan otot-otot dasar pelvis dalam prosesnya. Walaupun mudah, jeda dan nadi pergerakan ini akan membuat anda merasakannya.

Otot-otot yang berfungsi semasa anda melakukan pergerakan ini adalah glute, hamstrings, dan pelvis. Anda juga tidak memerlukan peralatan.

Bagaimana hendak melakukannya:

 • Berbaring di lantai.
 • Tulang belakang anda harus menghadap ke tanah, dengan lutut dibengkokkan pada sudut 90 darjah.
 • Tapak kaki rata, dan lengan lurus di sisi dengan telapak tangan menghadap ke bawah.
 • Tarik nafas dan tolak tumit anda.
 • Angkat pinggul dari lantai dengan menekan pelekat, paha belakang, dan lantai panggul.
 • Badan terletak di punggung atas dan bahu harus membentuk garis lurus ke bawah dari lutut.
 • Jeda selama 1-2 saat dan kembali ke kedudukan permulaan.
 • Ulangi 10-15 kali dan 2-3 set, berehat 30-60 saat antara set.

Thermiva

mengikut Jurnal Obstetrik dan Ginekologi IndiaTindakan termiva ini adalah salah satu tindakan yang digunakan untuk menutup kembali vagina.

Anda perlu tahu bahawa prosedur penjagaan wanita ini menggunakan kekuatan frekuensi radio. Prosedur dilakukan dengan memasukkan instrumen berbentuk tongkat ukuran jari telunjuk ke kawasan labia dan vulva tisu Torestore.

Apabila dimasukkan, alat ini dipanaskan hingga 42-45 darjah, yang menaikkan saluran darah dan merangsang kolagen.

Kemudian, gelombang frekuensi radio akan memanaskan tisu dan mengaktifkan semula kolagen di kawasan faraj.

Kolagen baru yang dihasilkan oleh rangsangan frekuensi radio dapat membantu mengetatkan faraj.

Baca juga: Ini adalah 8 faktor yang meningkatkan risiko barah faraj

Faraj kon

Cara lain untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis adalah dengan menggunakan kerucut vagina. Ini adalah objek berukuran tampon berwajaran yang dimasukkan ke dalam vagina.

Bagaimana hendak melakukannya:

 • Masukkan faraj kon paling ringan ke dalam faraj.
 • Picit otot. Tahan di tempat selama lebih kurang 15 minit.
 • Lakukan kaedah ini dua kali sehari.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found