Kesihatan

Perbezaan Antara Pernafasan Dada dan Pernafasan Perut, Mana Yang Lebih Baik?

Apakah perbezaan antara pernafasan dada dan perut? Teknik mana yang lebih sesuai digunakan? Baca ulasan ini hingga akhir.

Bernafas adalah aktiviti yang biasanya berlaku pada setiap manusia, setiap detik. Tetapi biasanya, pernahkah anda berfikir sama ada anda bernafas dengan betul?

Baca juga: Sering Diabaikan, Inilah Tanda dan Gejala Anoreksia yang Perlu Anda Ketahui

Seperti apa pernafasan normal?

Pernafasan adalah proses menyedut oksigen melalui hidung atau mulut dan kemudian, mengalirkannya ke paru-paru, dan mengeluarkan karbon dioksida keluar dari badan

Seperti apa pernafasan normal? Dilaporkan dari garis kesihatan, Sekiranya anda bernafas dengan berkesan maka nafas anda akan terasa senang, stabil, dan terkawal.

Badan juga berasa santai semasa proses ini. Semasa anda menyedut, perut anda akan mengembang. Dan kontrak pernafasan.

Tulang rusuk terasa seolah-olah mengembang ke sisi, depan, dan belakang dengan setiap nafas.

Mengenali Anatomi Pernafasan

diafragma. Sumber Foto: //www.inpursuitofyoga.com/

Diafragma adalah otot utama yang membantu manusia bernafas. Otot ini berbentuk seperti kubah atau parasut dan terletak di antara rongga dada dan perut.

Fungsi utama diafragma adalah mendorong udara sebanyak mungkin ke paru-paru. Selain diafragma, ada otot lain yang membantu proses pernafasan kita.

Bermula dari otot perut, diafragma, otot interkostal, dan otot di leher dan tulang selangka. Paru-paru dan saluran darah membawa oksigen ke seluruh badan dan mengeluarkan karbon dioksida.

Saluran udara membawa udara kaya oksigen ke paru-paru, dan mengeluarkan karbon dioksida dari paru-paru. Proses aliran udara ini merangkumi:

  • tiub bronkial
  • Larynx
  • Mulut
  • Rongga hidung dan hidung
  • Trakea

Perbezaan Antara Pernafasan Dada dan Perut

Walaupun dalam bahasa Inggeris pernafasan perut disebut Pernafasan Diafragma, pernafasan dada dan perut kedua-duanya melibatkan diafragma dalam proses.

Dilaporkan dari Persatuan Paru-paru Amerika, pada dasarnya manusia pernafasan perut. Alias ​​secara semula jadi mempunyai kemampuan untuk bernafas dengan perut.

Tetapi ini semakin berubah seiring bertambahnya usia, manusia mula bernafas dengan pernafasan dada. Salah satunya adalah untuk menghilangkan penampilan perut buncit, pasti anda juga mempunyai, kan?

Perbezaan antara pernafasan dada dan perut dari segi mekanisme tindakan

Dilaporkan dari Dalam Mengejar Yoga, perbezaan antara pernafasan dada dan perut sebenarnya terletak pada pergerakan otot dan tulang yang terdapat di perut dan dada.

Fungsi diafragma adalah mendorong udara sebanyak mungkin ke paru-paru dengan meningkatkan rongga toraks. Dan ada 2 cara:

  • Pertama, diafragma mengangkat pangkal tulang rusuk dan sternum, kemudian memanjangkan tulang rusuk ke hadapan, sisi, dan belakang. Keadaan ini menyebabkan dada membengkak, dan inilah yang sering disebut dada bernafas.
  • Kedua, diafragma menekan pada rongga perut, mengakibatkan perut yang menonjol. Ini dipanggil pernafasan perut. Pernafasan perut dianggap lebih berkesan kerana dapat mengalirkan lebih banyak udara ke paru-paru.

Petua untuk teknik pernafasan yang betul

Persatuan Paru-paru Amerika, mempunyai 5 petua cara bernafas dengan lebih berkesan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba:

1. Bernafas melalui hidung

Ya, kita dapat menghirup udara melalui hidung atau mulut. Tetapi kita disarankan untuk bernafas melalui hidung.

Kerana hidung mempunyai beberapa ciri yang tidak dimiliki oleh mulut. Yaitu penapis udara, dan mampu menghangatkan dan melembapkan udara yang kita hirup.

2. Gunakan perut anda

Seperti perkara di atas, manusia sebenarnya adalah pernafasan perut. Proses pernafasan yang cekap adalah bermula dari hidung dan kemudian ke perut.

Pernafasan perut dapat memberikan tekanan negatif pada rongga dada. Hasilnya akan lebih banyak udara ke dalam paru-paru.

3. Latih teknik pernafasan yang betul

Sekiranya anda menghidap penyakit pernafasan seperti asma, ada baiknya anda sering melakukan teknik pernafasan perut yang betul.

Ahli terapi Mark Courtney dari Persatuan Paru-paru Amerika kata pernafasan perut mampu membuat orang yang mengalami gangguan pernafasan bernafas dengan lebih berkesan.

4. Gaya hidup sihat

Gaya hidup sihat. Sumber Foto: //www.inc.com/

Pastikan anda rajin bersenam dan menjaga diet yang sihat. Elakkan makan makanan yang menyebabkan kembung kerana dapat mengurangkan pergerakan diafragma.

Juga, perhatikan kualiti udara di mana anda tinggal. Perhatikan juga kecukupan cecair badan harian anda.

Kerana ketika badan terhidrat dengan betul, ia dapat membantu mulut dan tekak untuk menambahkan kelembapan ke udara yang kita hirup.

Baca juga: Ketahui Penyakit Autoimun: Punca, Gejala, dan Rawatan

5. Jangan terlalu memikirkan perbezaan antara pernafasan dada dan perut!

Courtney berkata, badan kita sangat cerdas ketika menggunakan pernafasan perut dan kapan menggunakan pernafasan dada, bergantung pada aktiviti anda.

Di dalam badan kita ada sensor yang selalu memantau kadar oksigen dan pH dalam darah kita. Sensor ini menghantar mesej automatik ke otak bila dan berapa kerap bernafas dalam-dalam.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!