Kesihatan

Semua Tentang Kutu Seks, Bolehkah Ini Menyebabkan Penyakit?

Pernahkah anda mendengar kutu genital? Kutu genital sering dikatakan penyebab ketidakselesaan di kawasan organ intim. Tetapi adakah benar bahawa kutu genital menyebabkan penyakit tertentu?

Untuk mengetahui apa simptom kutu genital, cara mendiagnosis, dan bagaimana menyingkirkannya, anda boleh merujuk ulasan di bawah.

Mengenal kutu genital

Kutu kemaluan atau juga dikenali sebagai kutu ketam adalah serangga yang sangat kecil yang menyerang kawasan kemaluan. Terdapat tiga jenis kutu yang menyerang manusia, iaitu:

 • Pediculus humanus capitis: kutu
 • Pediculus humanus corporis: kutu badan
 • Phthirus pubis: kutu kemaluan

Phthirus pubis kutu genital berbeza dengan kutu kepala dan kutu badan. Mereka berukuran 1/16 inci (1.6 milimeter) atau kurang. Kutu kemaluan dipanggil ketam kerana tubuhnya menyerupai ketam kecil.

Kutu menyebabkan gatal yang sengit di kawasan yang terkena dan biasanya hidup pada rambut kemaluan.

Bagaimana kutu genital ditularkan?

Kutu genital boleh berpindah dari satu orang ke orang lain dalam beberapa cara. Mulai dari hubungan intim hingga penggunaan barang peribadi sebagai pertukaran dengan orang lain.

Contohnya, seperti menggunakan selimut, tuala, cadar, atau pakaian bersama dengan orang yang mempunyai kutu kemaluan. Harap maklum bahawa kutu genital tidak disebarkan melalui tempat duduk tandas atau barang perabot.

Selain itu, kutu genital juga tidak dapat melompat dari satu orang ke orang lain seperti kutu kepala.

Gejala menghidap kutu genital

Orang yang mempunyai kutu kemaluan sering mengalami gatal di kawasan kemaluan atau dubur mereka kira-kira 5 hari selepas jangkitan.

Gatal ini biasanya bertambah teruk pada waktu malam. Berikut adalah beberapa gejala kutu genital yang biasa:

 • Gatal yang teruk di kawasan kemaluan
 • Kutu yang kelihatan atau telur yang sangat kecil di rambut kemaluan (mungkin perlu menggunakan kaca pembesar)
 • Demam ringan
 • Rasa tidak selesa di kawasan organ intim
 • Tompok kebiruan pucat berhampiran kawasan gigitan

Gatal yang berlebihan boleh menyebabkan luka atau jangkitan di kawasan yang terjejas. Kutu kemaluan juga dapat merebak ke kawasan lain dengan rambut badan kasar, termasuk:

 • Kaki
 • Dada
 • Ketiak
 • Janggut atau misai
 • Bulu mata atau kening (lebih biasa pada kanak-kanak)

Bolehkah kutu genital menyebabkan penyakit tertentu?

Sekiranya anda mempunyai kutu genital, jangan takut. Pada dasarnya, kutu genital bukanlah keadaan berbahaya atau boleh menyebabkan penyakit serius.

Kutu genital dapat disembuhkan dengan losyen atau ubat pembunuh kutu. Walaupun begitu, apabila anda mempunyai kutu genital, anda berisiko mengalami komplikasi berikut:

 • Kulit berubah warna. Tompok biru pucat dapat berkembang di mana kutu kemaluan selalu menggigit
 • Jangkitan sekunder. Gatal yang teruk di kawasan kemaluan dapat mendorong anda untuk terus menggaru kawasan tersebut. Aktiviti menggaru ini boleh menyebabkan jangkitan pada luka
 • Kerengsaan mata. Kanak-kanak yang mempunyai kutu kemaluan pada bulu mata mereka mungkin mengalami gejala mata merah jambu (konjungtivitis)

Bagaimana untuk mengetahui kehadiran jangkitan kutu genital

Kebanyakan orang yang mempunyai kutu genital menyedari ketam di kawasan kemaluan mereka. Anda mungkin melihat kutu di kawasan kemaluan atau telurnya melekat di pangkal rambut kemaluan.

Adalah sukar untuk mencari kutu atau telurnya, kerana mereka sedikit dan sangat kecil. Menggunakan kaca pembesar dapat membantu atau anda boleh berjumpa doktor dengan segera.

Sekiranya anda fikir anda mungkin mempunyai kutu kemaluan, cuba jangan panik. Kutu genital tidak berbahaya dan sangat mudah disembuhkan walaupun dengan rawatan di kaunter.

Cara menghilangkan kutu genital

Rawatan untuk kutu genital terdiri daripada membasmi kuman, pakaian, dan tempat tidur. Losyen dan syampu topikal boleh digunakan untuk menghilangkan kutu kemaluan dari badan anda.

1. Bersihkan semua barang peribadi

Bersihkan seluruh rumah dan bersihkan bilik mandi dengan larutan peluntur. Basuh semua tuala, selimut, dan seluar dalam dalam air panas.

Keringkan hingga bersih. Sekiranya anda tidak dapat mencuci atau mengeringkan pakaian sekaligus, tutup di dalam beg plastik kedap udara selama 2 minggu.

2. Rawatan untuk kutu ringan

Sekiranya kutu genital masih ringan, mencuci rambut kemaluan anda dengan syampu khas mungkin bermanfaat.

Baca arahan pada pembungkusan dengan teliti untuk mengetahui dengan tepat berapa banyak produk yang akan digunakan dan berapa lama anda harus membiarkan produk tersebut berfungsi pada kulit. Ubat preskripsi juga mungkin diperlukan jika penyelesaian topikal tidak berfungsi.

3. Rawatan untuk membuang sisa telur

Rawatan dengan ubat kutu atau syampu kutu mungkin berjaya menghilangkan kutu dari kawasan genital. Namun, mereka dapat meninggalkan nits degil yang menempel pada rambut kemaluan.

Untuk menyingkirkannya, anda boleh membuang nits degil menggunakan pinset. Rawatan di rumah, seperti mencukur dan mandi air panas, tidak berkesan untuk merawat kutu kemaluan. Kutu boleh bertahan dengan sabun dan air biasa.

4. Ubat untuk kutu genital yang degil

Sekiranya kutu genital berterusan dan berterusan, anda mungkin memerlukan produk berikut:

 • Malathion (Ovide)Losyen topikal ini digunakan dengan mengoleskannya ke kawasan yang terjejas selama 8-12 jam
 • Ivermectin (Stromectol), adalah idea yang baik untuk berunding terlebih dahulu dengan doktor anda mengenai dos ubat oral ini
 • Lindane, ia adalah produk yang sangat kuat. Jangan gunakan produk ini pada bayi atau diri anda sekiranya anda menyusu atau hamil

Ingat, untuk mencegah penularan kutu kemaluan, hindarkan hubungan seksual atau berkongsi tempat tidur atau pakaian dengan sesiapa sahaja yang mempunyai kutu genital, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!