Kesihatan

Jangan pandang ringan, posisi duduk yang salah boleh merosakkan postur anda!

Semasa anda bekerja, anda sering tidak menyedari anda duduk dalam kedudukan yang salah. Hati-hati, kebiasaan ini dalam jangka masa panjang boleh merosakkan postur anda, anda tahu.

Salah satu tanda adalah sakit sendi yang kerap. Adakah anda juga sering mengalaminya?

Ingat, kedudukan duduk juga melibatkan ketidakcocokan jarak antara badan dan komputer. Mungkin juga posisi kursi dan meja yang tidak seimbang, serta posisi kepala dan mata ketika melihat layar komputer yang tidak tepat.

Kesan buruk dari kedudukan duduk yang salah

Jadi, apakah kesan buruk duduk pada posisi yang salah pada postur badan? Lihat ulasan penuh di bawah:

Menukar postur tulang belakang

Kedudukan duduk yang tidak betul boleh memberi kesan negatif pada kedudukan tulang belakang, terutamanya jika posisi duduk yang salah telah dialami selama bertahun-tahun. Ini boleh memberi banyak tekanan pada tulang belakang dan boleh melembutkan.

Sekiranya itu berlaku, perubahan postur yang buruk dan menyebabkan kesakitan jangka panjang dapat dialami.

Pencetus mudah letih

Kedudukan duduk yang salah juga dapat memudahkan badan berasa letih dan sakit. Ini biasanya merupakan salah satu gejala yang paling biasa dari posisi duduk yang tidak betul.

Anda boleh menghalangnya dengan mengurangkan duduk dan bergerak lebih banyak. Atau anda juga boleh cuba berdiri jika anda perlu membuat panggilan, atau menyesuaikan kedudukan untuk berdiri setiap beberapa jam semasa anda bekerja.

Menjadikan tidak selesa dan tertekan

Kedudukan duduk yang tidak betul untuk jangka masa yang panjang juga boleh menyebabkan pernafasan kurang baik, dan jika ini berlaku, ia boleh mempengaruhi sistem saraf. Menjadikan keadaan sangat selesa, dan akhirnya meningkatkan tekanan.

Mengganggu sistem pencernaan

Akibat dari posisi duduk yang tidak betul dan untuk jangka masa yang panjang, ini juga boleh menjadi penyebab gangguan organ pencernaan anda. Salah satunya adalah fungsi pencernaan yang tidak cekap.

Sekiranya ini berlaku, lama-kelamaan ia boleh mencetuskan sembelit dan ketidakselesaan semasa buang air besar.

Cara mengelakkan kedudukan duduk yang salah

Setelah anda mengetahui perkara buruk dari posisi duduk yang tidak betul, mari mula mengubah kebiasaan posisi duduk yang salah. Dilaporkan Berita Perubatan Hari IniBerikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan posisi duduk yang salah:

Skrin komputer terus ke mata

Selain lurus, kepala tidak bengkok atau mendongak, mata juga tidak terlalu dekat. Kedudukan skrin komputer juga lurus dengan arah mata.

Ketika kepala anda di atas atau melihat ke bawah pada layar komputer, ia dapat memberi tekanan yang berlebihan pada leher, yang membuat leher mudah sakit.

Kecondongan standard untuk melihat skrin monitor adalah 20 darjah, dengan jarak skrin sekitar 40-75 cm dari mata.

Gunakan kerusi yang sesuai

Yang juga perlu dipertimbangkan agar kedudukan duduk tidak salah adalah faktor tempat duduk yang anda gunakan. Menjadi penting untuk mengetahui jenis kerusi yang anda gunakan semasa melakukan aktiviti sepanjang hari di hadapan skrin komputer.

Menggunakan kerusi ergonomik dianjurkan untuk posisi duduk yang selesa dan betul semasa anda bekerja, kerana ia dapat disesuaikan dengan posisi meja, dan posisi mata pada layar komputer dapat diselaraskan.

Selain itu, kerusi ini juga mempunyai sandaran belakang yang menjadikan anda lebih selesa.

Selaraskan jarak duduk

Untuk kedudukan duduk yang betul, cuba letakkan kerusi kira-kira 38-55 cm dari lantai dan meja berukuran kira-kira 72-75 cm dari lantai. Kedudukan badan harus tetap tegak dengan kemiringan sekitar 90-100 darjah.

Penting untuk berusaha mendapatkan posisi duduk yang betul ketika bekerja, kerana duduk sambil bekerja biasanya memerlukan masa yang lama.

Sekiranya posisi duduk yang tidak betul di tempat kerja berlaku selama bertahun-tahun, kesannya boleh menjadi buruk untuk kesihatan dan juga postur yang kelihatan membungkuk.

Elakkan duduk terlalu lama

Duduk terlalu lama tidak digalakkan untuk kesihatan. Sekurang-kurangnya beri rehat setiap jam, anda boleh bersilang dengan berdiri selama beberapa minit atau hanya berjalan kaki untuk mendapatkan air minum.

Semasa berehat dari duduk, anda juga boleh melakukan regangan kaki atau regangan.

Segera berjumpa doktor tulang, jika anda sering merasa sakit atau sakit di tulang belakang atau leher, terutamanya jika kerja yang anda lakukan memerlukan anda selalu banyak duduk.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!