Kesihatan

Astaxanthin

Astaxanthin adalah pigmen kemerahan yang secara semula jadi terdapat dalam beberapa jenis alga, salmon, lobster, udang, dan makanan laut lain. Pigmen ini merangkumi xanthophylls semulajadi dari kumpulan yang disebut karotenoid.

Pernahkah anda terfikir, mengapa udang kelabu menjadi kemerahan ketika dimasak? Astaxanthin adalah sebabnya dan diketahui mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Inilah maklumat lengkap!

Untuk apa ubat astaxanthin?

Astaxanthin adalah makanan tambahan yang digunakan untuk membantu menjaga kesihatan mata, kulit, jantung, dan imuniti. Makanan tambahan ini juga baik untuk mencegah radikal bebas dalam badan dan membantu mengurangkan keradangan.

Makanan tambahan ini tersedia dalam bentuk tablet, kapsul, dan kapsul lembut yang biasanya diambil dari mulut. Anda boleh mendapatkan astaxanthin tanpa preskripsi doktor.

Apakah fungsi dan faedah astaxanthin?

Astaxanthin mempunyai fungsi sebagai antioksidan, anti-inflamasi, dan memiliki potensi antineoplastik (kemampuan untuk menghambat pertumbuhan sel-sel barah).

Makanan tambahan ini bertindak sebagai antioksidan dan mengurangkan tekanan oksidatif sehingga mencegah pengoksidaan protein dan lipid serta kerosakan DNA. Astaxanthin juga dapat menghalang aktiviti siklooksigenase-1 (COX-1) dan oksida nitrik (TIDAK) di dalam badan sehingga mengurangkan keradangan.

Astaxanthin khususnya mempunyai manfaat untuk keadaan kesihatan berikut:

Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Pigmen ini berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dengan menurunkan tekanan darah. Selain itu, astaxanthin juga menyokong membran sel jantung untuk menebalkan dinding arteri.

Makanan tambahan ini juga dapat mengurangkan trigliserida dan kolesterol LDL (buruk). Sebaliknya, ia akan meningkatkan kadar kolesterol HDL (baik) untuk menyokong kesihatan jantung dengan lebih baik dalam jangka masa panjang.

Meningkatkan kesihatan kognitif

Satu kajian menunjukkan bahawa astaxanthin mempunyai manfaat anti-radang di otak dengan aktiviti antioksidannya.

Kajian menunjukkan bahawa suplemen ini dapat mengurangkan risiko Alzheimer. Kesan perlindungannya sangat kuat kerana astaxanthin dapat melintasi penghalang otak dan sampai ke bahagian otak di mana kesan antioksidan sangat diperlukan.

Membantu mengekalkan kulit yang sihat

Astaxanthin adalah antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan kulit dan dapat melindungi kulit dari selaran matahari dan sinar UV.

Makanan tambahan ini juga mempunyai kesan anti penuaan yang baik kerana dapat meningkatkan kelembapan kulit. Selain itu, ia dapat meningkatkan keanjalan untuk mengurangkan garis-garis halus, kedutan, dan bintik-bintik usia.

Ini secara perlahan dapat menjadikan kulit kelihatan lebih sihat dan muda. Dan makanan tambahan akan berfungsi dengan baik apabila digunakan secara topikal.

Meningkatkan daya tahan

Makanan tambahan ini mempunyai faedah yang baik dalam membantu pemulihan otot. Beberapa kajian menunjukkan bahawa astaxanthin dapat membantu proses senaman rehat yang lama. Di samping itu, ia juga dapat meningkatkan daya tahan.

Astaxanthin membantu tubuh memproses dan menggunakan asid lemak dan lipid dengan lebih berkesan. Oleh itu, ia dapat meningkatkan daya tahan latihan dan juga mengurangkan kerosakan otot.

Mengurangkan sakit sendi

Astaxanthin mempunyai sifat anti-radang yang kuat jadi pilihan suplemen semula jadi yang baik untuk mengurangkan sakit sendi. Walau bagaimanapun, fungsi untuk tujuan ini masih dalam peringkat penyelidikan.

Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa potensi antioksidan astaxanthin dapat mengurangkan sakit sendi dan kekakuan, serta keadaan keradangan lain seperti sindrom carpal tunnel.

Membantu meningkatkan kesuburan lelaki

Mungkin sebilangan orang tidak percaya bahawa antioksidan ini dapat mengurangkan kemandulan pada lelaki.

Dalam kajian penyelidikan buta dua kali, para penyelidik mendapati bahawa kesan astaxanthin pada lelaki dapat meningkatkan jumlah sperma serta pergerakan sperma yang lebih baik.

Bagaimana cara mengambil ubat astaxanthin?

Anda boleh mengambil ubat ini mengikut keperluan. Biasanya anda hanya meminumnya sekali atau dua kali sehari. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak faham tentang cara mengambil ubat, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda lagi.

Anda boleh minum ubat tersebut selepas makan. Walau bagaimanapun, beberapa jenama ubat disyorkan untuk diambil bersama makanan. Baca arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat.

Makanan tambahan harus diambil dalam bentuk kapsul atau keseluruhan tablet dengan segelas air. Jangan mengunyah, menghancurkan, atau larut kecuali jika diarahkan oleh doktor.

Anda boleh menyimpan makanan tambahan pada suhu bilik, jauh dari kelembapan dan cahaya matahari selepas digunakan.

Berapakah dos astaxanthin?

Dos dewasa

Saat ini tidak ada ketentuan khusus mengenai dosis astaxanthin yang tepat. Dosis astaxanthin yang sesuai bergantung kepada beberapa faktor seperti usia, kesihatan pengguna, dan beberapa keadaan lain.

Adakah astaxanthin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada kajian saintifik mengenai risiko penggunaan suplemen pada wanita hamil. Sebaiknya jangan mengambil suplemen ini tanpa cadangan doktor.

Ia juga tidak diketahui sama ada suplemen ini boleh diserap dalam susu ibu sehingga tidak diketahui mengenai keselamatan penggunaannya pada ibu menyusu.

Apakah kesan sampingan astaxanthin yang mungkin?

Makanan tambahan ini umumnya tidak menyebabkan kesan sampingan apabila diambil dalam dos dan tempoh rawatan yang disyorkan.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil astaxanthin jika anda mengalami gejala alergi dengan suplemen ini, seperti sesak nafas, ruam merah pada kulit, dan gatal-gatal.

Anda juga mungkin tidak dapat mengambil astaxanthin jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap makanan yang mengandungi pigmen ini.

Rujuk doktor sebelum mengambil makanan tambahan ini.

Rujuk dahulu sebelum menggunakan suplemen astaxanthin jika anda hamil atau menyusui bayi.

Beritahu doktor anda mengenai ubat lain yang anda ambil, termasuk ubat preskripsi atau suplemen vitamin lain.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found