Kesihatan

Bilakah Masa yang Tepat untuk Mengajar Anak Kecil Anda Berenang?

Sekiranya anda mempunyai kolam renang di rumah, anda mungkin tertanya-tanya bilakah masa yang tepat untuk mula mengajar pelajaran renang kepada anak-anak anda. Inilah penjelasannya.

Masa yang tepat untuk mengajar kanak-kanak berenang

Ibu bapa ingin membuat anak-anak mereka merasa selamat ketika berada di dalam air.

Dilaporkan dari Keluarga yang Sangat Baik, mengikut penjelasan Akademi Pediatrik Amerika (AAP) mengesyorkan agar pelajaran berenang harus diperkenalkan kepada semua kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas.

Mereka biasanya menasihati anda untuk tidak memulakan pelajaran berenang secara formal sehingga anak-anak berusia sekurang-kurangnya 4 tahun, usia di mana anak-anak dianggap "siap untuk berkembang" untuk pelajaran berenang.

Namun, mereka tidak lagi menentang program akuatik dan pelajaran berenang untuk kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah yang berumur antara 1 hingga 4 tahun.

Perlu diingat bahawa AAP tidak bermaksud mengatakan bahawa anak-anak di bawah usia 4 tahun tidak perlu mendapat pelajaran, tetapi tidak mengapa jika ibu bapa ingin mendaftarkan anak mereka dalam program ini.

Faedah mengajar anak-anak berenang

Program akuatik bayi dan kanak-kanak sangat popular di kalangan ibu bapa dan anak-anak. Program ini adalah kaedah yang baik untuk mengajar anak-anak untuk menikmati berada di dalam air dan mengajar mereka untuk selamat ketika berada di sekitar air.

Bukan hanya itu, berikut adalah beberapa kebaikan mengajar anak-anak berlatih berenang:

1. Membantu meningkatkan fungsi kognitif

Anda perlu tahu bahawa ketika berenang, tubuh bayi melakukan pergerakan corak silang dua hala, iaitu menggunakan kedua-dua belah badan untuk melakukan tindakan agar otak bayi dapat berkembang dengan lebih baik.

Pergerakan bersilang silang ini membina neuron ke seluruh otak, terutama di corpus callosum. Kemudian bahagian otak ini yang memudahkan komunikasi, maklum balas, dan modulasi dari satu sisi ke sisi lain.

Ringkasnya, mengajar anak-anak untuk berlatih berenang dapat meningkatkan kemahiran membaca, pengembangan bahasa, pembelajaran akademik, dan kesedaran ruang.

2. Menjaga kesihatan fizikal

Bukan hanya membantu perkembangan otot dan sendi, berenang juga dapat meningkatkan kekuatan organ dalam tubuh seperti jantung dan paru-paru, dan mengembangkan otak bayi.

3. Meningkatkan kesihatan mental dan fizikal

Anda perlu tahu bahawa lebih daripada 7,000 kanak-kanak, dan telah dinyatakan bahawa mereka yang berenang sejak kecil mengalami kemajuan dalam perkembangan fizikal dan mental jika dibandingkan dengan rakan sebaya mereka yang tidak berenang.

4. Meningkatkan keyakinan diri

Kanak-kanak berumur 4 tahun yang telah belajar berenang pada tahap tertentu dari usia 2 hingga 4 tahun dapat menyesuaikan diri dengan keadaan baru yang lebih baik, lebih yakin, dan lebih berdikari daripada mereka yang tidak berenang.

Baca juga: Ingin Berenang Semasa Wabak Corona? Keadaan Ini Anda Perlu Perhatikan!

Petua untuk mengajar anak berlatih berenang

Dilansi dari Keluarga yang Sangat BaikSekiranya anda mempunyai anak-anak yang takut akan air, anda boleh membantu mempersiapkan mereka untuk berenang tanpa mencelupkan jari kaki ke dalam air.

Sekiranya mengajar anak-anak untuk menyesuaikan diri dengan air. Anda boleh mengisi tab mandi dengan air suam atau air yang mempunyai suhu bilik yang normal. Basuh ke kepala, dada, tangan dan kaki.

Sebelum berenang, kaedah ini sangat penting untuk dilakukan oleh ibu bapa, agar anak-anak terbiasa dengan suhu air dan keadaan ketika terkena badan.

Cara lain yang berkesan ialah memulakan ketika mandi di dalam tab mandi, ini adalah untuk mengajar anak-anak bahawa berada di sekitar air adalah menyeronokkan. Biarkan mereka bereksperimen dan merasakan bagaimana rasanya di dalam air.

Apabila anak anda mula menunjukkan minat untuk pergi ke kolam renang, beri mereka cermin mata untuk dipakai ketika mandi atau mandi.

Ini dapat membiasakan anak dengan kelebihan memakai cermin mata, yang membantu mewujudkan pengalaman yang lebih positif ketika berada di kolam renang.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!