Kesihatan

Apakah ciri-ciri tulang patah yang mesti anda ketahui?

Fraktur biasanya berlaku kerana kecederaan atau kemalangan sukan. Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan yang segera dan sesuai.

Tetapi apakah ciri-ciri patah tulang? Lihat ulasan penuh di bawah!

Baca Juga: Ketahui Apa Yang Menyebabkan Tulang Patah Dengan Mudah

Ciri-ciri tulang yang patah

Fraktur juga boleh berlaku secara melintang, membujur, pecah di beberapa tempat, atau pecah menjadi beberapa bahagian. Berikut adalah beberapa ciri patah tulang yang mesti anda ketahui, termasuk:

 • Biasanya ketika anda jatuh, anda akan merasa dan juga mendengar bunyi 'retak'
 • Terasa sangat sakit pada bahagian yang patah, terutama ketika disentuh
 • Akan mengalami bengkak pada tulang yang patah
 • Mengalami bengkak, kemerahan, dan lebam di kawasan patah
 • Merasa kebas atau kebas pada tulang yang patah
 • Sukar menggerakkan anggota badan yang patah
 • Sekiranya kaki anda patah, anda akan mengalami kesukaran untuk berjalan dan tidak dapat menaikkan berat badan anda sendiri

Punca patah tulang

Pada dasarnya daya atau tekanan yang menyebabkan patah tulang biasanya berlaku secara tiba-tiba atau sangat kuat. Kekuatan tekanan yang berlaku akan menentukan keparahan patah tulang yang dialami.

Berikut adalah beberapa penyebab patah tulang, termasuk:

Trauma

Patah tulang boleh berlaku akibat kemalangan seperti jatuh dari ketinggian, kemalangan kenderaan bermotor, dan luka tembakan. Selain jatuh di permukaan yang keras, mengalami pukulan keras atau serangan pada anggota badan tertentu.

Keadaan perubatan tertentu

Penyakit yang dapat melemahkan tulang, seperti osteoporosis, osteogenesis imperfecta (gangguan genetik yang menyebabkan tulang rapuh), jangkitan tulang, dan barah tulang.

Pergerakan anggota badan yang berlebihan

Melakukan pergerakan berulang yang meletihkan otot dan memberi tekanan atau regangan pada tulang. Keadaan ini boleh menyebabkan keretakan tekanan dan sering berlaku pada atlet.

Rawatan patah tulang

Rawatan patah tulang bergantung pada jenis yang dialami, kawasan patah tulang, dan keadaan pesakit. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat patah tulang, termasuk:

Dadah

Beri ubat untuk menghilangkan rasa sakit dan mencegah jangkitan pada patah tulang terbuka. Biasanya selepas memberi ubat, doktor anda mungkin mengesyorkan terapi fizikal atau prosedur lain untuk membantu anda merawat patah tulang.

Penggunaan plaster

Pemasangan plaster yang diperbuat daripada plaster atau plaster gentian kaca berfungsi untuk mengelakkan tulang patah bergerak semasa proses penyembuhan.

Daya tarikan

Ini dilakukan untuk menyelaraskan tulang yang patah dan meregangkan otot dan tendon di sekitarnya.

Operasi

Pembedahan patah tulang berfungsi menghubungkan tulang yang patah menggunakan pen, piring, skru, dan batang khas. Biasanya doktor akan menggunakan pengurangan terbuka, dan fiksasi dalaman atau fiksasi luaran untuk memastikan tulang tidak bergerak.

Pencegahan patah tulang

Untuk mengelakkan patah tulang, ada beberapa cara yang dapat dilakukan, termasuk:

 • Gunakan peralatan pelindung semasa bersukan dan berisiko tinggi
 • Lakukan sukan yang menjadikan tulang anda kuat seperti berlari, berjalan, berlari, melompat, dan menari, atau melakukan senaman yang menguatkan tulang
 • Pengambilan kalsium yang mencukupi yang anda dapat dari susu, yogurt, keju, dan sayur-sayuran berdaun hijau gelap
 • Berjemurlah secara teratur di bawah sinar matahari (disarankan pada waktu pagi), makan telur, dan ikan berminyak sehingga pengambilan vitamin D mencukupi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!