Kesihatan

Jenis Bijirin yang Baik untuk Diet Berat Badan, Inilah Senarainya!

Bijirin adalah makanan yang sering dipilih sebagai menu ketika berdiet. Walau bagaimanapun, tidak banyak orang tahu bahawa tidak semua bijirin sesuai untuk penurunan berat badan. Penting untuk mengetahui dan memilih bijirin yang baik untuk diet.

Jadi, jenis bijirin apa yang baik untuk diet penurunan berat badan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu bijirin?

Bijirin adalah makanan yang dibuat dari biji-bijian yang diproses, sering diperkaya dengan vitamin dan mineral. Sesuai untuk dimakan sebagai menu sarapan pagi, bijirin biasanya dimakan bersama susu, yogurt, buah, atau kacang.

Secara amnya, bijirin dibuat melalui beberapa proses, seperti:

  • Memproses: Biji-bijian yang akan dijadikan bijirin akan diproses terlebih dahulu menjadi tepung halus
  • Mencampurkan: Tepung dari biji-bijian akan dicampurkan menggunakan bahan-bahan lain, seperti coklat dan air
  • Penyemperitan: Setelah dicampurkan, biji-bijian dan bahan-bahan lain akan melalui penyemperitan, iaitu proses penyatuan untuk membentuk bijirin menggunakan mesin suhu tinggi.
  • Pengeringan: Selepas proses penyemperitan, bijirin akan dikeringkan sebelum memasuki peringkat seterusnya
  • Pembentukan: Langkah terakhir adalah membentuk bijirin menjadi beberapa bentuk, seperti bola, bintang, bulatan, atau segi empat tepat

Bijirin yang baik untuk diet

Selain praktikal dan ringkas, sebilangan orang memilih bijirin sebagai menu untuk menurunkan berat badan. Namun, perlu diingat, tidak semua bijirin baik untuk diet, anda tahu. Berikut adalah pilihan dan senarai jenis bijirin yang sesuai untuk diet:

1. dedak padi (dedak)

Dedak beras atau dedak adalah hasil sampingan dari proses pengilangan bijirin, yang terdapat di hampir semua tanaman bijirin seperti oat, beras, dan gandum. Sekiranya dimakan secara berkala, terdapat banyak faedah dedak padi yang boleh anda perolehi, termasuk untuk diet.

Bran dedak adalah sejenis bijirin yang baik untuk diet, kerana hanya mengandungi 63 kalori dalam 29 gram.

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, serat juga dapat menekan dan mengurangkan ghrelin, hormon yang memicu rasa lapar. Secara tidak langsung, ini dapat mengurangkan pengambilan kalori. Oleh itu, berat badan akan lebih mudah dikawal.

Baca juga: 6 Manfaat dedak Beras untuk Kesihatan: Dapat Membantu Mencegah Kanser & Penyakit Jantung!

2. Jagung (empingan jagung)

Anda boleh makan bijirin yang terbuat dari jagung atau yang biasa dipanggil empingan jagung. Satu hidangan bijirin jagung (30 gram) mempunyai 113 kalori kalori, sesuai untuk menu sarapan pagi yang sihat.

Dipetik dari hidup bersemangat, Jagung adalah makanan berserat tinggi, dapat memberi kesan positif pada berat badan dengan memperlambat pencernaan. Jadi, anda akan merasa kenyang lebih lama dan tidak makan berlebihan.

3. Oatmeal

Jenis bijirin seterusnya yang baik untuk diet adalah oatmeal. Setengah cawan oatmeal kering yang dicampurkan dengan air hanya mempunyai 150 kalori, tetapi masih tinggi serat. Kandungan serat di dalamnya dapat membantu anda merasa kenyang lebih lama.

Kajian oleh saintis di Universiti Perubatan Chung-Shan, Taiwan, mengatakan bahawa produk dari oat dapat meminimumkan risiko kegemukan dan mencegah pengumpulan dan penyebaran lemak perut.

Selain itu, serat dalam oatmeal juga dapat menyokong sistem pencernaan untuk berfungsi dengan baik.

Baca juga: Sering Diabaikan! Ini adalah 3 Bahaya Mengonsumsi Biji-bijian Halus untuk Kesihatan

Bijirin untuk dielakkan

Seperti yang telah disebutkan, tidak semua bijirin baik untuk diet. Terdapat satu jenis bijirin yang harus anda hindari, iaitu granola. Granola sendiri adalah campuran gandum, kacang, dan pemanis yang digulung seperti gula atau madu.

Sebilangan besar produk bijirin granola yang dijual di pasar raya sangat tinggi gula. Penyelidikan pada tahun 2019 menemui kaitan antara pengambilan makanan tinggi gula dan risiko kegemukan.

Nah, itulah senarai bijirin yang baik untuk diet dan yang harus dielakkan. Jadi, jenis bijirin apa yang menjadi menu kegemaran anda?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!