Kesihatan

Buat Wanita Mencapai Klimaks, Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Clitoris

Tahukah anda bahawa pada organ pembiakan wanita terdapat organ kecil yang menjadi sumber kepuasan bagi wanita? Organ ini dipanggil klitoris. Kelentit wanita telah lama menjadi simbol seksualiti wanita.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kelentit wanita, anda boleh mendengar ulasan penuh di bawah.

Apa itu kelentit wanita?

Pada mulanya ketika anda masih embrio berumur sekitar lapan atau sembilan minggu, terdapat sejumlah kecil tisu di kawasan genital yang mula tumbuh, ini dikenali sebagai batuk kemaluan.

Sekiranya anda akan menjadi lelaki anda akan menghasilkan hormon testosteron yang akan merangsang tuberkul genital untuk tumbuh menjadi zakar.

Manakala jika anda akan menjadi wanita tuberkul genital tidak akan tumbuh dengan cara yang sama. Sebaliknya, struktur bulat, seperti manik atau mutiara dibuat, yang kemudian disebut sebagai klitoris.

Jika dilihat dari luar kelentit kelihatan agak kecil, jika organ tersebut dibedah untuk menunjukkan anatomi, anda akan melihatnya sebagai struktur yang sangat besar. Dianggarkan bahawa ukuran klitoris wanita mempunyai panjang sekitar 7-9 cm.

Bagaimana kelentit wanita berfungsi?

Kelentit nampaknya hanya mempunyai fungsi seksual pada manusia dan secara amnya dipersetujui untuk menjadi komponen penting dari orgasme wanita.

Terdapat lebih dari 8000 ujung saraf di klitoris, yang dua kali lebih banyak daripada zakar. Kerana itu, klitoris adalah organ yang paling sensitif pada wanita.

Semasa melakukan aktiviti seksual, rangsangan kawasan ini meningkatkan keseronokan seksual. Ketika keseronokan berkembang, klitoris membesar dengan darah, saiznya berlipat ganda, dan menjadi tegak. Bukan hanya itu, pengecutan otot juga berlaku di bahagian klitoris yang lebih dalam.

Pada masa orgasme, darah dikeluarkan dari tudung klitoris dan kawasan sekitarnya. Otak kemudian akan dibanjiri dengan hormon dopamin dan oksitosin, yang dapat membuat seorang wanita merasa senang dan santai pada tahap tinggi pada masa yang sama.

Mengetahui lokasi kelentit dan organ pembiakan wanita

Bahagian organ pembiakan wanita. Sumber gambar: //www.researchgate.net/

Organ pembiakan wanita terdiri daripada beberapa organ yang mempunyai fungsi masing-masing. Ramai yang tidak mengetahui di mana klitoris berada dalam sistem pembiakan wanita. Untuk mengetahui di mana klitoris wanita itu, anda juga harus mengetahui lokasi organ pembiakan wanita yang lain.

Alat kelamin luaran wanita biasanya disebut sebagai vagina. Faraj sebenarnya adalah salah satu daripada beberapa organ yang membentuk badan wanita.

Secara kolektif, organ pembiakan wanita disebut sebagai vulva. Mempunyai banyak saraf, vulva dapat memberikan keseronokan seksual apabila dirangsang dengan betul.

Lebih lengkap, berikut adalah organ pembiakan wanita seperti yang dipetik dari: Garis Kesihatan.

Faraj

Faraj adalah tiub otot yang panjangnya sekitar 3 hingga 4 inci. Bukaan faraj kelihatan dari luar tetapi dilindungi oleh labia ketika seorang wanita sedang berdiri dan semasa melakukan aktiviti lain.

Labia majora

Bibir majora atau bibir faraj adalah dua lipatan kulit yang memanjang dari bahagian depan faraj hingga ke belakang. Permukaan luar lipatan mempunyai kulit yang lebih gelap dan biasanya ditutup dengan rambut, sementara lipatan dalam lebih halus

Labia minora

Labia minora atau bibir dalam adalah dua lipatan kulit yang memanjang dari klitoris dan sekitar bukaan faraj. Organ ini berbeza dalam ukuran setiap wanita. Mereka bergabung dengan lipatan kulit kecil yang dikenali sebagai empat kerat atau 'garpu kecil'.

Organ ini boleh terkoyak semasa melahirkan atau boleh disebabkan oleh tindakan kekerasan seksual. Untuk memperbaikinya, doktor biasanya akan menjahitnya

Kelentit

Klitoris adalah elemen penting untuk gairah seksual pada kebanyakan wanita. Organ seksual kecil ini terletak di bahagian atas faraj, di persimpangan labia minora dan muncul di luar lipatan kulit seperti butang merah jambu kecil.

Semasa rangsangan seksual, klitoris berfungsi seperti zakar lelaki kerana ereksi disebabkan oleh isyarat yang diberikan kepada otak. Batang di bawah kulit mempunyai tisu ereksi yang menjadi membesar dengan peningkatan aliran darah.

Klitoris wanita adalah kawasan yang sangat sensitif ketika dirangsang. Sebilangan besar wanita tidak dapat mencapai orgasme tanpa rangsangan langsung ke klitoris.

Uretra

Uretra terletak di antara bukaan faraj dan bahagian depan labia minora. Pembukaan uretra adalah di mana seorang wanita mengeluarkan air kencing dari tubuhnya.

Bahagian kelentit wanita

Bahagian kelentit wanita. Sumber foto: //theconversation.com/

Klitoris bukan hanya bagian dari vulva (tisu di sekitar saluran vagina) yang terasa seperti butang kecil, tetapi klitoris juga terdiri dari beberapa bahagian, yaitu:

  • Kelenjar
  • Badan kelentit
  • Sepasang bola crura dan vestibular

Bahagian luar kelentit wanita

Kelenjar kelentit adalah nama bahagian luar klitoris. Ini berukuran seukuran kacang, dan terletak di atas uretra. Klitoris adalah kawasan yang mempunyai banyak saraf, sebab itulah kawasan ini sangat sensitif.

Namun, apa yang membezakan kelenjar klitoris dan kelentit adalah mereka tidak membengkak atau tumbuh semasa tindak balas seksual, kerana tidak mengandungi tisu ereksi.

Tepat di atas kelopak adalah tudung klitoris, yang dibentuk oleh dua sisi yang menghubungkan labia minora. Tudung klitoris boleh berbeza-beza dalam ukuran dan mempunyai tahap liputan yang berbeza bagi setiap orang.

Bahagian dalam kelentit wanita

Sebilangan besar bahagian di klitoris biasanya tidak kelihatan. Di dalam klitoris adalah badan kelentit yang dihubungkan dengan kelenjar klitoris. Tubuh klitoris menonjol ke atas ke pelvis, dan melekat melalui ligamen ke tulang kemaluan.

Dari badan klitoris (yang terletak di depan uretra), klitoris kemudian terbelah dua untuk membentuk crura berpasangan (berbentuk seperti kaki klitoris) dan bola vestibular.

Bola meluas melalui labia dan di belakang labia, melalui uretra, tiub uretra, dan kemudian menuju ke dubur.

Bola vestibular dan crura mengandungi tisu ereksi yang membengkak dengan darah semasa gairah seksual wanita. Dengan pembengkakan di kedua-dua sisi saluran vagina, mereka meningkatkan sensasi di dalam vagina sambil meningkatkan rangsangan dan sensasi seksual.

Beberapa fakta lain mengenai kelentit wanita

Seperti yang diketahui sebelum ini, kelentit adalah organ wanita yang paling sensitif dan disebut sebagai sumber kepuasan bagi wanita. Tetapi ada beberapa fakta lain mengenai organ kecil ini berbentuk seperti butang.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah fakta lain mengenai kelentit wanita.

1. Klitoris adalah organ yang unik

Menurut Jim Pfaus, PhD, profesor dan penyelidik seks di Concordia University, Montreal, klitoris adalah organ penting untuk mencapai klimaks seksual.

Tetapi itu bukan satu-satunya perkara yang menjadikannya istimewa. Klitoris sebenarnya satu-satunya organ dalam badan dengan fungsi tunggal untuk memberikan kesenangan.

2. Sudah lama menjadi misteri

Dilaporkan dari Health.com, sehingga tahun 1998, kebanyakan buku teks hanya menerangkan bahagian kelentit kelentit.

Pada masa itulah Helen O'Connell, ahli urologi Australia mendedahkan melalui satu siri kajian MRI bahawa klitoris sebenarnya adalah sistem organ yang kompleks yang terdiri daripada 18 bahagian, dua pertiga daripadanya bersifat dalaman.

3. Mempunyai banyak saraf

Klitoris memang organ yang mempunyai banyak saraf, tetapi adakah anda tahu berapa banyak saraf yang ada di klitoris?

Kelenjar klitoris mengandungi sekitar 8000 ujung saraf dan menjadikannya pusat kesenangan.

Zon kecil ini dapat memancarkan perasaan ke 15000 saraf lain di pelvis, ini mungkin menjelaskan mengapa rasanya seluruh tubuh diambil oleh momen "kimax" semasa hubungan seksual.

4. Sangat serupa dengan buah zakar

Klitoris dan zakar adalah seperti cermin, hanya disusun secara berbeza. Sebenarnya, sehingga dua minggu kehamilan semua embrio cenderung menjadi wanita.

Namun, pada minggu kelapan kehamilan, testosteron bermula dan zakar mula terbentuk. Tiada satu pun kepingan yang hilang, hanya disusun semula.

Sebagai contoh, bahagian dalam klitoris wanita juga terbuat dari tisu ereksi, yang menjadi pantulan zakar. Sekiranya anda menganggap kelentit hanya sebagai kelopak mata, maka seperti mengatakan bahawa satu-satunya bahagian zakar adalah hujungnya.

Kelentit wanita dianggap sangat mirip dengan zakar kerana mempunyai struktur yang serupa antara satu sama lain. Pada hakikatnya, mereka berdua berasal dari rangkaian pembangunan yang sama.

5. Boleh tumbuh seiring dengan usia

Walaupun ukuran kelentit wanita tidak akan mempengaruhi kehidupan seksnya, ia boleh mengubah dimensi sepanjang hidup.

Rebecca Chalker, PhD, profesor seksologi di Universiti Pace dan pengarang The Clitoral Truth, mengatakan bahawa klitoris dapat membesar bagi banyak wanita kerana perubahan tahap hormon setelah menopaus.

Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya anda melihat beberapa perbezaan ukuran organ wanita dari semasa ke semasa.

Baca juga: Bukan Hanya Kerancuan Seksual, 8 Keadaan Ini Termasuk Gejala Menopaus

6. Ukurannya berbeza bagi setiap wanita

Bahagian luar klitoris, kelenjar klitoris boleh sangat berbeza dari orang ke orang dan ukurannya tidak sama.

Pendedahan kepada androgen boleh menyebabkan klitoris membesar sepanjang tahap kehidupan, termasuk semasa perkembangan di rahim, semasa kecil, dan pada masa dewasa.

Apabila ukuran kelentit wanita cukup besar dan dianggap tidak normal, ia dikenali sebagai klitoralomegali.

Penyakit yang boleh menyerang klitoris

Seperti kebanyakan organ, klitoris terdedah kepada pelbagai gangguan atau penyakit. Sebahagiannya sangat ringan dan boleh dirawat, tetapi yang lain boleh menjadi lebih serius.

Dilaporkan dari Kesihatan yang Sangat Baik, inilah penyakit biasa yang paling kerap menyerang klitoris.

  • Sakit akibat seks kuat atau melancap
  • Gatal kerana reaksi terhadap sabun, pembersih, atau losyen
  • Kesakitan kerana kecederaan pada klitoris itu sendiri atau vulva
  • Sakit atau gatal kerana jangkitan pada vulva atau faraj
  • Kesakitan atau gatal yang berkaitan dengan kanser vulva
  • Sakit atau gatal akibat penyakit kelamin
  • Kesakitan yang berkaitan dengan pembengkakan klitoris yang berterusan

Sebilangan besar gangguan kelentit dapat diatasi dengan krim atau antibiotik. Masalah yang lebih serius berkaitan dengan barah mungkin muncul seperti ketulan lain.

Sekiranya anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan gangguan kelentit, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul agar tidak menyebabkan kemudaratan yang lebih serius.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!