Kesihatan

Luka canker tidak pernah sembuh? Hati-hati dengan Gejala Kanser Mulut

Adakah anda tahu bahawa kanser mulut adalah salah satu daripada sepuluh jenis barah yang paling biasa pada manusia? Kanser mulut boleh menyerang bahagian mulut seperti bibir, gusi, lidah, esofagus, bahagian dalam pipi, bumbung mulut, dan bahagian bawah mulut.

Nah, salah satu gejala barah mulut yang mungkin terdengar biasa adalah penampilan sariawan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa semua sariawan menunjukkan barah mulut. Lalu bagaimana membezakan sariawan biasa dengan simptom kanser mulut?

Baca juga: 14 Ubat Thrush Semula jadi yang Anda Boleh Buat Sendiri di Rumah, Sangat Kuat!

Ciri-ciri kanker sariawan gejala kanser mulut

Luka canker adalah luka kecil di mulut yang sangat biasa. Biasanya sariawan berlaku kerana gigitan atau kesalahan semasa menggosok gigi dan boleh sembuh dengan sendirinya.

Tetapi sebaliknya, sariawan juga merupakan gejala barah mulut. Inilah cara untuk memberitahu perbezaannya.

Masa penyembuhan

Ciri yang paling penting dari sariawan sebagai gejala kanser mulut adalah sariawan yang sukar disembuhkan. Sekiranya pada sariawan biasa, lesi dapat hilang dalam masa kira-kira dua minggu, sariawan pada kanser mulut tidak akan sembuh walaupun sudah beberapa minggu.

Bentuk dan warna sariawan

Pada sariawan biasa, lesi biasanya berbentuk bujur atau bulat dengan tepi merah. Semasa berada di tengah, lesi berwarna putih atau kekuningan dan terasa halus pada sentuhan dengan lidah.

Lesi pada sariawan biasanya juga muncul sejurus selepas kecederaan seperti digigit semasa makan. Sementara itu, gejala barah, luka boleh berupa plak atau tompok putih yang muncul secara tiba-tiba.

Lesi juga boleh mempunyai warna campuran antara putih dan merah. Tekstur lesi akan terasa kasar, keras, dan tidak mudah terhakis. Luka canker juga boleh diarahkan dan bentuknya menjadi bentuk nodul.

Luka canker disertai dengan gejala lain

Dalam keadaan sariawan biasa, sariawan akan berlaku tanpa gejala lain. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes luka sariawan yang teruk, gejala seperti demam dan kelemahan mungkin berlaku.

Manakala pada kanser mulut, gejala biasanya tidak hanya ditandai dengan munculnya sariawan yang sukar disembuhkan. Luka canker juga sering muncul dengan gejala kanser mulut yang lain, seperti:

 • Kesukaran mengunyah atau menelan
 • Kawasan benjolan atau sakit di mulut, tekak atau bibir
 • Kehadiran tompok-tompok putih atau merah di mulut
 • Kesukaran menggerakkan lidah atau rahang
 • Penurunan berat badan secara drastik
 • Sakit di kawasan mulut termasuk bibir
 • gigi longgar
 • Sakit telinga

Beberapa penyakit lain seperti alergi atau jangkitan mungkin mempunyai simptom yang serupa dengan barah mulut. Untuk itu, segeralah berjumpa dengan keadaan kesihatan anda kepada doktor sekiranya anda mendapati sariawan yang tidak hilang disertai dengan gejala seperti di atas.

Baca juga: 5 Jenis sariawan untuk kanak-kanak yang boleh dibeli di farmasi, berikut senarai!

Cara mencegah barah mulut

Sebenarnya, tidak ada cara yang pasti untuk mencegah barah mulut. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan risiko barah mulut dengan mengambil langkah-langkah berikut.

 • Jangan merokok atau berhenti merokok. Sekiranya anda selalu menjadi perokok, berhenti secepat mungkin. Penggunaan tembakau, baik dengan merokok atau mengunyah, akan mendedahkan sel-sel di mulut kepada bahan kimia berbahaya yang kemudian menyebabkan barah.
 • Hadkan jumlah pengambilan alkohol. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh merengsakan sel-sel di mulut dan menjadikan mulut mudah terkena barah. Untuk itu, selalu hadkan jumlah alkohol yang anda minum supaya badan tidak mudah diserang penyakit.
 • Elakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan di bibir. Semasa melakukan aktiviti luar, pastikan anda menggunakan topi yang dapat menutup wajah anda dengan sempurna dari terdedah kepada cahaya matahari.
 • Lawati doktor gigi dengan kerap. Selain mengawal kesihatan gigi anda, lawatan berkala ke doktor gigi juga dapat membantu anda memastikan keadaan kesihatan mulut anda secara keseluruhan.

Itulah beberapa tanda sariawan yang boleh menjadi gejala barah mulut. Perlu diingat, kanser mulut adalah penyakit yang tidak boleh dipandang remeh kerana boleh membawa maut, jadi pengesanan awal sangat penting.

Sekiranya anda mengalami sariawan yang tidak hilang dan merasa menyusahkan, berjumpa doktor dengan segera untuk pemeriksaan lanjut.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found