Kesihatan

Bukan Hanya COVID-19, Berikut 4 Senarai Penyakit Kerana Serangan Virus

COVID-19 mungkin merupakan penyakit yang disebabkan oleh virus yang sangat berjangkit. Walaupun begitu, masih terdapat beberapa penyakit berjangkit disebabkan oleh virus lain yang juga harus anda ketahui.

Kementerian Kesihatan sendiri menyatakan bahawa trend penyakit di Indonesia masih dikuasai oleh penyakit tidak berjangkit sebanyak 69.91 peratus. Namun, ini tidak bermaksud bahawa penyakit berjangkit, termasuk yang disebabkan oleh virus, harus dipandang ringan.

Penyakit yang disebabkan oleh virus

Segala penyakit yang disebabkan oleh virus adalah penyakit berjangkit. Penularan yang disebabkan oleh virus berlaku melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti, melalui udara atau oleh gigitan haiwan seperti nyamuk atau anjing.

Yang jelas, berikut adalah empat penyakit yang disebabkan oleh virus:

1. Selsema

Anda pasti menghidap selesema, bukan? Selesema adalah penyakit yang paling biasa dialami oleh semua orang kerana ia muncul pada musim-musim tertentu seperti peralihan.

Virus influenza ini merebak melalui titisan yang keluar dari mulut atau hidung dan memasuki badan orang lain. Pada masa itu virus akan mula berkembang di dalam badan.

Gejala selesema muncul dengan sangat cepat. Dalam kalangan yang lain:

 • Penat
 • Sakit badan dan sejuk
 • Batuk
 • Sakit tekak
 • Demam

Untuk menyembuhkan penyakit ini, anda boleh menggunakan ubat yang boleh dibeli tanpa resep seperti dekongestan. Anda juga boleh berjumpa doktor untuk diperiksa dan diberi preskripsi ubat ketika anda demam.

2. Demam denggi

Demam denggi masih menjadi bencana di Indonesia. Sehingga Julai 2020 sahaja, Kementerian Kesihatan mencatatkan 71,633 kes telah berlaku sejak Januari.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa demam denggi telah meningkat di seluruh dunia sejak beberapa dekad kebelakangan ini. Kira-kira 100-400 juta peristiwa selalu berlaku setiap tahun.

Pada masa ini tidak ada rawatan khusus untuk penyakit ini yang disebabkan oleh virus denggi. Salah satu langkah yang boleh anda lakukan adalah mencegah nyamuk aedes aegypti yang membawa virus ini untuk membiak.

Berikut adalah gejala demam denggi yang harus anda ketahui:

 • Demam tinggi, boleh mencapai 40 darjah celsius
 • Sakit kepala yang teruk
 • Sakit di belakang mata
 • Sakit pada otot dan sendi
 • Mual
 • Gag
 • Kelenjar bengkak
 • Ruam merah pada permukaan kulit

3. HIV dan AIDS

HIV (virus immunodeficiency manusia) adalah sejenis virus yang menyerang sistem imun badan. Sekiranya HIV tidak dirawat, ia boleh menyebabkan AIDS (sindrom imunodefisiensi yang diperoleh) sehingga tubuh terlalu lemah untuk melawan jangkitan.

HIV disebarkan melalui cairan tubuh, termasuk darah, air mani, cairan vagina dan rektum dan susu ibu. Rawatan dengan ubat antiretroviral dapat mencegah perkembangan AIDS di dalam tubuh, sayangnya saat ini tidak ada penawar untuk AIDS.

Untuk mencegah penyakit ini, anda mesti terbiasa melakukan hubungan seks dengan kondom dan membiasakan diri untuk tidak berkongsi jarum untuk tujuan apa pun.

4. Herpes

Terdapat dua jenis herpes biasa, herpes oral dan genital, yang disebabkan oleh dua jenis virus yang berbeza. Pada herpes oral, penyebabnya adalah virus herpes simplex (HSV) -1, sementara HSV-2 menyebabkan herpes genital.

Apabila anda terdedah kepada penyakit ini, virus akan sentiasa ada di dalam badan anda. Tidak ada penawar untuk penyakit ini.

Walau bagaimanapun, rawatan untuk penyakit ini memberi tumpuan kepada mengurangkan gejala atau mengurangkan tempoh permulaan penyakit ini. WHO menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 67 peratus populasi dunia dijangkiti HSV-1 sementara HSV-2 dialami oleh 13 peratus penduduk dunia.

Itu adalah beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh virus yang biasa. Sentiasa perhatikan semua penyakit, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!