Kesihatan

Suka Mencabut Rambut? Ayuh, ketahui kesannya terhadap kesihatan dan bagaimana mencegahnya

Kebiasaan menarik atau menarik rambut sering meninggalkan bintik-bintik botak yang tidak rata. Secara amnya, kegelisahan dan tekanan boleh menjadi penyebab utama, oleh itu ia memerlukan rawatan yang betul.

Penarikan rambut yang kerap, juga dikenali sebagai trichotillomania, biasanya berkembang pada masa remaja, tetapi juga diketahui berlaku pada anak kecil. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat penjelasan mengenai kesan rambut yang sering ditarik.

Baca juga: Ini adalah rangkaian penyakit paru-paru yang sering muncul di Indonesia

Penyebab biasa seseorang kerap menarik rambutnya

Dilaporkan dari Healthline, trichotillomania adalah gangguan mental di mana seseorang merasakan keinginan untuk mencabut rambutnya sendiri. Pada masa kanak-kanak, banyak orang yang mengalami trichotillomania sering mencabut rambut di kulit kepala.

Sebilangan orang mungkin menarik rambut dari kawasan lain, seperti kening dan bulu mata. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan rambut botak dan menipis.

Penyebab umum seseorang sering menarik atau menarik rambut juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan mental tertentu.

Keadaan kesihatan ini termasuk gangguan obsesif kompulsif atau OCD, kegelisahan, kemurungan, autisme, dan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian atau ADHD.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang mempunyai keadaan itu didiagnosis dengan trichotillomania. Gejala boleh bermula dengan pelbagai sebab, termasuk merasakan ketebalan rambut di jari anda, emosi seperti kegelisahan, rasa malu, dan tekanan.

Adakah terdapat kesan mencabut rambut anda sendiri dengan kerap?

Walaupun tidak menjadi masalah yang serius, sering menarik rambut sendiri boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan anda. Beberapa komplikasi boleh mengganggu kesihatan mental, termasuk yang berikut:

Tekanan emosi

Seseorang yang mempunyai kebiasaan menarik rambut sering akan merasa malu, terhina, dan kurang percaya diri. Orang dengan trichotillomania juga mungkin mengalami kemurungan, kegelisahan, dan harga diri yang rendah.

Masalah dengan fungsi sosial dan pekerjaan

Memalukan keguguran rambut dapat membuat orang dengan trichotillomania menghindari aktiviti sosial dan peluang kerja.

Orang yang sering menarik atau menarik rambut mereka sendiri boleh memilih untuk memakai rambut palsu atau menyamarkan kebotakan dengan pelbagai cara.

Sebilangan daripada mereka malah akan menghindari hubungan intim dengan orang lain kerana takut akan kebiasaan itu ditemui. Atas sebab ini, banyak penderita mula menghadapi masalah untuk bersosial.

Kerosakan kulit dan rambut

Kebiasaan menarik atau menarik rambut secara berterusan boleh menyebabkan parut dan kerosakan lain, termasuk jangkitan pada kulit kepala.

Kawasan kepala di mana rambut ditarik secara kekal mempengaruhi pertumbuhan, sering menyebabkan kerosakan teruk.

Kaedah pencegahan yang mungkin

Beberapa pilihan rawatan untuk trichotillomania secara amnya membantu dalam mengurangkan penarikan atau penarikan sepenuhnya. Beberapa kaedah pencegahan yang dapat dilakukan untuk seseorang yang memiliki kebiasaan menarik atau menarik rambut, seperti:

Ikuti semua prosedur terapi

Mengikuti semua jenis terapi yang disarankan oleh doktor adalah salah satu cara untuk mencegah kebiasaan menarik atau menarik rambut. Biasanya, doktor akan menasihati penderita untuk mengikuti terapi latihan kebiasaan.

Terapi ini adalah rawatan utama untuk trichotillomania dengan mengganti kebiasaan itu dengan tingkah laku lain, seperti kepalan tangan.

Di samping itu, terapi kognitif juga dapat dilakukan kerana dapat membantu mengenal pasti dan memeriksa kepercayaan menyimpang yang berkaitan dengan tabiat menarik rambut.

Lakukan rawatan dengan betul

Walaupun tidak ada ubat yang disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah khusus untuk rawatan trichotillomania, ada beberapa ubat yang dapat membantu mengawal gejala.

Biasanya, doktor anda mungkin mengesyorkan antidepresan seperti clomipramine atau anafranil. Ubat lain yang juga boleh digunakan adalah N-acetylcysteine, asid amino yang mempengaruhi neurotransmitter yang berkaitan dengan mood.

Untuk mengelakkan kesilapan ubat, berbincanglah dengan doktor anda mengenai rawatan lain yang mungkin dapat menyembuhkan gejala anda.

Baca juga: Manfaat Telur Asin untuk Kesihatan dan Cara Mudah Membuatnya di Rumah

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!