Kesihatan

Deodoran untuk Botox, 9 Cara Menghilangkan Bau Ketiak Buruk

Adakah anda mengalami bau ketiak dan cuba mencari jalan untuk menghilangkan bau ketiak? Sebelum anda melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan bau ketiak, anda harus terlebih dahulu memahami mengapa seseorang dapat mengalaminya.

Bau ketiak itu sendiri biasanya berlaku berkaitan dengan keadaan peluh pada badan. Peluh sebenarnya tidak berbau.

Tetapi apabila peluh bercampur dengan bakteria pada kulit, termasuk pada kulit ketiak, itulah yang akhirnya menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Dalam dunia perubatan, keadaan bau ketiak atau bau badan dikenali sebagai bromhidrosis. Lalu bagaimana menghilangkan bau ketiak?

Baca Juga: Sebelum Menderma Darah, Ayo, Periksa Terma dan Syarat Derma Darah di sini

Punca bau ketiak yang kuat

Ketiak yang berbau seperti bawang, boleh disebabkan oleh banyak faktor, anda tahu. Bukan hanya gaya hidup, bau ketiak bawang yang kuat juga boleh disebabkan oleh faktor perubatan.

Jadi, apa penyebab bau ketiak yang menyengat hingga berbau seperti bawang? Keringat dan bau badan disebabkan oleh kelenjar peluh di dalam badan. Terdapat dua jenis kelenjar peluh utama: ekrin dan apokrin.

1. Kelenjar Eccrine

Kelenjar ekrin terdapat di kebanyakan bahagian badan dan terbuka terus ke permukaan kulit. Ketika badan memanas, kelenjar ekrin mengeluarkan peluh untuk menyejukkan badan.

Peluh yang dihasilkan tidak berbau, sehingga bakteria pada kulit mula memecahnya. Makanan, minuman, dan ubat tertentu yang anda makan boleh menjadi faktor penyebab bau badan dari peluh yang dihasilkan oleh kelenjar ekrin.

2. Kelenjar apokrin

Kelenjar apokrin terdapat di kawasan yang mempunyai rambut, seperti ketiak dan pangkal paha. Kelenjar ini mengeluarkan cecair tanpa bau susu semasa anda mengalami tekanan. Cecair ini mula mengeluarkan bau ketika bersentuhan dengan bakteria pada kulit.

Kelenjar ini tidak mula berfungsi sehingga anda mencapai akil baligh, sebab itulah biasanya setelah baligh anda mula menyedari masalah dengan bau badan dan bau ketiak yang kuat.

Cara menghilangkan bau ketiak dan bau badan

Terdapat dua langkah yang boleh anda ambil. Langkah pertama adalah menghilangkan bau ketiak dan badan dengan cara mudah yang boleh anda lakukan sendiri.

Manakala yang kedua adalah langkah yang dilakukan secara perubatan, di bawah pengawasan doktor. Berikut adalah penjelasan mengenai cara menghilangkan bau ketiak:

1. Kurangkan aktiviti yang menyebabkan berpeluh

Bergerak di bawah terik matahari atau bersenam menjadikan badan berpeluh. Peluh adalah cara semula jadi tubuh untuk mengatur suhu badan, ketika badan panas.

Pada masa itu, peluh dapat bercampur dengan bakteria di permukaan kulit, termasuk di ketiak dan menyebabkan bau.

Kerana mengurangkan aktiviti yang menyebabkan peluh juga akan menjauhkan anda dari bau peluh.

2. Cara menghilangkan bau ketiak dengan deodoran

Menggunakan deodoran tidak menghalang peluh keluar dari badan, tetapi menghilangkan bau yang dihasilkan ketika peluh bertemu dengan bakteria pada kulit.

Produk deodoran over-the-counter biasanya menggunakan wangian untuk menutup bau ketiak.

Produk ini sering mengandungi alkohol, menjadikan kulit anda berasid. Bakteria kurang tertarik pada kulit yang berasid, jadi ini juga membantu menghilangkan bau.

3. Cara menghilangkan bau ketiak dengan antiperspirant

Gunakan antiperspirant membantu mengurangkan jumlah peluh yang dihasilkan. Ini dilakukan dengan menyekat liang yang mengeluarkan peluh buat sementara waktu. Semakin kurang peluh yang terdapat di permukaan kulit, semakin kurang bau yang dihasilkannya.

Selalunya antiperspirant mengandungi sebatian aluminium. Anda boleh membelinya dengan mudah tanpa memerlukan preskripsi. Sekiranya antiperspirant yang dijual bebas tidak berfungsi, anda boleh berjumpa doktor dan meminta preskripsi antiperspirant yang lebih kuat.

4. Jaga kebersihan badan anda

Cara menghilangkan bau badan dan ketiak yang menyengat adalah dengan menjaga kebersihan badan anda. Mandi yang rajin menggunakan sabun antibakteria akan menjauhkan kulit dari bakteria pada kulit.

Ini akan mengurangkan bau badan. Ketiak pencukur rajin juga dapat menjadi pilihan. Ini dapat mengelakkan pengumpulan bakteria.

Di samping itu, ganti pakaian selepas aktiviti, terutama selepas bersenam. Kerana membiarkan pakaian basah terkena peluh dapat membuat peluh bercampur dengan bakteria dan menimbulkan bau badan yang kuat.

Perkara lain yang perlu anda lakukan ialah memakai pakaian yang bersih dan selesa. Pilih pakaian yang diperbuat daripada kapas atau bulu atau sutera. Bahan-bahan ini dapat membuat kulit bernafas dan tidak mudah berpeluh.

5. Ubah tabiat makan

Makanan ternyata memberi kesan pada bau ketiak dan bau badan yang kuat, anda tahu.

Minuman berkafein dan makanan pedas atau berbau kuat dapat membuat anda berpeluh lebih banyak dan menimbulkan bau badan yang lebih tajam.

Makanan lain yang boleh menyebabkan bau badan adalah makanan berlemak dan berminyak. Tetapi anda boleh berjumpa pakar pemakanan atau doktor untuk memastikannya.

6. Detox ketiak

Pernah dengar detox ketiak? Ringkasnya, sapukan topeng ketiak yang terbuat dari beberapa bahan semula jadi pada ketiak untuk detoksifikasi.

Dengan cara itu, topeng ketiak boleh menjadi bau untuk badan dan menghilangkan bau badan. Bukan hanya sebagai deodoran semula jadi, detox ketiak dapat menyegarkan kulit ketiak.

Penggunaan antiperspirant dan deodoran dapat meninggalkan rasa melekit pada kulit ketiak. Perasaan melekit ini biasanya sukar dikeluarkan walaupun selepas mandi dengan sabun. Dengan melakukan detox ketiak, kulit akan terasa lebih bersih dan segar.

Kemudian bagaimana membuat topeng detoks ketiak? Anda boleh menggunakan beberapa ramuan.

 • Menggunakan cuka sari apel yang dicampurkan tanah liat bentonit atau tanah liat yang biasa digunakan sebagai bahan topeng.
 • Menggunakan minyak kelapa yang juga dicampurkan tanah liat bentonit. Anda hanya menggunakan bahan pada ketiak anda dan biarkan selama kira-kira 20 minit. Selepas itu anda hanya perlu membersihkannya.

7. Lakukan aktiviti bersantai

Menurut satu artikel mayoclinic.org, tekanan juga boleh menjadi pencetus untuk berpeluh.

Oleh itu, anda boleh mencuba aktiviti relaksasi untuk menghilangkan tekanan. Beberapa aktiviti yang boleh anda cuba termasuk yoga atau meditasi.

8. Botox

Sekiranya keadaan bau ketiak yang kuat tidak bertambah baik dengan cara yang mudah, anda boleh berjumpa doktor untuk merawatnya secara perubatan. Biasanya dalam keadaan yang cukup teruk, doktor akan melakukan suntikan botox di ketiak.

Terkejut dengan penggunaan Botox sebagai penawar bau badan? Secara umum, Botox memang digunakan untuk menghilangkan kerutan pada kulit wajah, tetapi ternyata Botox juga mempunyai fungsi lain.

Botox yang disuntik ke ketiak dapat menyekat impuls saraf ke kelenjar peluh. Walau bagaimanapun, rawatan ini mempunyai kelemahan kerana hasilnya tidak kekal. Dengan kata lain anda memerlukan beberapa suntikan untuk menghilangkan bau ketiak.

Baca juga: Jangan keliru, berikut cara mengira BMI yang betul

9. Cara menghilangkan bau ketiak dengan pembedahan

Kaedah perubatan lain yang lebih serius ialah melakukan pembedahan. Operasi ini dikenali sebagai simpatektomi endoskopi. Ini adalah pembedahan untuk membuang kelenjar peluh atau saraf yang memicu peluh.

Operasi ini dapat dilakukan dengan membuat sayatan kecil dengan alat khas untuk menghancurkan saraf. Atau mungkin dengan operasi yang lebih besar. Dengan membuat sayatan di ketiak dan melihat dengan jelas kelenjar yang hendak dikeluarkan.

Sekiranya bau ketiak masih dalam tahap ringan, anda boleh mencuba kaedah mudah untuk menghilangkannya sebelum berjumpa doktor.

Petua memilih deodoran yang betul

Sebelum memilih deodoran yang baik, anda harus mengetahui terlebih dahulu bahawa terdapat 2 produk yang serupa tetapi tidak sama, dan mempunyai fungsi yang sama, iaitu menghilangkan bau ketiak yang kuat.

Deodoran berbanding antiperspirant

Dua produk yang dimaksudkan adalah deodoran dan antiperspirant. Deodoran menangani bakteria yang muncul di kulit ketika tubuh mengeluarkan protein dan lemak melalui peluh dan kemudian berfungsi untuk mengurangkan bau badan.

Sementara antiperspirant bertujuan mencegah peluh dan kelembapan di ketiak. Oleh itu, jika anda mempunyai ketiak yang basah dan berbau, cari produk antiperspirant.

Sekiranya anda jenis yang tidak banyak berpeluh, deodoran biasa mungkin berfungsi, tetapi jika anda banyak berpeluh, lebih baik memilih antiperspirant agar tetap kering.

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih deodoran yang baik:

 • Cuba deodoran dengan 100 peratus bahan semula jadi
 • Cari bahan aktif semula jadi yang melindungi daripada bau ketiak. Seperti hop, tanah liat kaolin, kayu putih, dan saccharomyces fermentasi.
 • Pilih deodoran bebas aluminium kerana aluminium mengganggu proses penyejukan semula jadi badan
 • Elakkan bahan kimia sintetik atau toksin seperti paraben, phthalates, sulfat, petrokimia
 • Cari bahan aktif yang bermanfaat, seperti shea butter dan lidah buaya
 • Hati-hati dengan deodoran yang meninggalkan noda pada pakaian
 • Cuba deodoran bebas soda penaik jika anda mempunyai kulit sensitif

Cara yang betul untuk mencukur rambut ketiak

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, seperti menggosok gigi atau flossing, mencukur adalah satu proses. Untuk hasil terbaik, penting untuk mengetahui cara mencukur yang betul dan salah. Teknik dan peralatan mencukur adalah kunci.

Berikut adalah beberapa cara mencukur rambut ketiak dengan betul:

 • pengelupasan kulit penyental badan untuk membersihkan ketiak sebelum bercukur untuk mendapatkan pencukuran yang lebih bersih. Peluh atau deodoran dapat menyumbat pisau dan menyebabkan jangkitan bakteria jika anda mencukur diri sendiri.
 • Basahkan kulit sebelum bercukur kerana rambut ketiak sangat sensitif. Kelembapan membantu membuka pori-pori dan melembutkan kulit.
 • Tarik kulit tegang dan cukur dengan menggunakan pukulan pendek yang berbeza-beza (atas, bawah, ke samping) untuk mencukur halus. Lakukan dengan perlahan untuk mencukur bersih.
 • Bilas pisau setiap kali untuk membersihkannya dari gel pencukur dan rambut. Jangan gunakan jari anda untuk membersihkan pisau.
 • Keringkan kawasan tersebut dan sapukan pelembap seperti lidah buaya setelah bercukur untuk menenangkan kulit dan mengelakkan kerengsaan.
 • Jangan gunakan deodoran dengan segera kerana boleh membakar atau merengsakan kulit.
 • Bersihkan dan keringkan pisau setelah digunakan dan simpan di tempat yang kering. Kelembapan boleh merosakkan bilah dan menyebabkan jangkitan.

Adakah faedah mencukur ketiak?

Mungkin ada beberapa kelebihan mencukur ketiak, misalnya, peluh dapat membuat bulu ketiak gatal dan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Menurut kajian kecil 2015 seperti yang dilaporkan dari halaman Garis KesihatanRambut ketiak juga dapat menampung bakteria. Mencukur dapat membantu mengurangkan bau badan yang disebabkan oleh gabungan peluh dan bakteria.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!