Kesihatan

Penting untuk Lelaki! Inilah Cara Meningkatkan Kualiti Sperma Anda

Setiap lelaki harus tahu bagaimana meningkatkan kualiti sperma. Ini penting agar anda dapat mengatasi masalah kemandulan yang mungkin menimpa anda.

Kualiti sperma memainkan peranan penting dalam meningkatkan kemungkinan kehamilan dan juga kesihatan bayi. Sebenarnya, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit di Amerika Syarikat menyatakan bahawa masalah kemandulan berlaku pada lelaki.

Baca juga: Ibu, jangan risau susu ibu tidak keluar, berikut adalah alternatif susu ibu untuk bayi yang boleh anda cuba!

Adakah kualiti sperma anda?

Kualiti sperma tidak hanya ditunjukkan oleh jumlah sel-sel ini yang keluar dari tubuh anda pada saat ejakulasi. Sperma mesti cukup sihat untuk bergerak dari vagina ke rahim dan menyuburkan telur.

Terdapat tiga faktor utama yang menentukan kualiti sperma:

  • Kuantiti: jumlah yang keluar dalam setiap ejakulasi. Anda dikatakan sihat jika mengeluarkan 15 juta sperma per milimeter (ml) air mani
  • Pergerakan: doktor memanggilnya istilah pergerakan. Kualiti ini ditentukan oleh seberapa baik dan cepat sperma bergerak di dalam vagina ke rahim pasangan anda
  • Struktur: bentuk normal sperma berkepala telur dengan ekor panjang. Sperma menggunakan ekor ini untuk berenang untuk mencapai telur, semakin normal bentuk sperma anda, semakin mudah bergerak.

Cara meningkatkan kualiti sperma

Inilah cara meningkatkan kualiti sperma berdasarkan tiga faktor berikut:

Lakukan sukan

Malah senaman ringan dapat meningkatkan kuantiti, pergerakan dan bentuk sperma. Ini disokong oleh kajian yang diterbitkan pada tahun 2005.

Kajian mendapati bahawa gabungan aktiviti cahaya dan indeks jisim badan yang tinggi menyumbang secara langsung kepada kualiti air mani yang buruk. Obesiti boleh mempengaruhi tahap testosteron juga, yang dapat menurunkan dorongan seks.

Kajian lain yang dilakukan pada tahun 2011 menyatakan bahawa senaman dan penurunan berat badan dapat menjadi cara untuk meningkatkan kualiti dan bilangan sperma. Kesannya bahkan diperoleh hanya dalam seminggu.

Oleh itu, lakukan aktiviti ringan dan sukan seperti berjalan kaki selama 20 minit, tolak naik, untuk membuat kerja rumah. Tetapi jangan terlalu berat, kerana aktiviti seperti berbasikal, berjoging dan mendaki gunung sebenarnya dapat menurunkan kualiti simen.

Cara meningkatkan kualiti sperma dengan mengambil vitamin C

Pengambilan antioksidan seperti vitamin C dapat melawan tekanan oksidatif yang tidak baik untuk kesuburan. Vitamin C dikatakan dapat meningkatkan kualiti sperma juga, anda tahu.

Kajian yang dilakukan di Dubai mendapati bahawa pengambilan 1000 mg suplemen vitamin C dua kali sehari selama 2 bulan meningkatkan pergerakan sperma sebanyak 92 peratus dan jumlah sperma lebih dari 100 persen.

Kurangkan tekanan

Cara lain untuk meningkatkan kualiti sperma adalah dengan mengurangkan tekanan. Tekanan boleh mempengaruhi keinginan seks anda, anda tahu. Apabila tertekan, kepuasan dan kesuburan seksual juga akan menurun.

Oleh itu, anda harus menjadikan pengurusan seks sebagai cara untuk meningkatkan sperma. Anda boleh melakukan aktiviti seperti berjalan ke alam semula jadi, bermeditasi, bersenam atau menghabiskan masa dengan rakan.

Kurangkan kafein dan alkohol

Dalam sebuah kajian yang dilakukan di Itali, ditemukan hubungan antara kerosakan DNA sperma dengan soda dan minum ringan. Minum lebih dari tiga gelas minuman berkafein, sama ada soda, kopi, atau minuman tenaga setiap hari, juga dapat menurunkan jumlah sperma.

Bagi alkohol, satu kajian pada tahun 2014 menyatakan bahawa pengambilan lebih dari 4 hingga 5 unit alkohol setiap minggu dapat mengurangkan jumlah sperma dan pergerakan. Kesannya semakin meningkat apabila anda mengambil alkohol.

Lima unit alkohol bersamaan dengan 1.1 liter bir dan 0.7 liter wain. Mengurangkan pengambilan alkohol anda di bawah jumlah ini boleh menjadi kaedah untuk meningkatkan kualiti sperma, anda tahu.

Baca Juga: Mengatasi Kerontokan Rambut Dengan Berkesan, Inilah Kebaikan Minyak Candlenut Untuk Rambut

Ambil makanan tambahan sebagai kaedah untuk meningkatkan kualiti sperma

Salah satu cara untuk meningkatkan kualiti sperma adalah dengan mengambil vitamin dan mineral penting melalui pengambilan makanan. Anda juga boleh mendapatkan vitamin dan mineral ini melalui beberapa makanan tambahan.

Pastikan makanan tambahan atau makanan anda mengandungi beberapa komponen berikut:

  • Vitamin C untuk meningkatkan jumlah dan pergerakan sperma
  • Vitamin D untuk meningkatkan testosteron
  • Zat besi untuk kesihatan sperma secara keseluruhan
  • Ekstrak akar Ashwagandha untuk meningkatkan jumlah dan pergerakan sperma
  • Coenzyme Q10 untuk meningkatkan kualiti simen.

Tanyakan lebih lanjut mengenai keadaan kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found