Kesihatan

5 Senarai Pemanis Semula Jadi Pengganti Gula Yang Lebih Sihat

Setakat ini, gula telah menjadi pemanis yang banyak digunakan oleh masyarakat. Namun, tahukah anda bahawa mengambil terlalu banyak gula sebenarnya boleh membahayakan kesihatan anda? Jangan risau, ada beberapa pengganti gula semula jadi yang boleh anda gunakan sebagai pemanis.

Jadi, apakah alternatif untuk gula? Adakah ia memberi kesan positif kepada kesihatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Mengapa anda mesti mengganti gula?

Badan memerlukan gula untuk menyokong proses metabolik. Tahap glukosa yang rendah dalam darah bahkan dapat menyebabkan keadaan yang disebut hipoglikemia.

Walau bagaimanapun, pengambilan gula terlalu banyak juga bukan perkara yang baik. Kerana, menurut banyak kajian, ada beberapa kesan buruk yang mungkin terjadi pada tubuh, misalnya, risiko kegemukan.

Kajian menjelaskan, pengambilan gula yang tinggi dikaitkan dengan pelbagai penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2, dan juga barah.

Oleh itu, sangat penting untuk menghadkan pengambilan gula yang masuk ke dalam badan. Pengambilan gula tambahan setiap hari untuk lelaki dewasa adalah maksimum 150 kalori, bersamaan dengan 37.5 gram atau 9 sudu teh. Bagi wanita, 25 gram atau 6 sudu teh, bersamaan dengan 100 kalori.

Baca juga: Gula pasir atau gula merah: Mana yang Lebih Bermanfaat untuk Kesihatan?

Pelbagai alternatif untuk gula

Dari penjelasan di atas, pengambilan gula harian sangat penting untuk dibatasi. Sekiranya tidak, terdapat pelbagai kesan buruk yang mungkin berlaku. Tidak perlu risau, ada beberapa pengganti gula yang dapat dijadikan alternatif sebagai pemanis makanan atau minuman, yaitu:

1. Gula kelapa

Selain memiliki indeks glisemik yang lebih rendah daripada gula pasir, gula kelapa dianggap lebih sihat untuk dimakan. Menurut sebuah penerbitan, ini tidak dapat dipisahkan dari berbagai nutrien yang dimilikinya, seperti zat besi, zink, kalsium, dan kalium.

Selain itu, gula kelapa juga memiliki serat larut yang terbukti membantu memperlambat pencernaan, memanjangkan rasa kenyang, dan memberi makan bakteria yang sihat di usus. Tetapi dari segi kalori, ia hampir sama dengan gula pasir biasa.

2. Sayang

Pengganti gula seterusnya adalah madu, cecair emas pekat yang dihasilkan oleh lebah. Menurut kajian tahun 2018, madu adalah pengganti gula yang hampir sempurna, mengandungi banyak vitamin dan mineral bermanfaat.

Asid fenolik dan flavonoid dalam madu, misalnya, bertanggungjawab untuk fungsi antioksidan yang mereka bawa. Bahan-bahan ini dapat membantu mencegah dan meredakan keradangan, gejala diabetes, penyakit jantung, dan juga barah. Tetapi madu juga mengandung fruktosa yang juga dapat menyebabkan masalah kesehatan, sehingga tidak dapat digunakan dalam jumlah yang berlebihan.

3. Molasses

Molasses adalah cecair pekat, sirap, coklat yang terbuat dari tebu atau bit. Sebagai pengganti gula, molase membawa banyak nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan, seperti vitamin dan mineral.

Kandungan zat besi, kalium, dan kalsium yang tinggi dapat membantu mengekalkan tulang dan jantung yang sihat. Secara keseluruhan, molase adalah pengganti yang baik untuk gula halus. Tetapi penggunaannya harus tetap terhad kerana masih mengandungi gula di dalamnya.

4. Sirap maple

Sirap ini adalah cecair pekat dengan rasa manis yang terbuat dari getah pokok maple. Menurut satu kajian, sirap maple mengandungi lebih banyak antioksidan daripada madu. Tidak ketinggalan, terdapat sejumlah nutrien penting lain seperti kalsium, zink, mangan, dan kalium.

Sama seperti gula kelapa dan madu, tetapi sirap maple adalah pilihan yang lebih baik daripada gula.

5. Jus kurma

Anda tidak hanya tahu pada bulan Ramadan, anda juga boleh menggunakan kurma sebagai pengganti gula yang sihat. Menurut Kementerian Kesihatan, kurma mempunyai rasa manis semula jadi yang baik, yang dapat digunakan sebagai pengganti gula.

Itulah beberapa alternatif gula yang boleh anda gunakan sebagai pemanis untuk makanan atau minuman. Oleh kerana ia mempunyai rasa manis yang berbeza, anda dapat menyesuaikan penggunaannya mengikut makanan atau minuman yang akan dimakan, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!