Kesihatan

Perbezaan Antara Alergi dan Sensitiviti Terhadap Kafein, Bagaimana Mengatasinya?

Bagi sesetengah orang, minum kopi telah menjadi gaya hidup. Minum kopi biasanya dilakukan pada waktu pagi untuk membantu membangunkan otak dengan sempurna. Tetapi sebenarnya, tidak semua orang boleh minum kopi kerana mereka mempunyai kepekaan kafein atau alergi kafein.

Adakah anda memilikinya juga? Atau anda bingung, mana yang anda alami? Jangan risau, anda dapat mengetahui perbezaan antara alergi kafein dan kepekaan kafein dalam ulasan di bawah.

Baca Juga: Adakah Bahaya Mengambil Dadah Selepas Minum Kopi? Pemeriksaan Fakta!

Perbezaan antara alergi kafein dan kepekaan kafein

Untuk mengetahui sama ada anda alah atau sensitif terhadap kafein, mari lihat penjelasan di bawah.

Alergi kafein dan simptomnya

Kafein adalah bahan semula jadi yang boleh mempengaruhi sistem saraf pusat. Kafein paling banyak terdapat di dalam kopi, tetapi juga terdapat di dalam teh dan biji koko. Pada setiap orang, kesan minum kafein boleh berbeza.

Menurut penyelidikan, alergi kafein berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah mengidentifikasi kafein sebagai bahan berbahaya dan melepaskan antibodi, yang dikenal sebagai imunoglobulin E atau IgE, ke dalam aliran darah.

Apabila anda mengalaminya, tubuh akan bertindak balas dalam bentuk keradangan dan pelebaran saluran darah sehingga ruam, gatal-gatal, atau bengkak muncul pada kulit. Gejala alahan kafein yang paling biasa dapat dilihat pada kulit.

Selain itu, gejala alergi kafein yang lain termasuk:

 • Risau
 • Sakit dada
 • Bengkak bibir dan lidah
 • Gatal-gatal pada mulut, bibir dan lidah
 • Peluh sejuk
 • Pening
 • Keletihan
 • Sakit kepala
 • Sakit sendi
 • Sakit otot
 • Degupan jantung.

Gejala alergi kafein biasanya muncul dengan cepat selepas pengingesan. Dalam keadaan teruk, anafilaksis mungkin dialami oleh penghidap alergi kafein.

Baca juga:Sering Mengalami Jantung Berdebar Selepas Minum Kopi? Mari Ketahui Sebabnya!

Kepekaan dan gejala kafein

Tidak seperti alahan, yang boleh menjadi teruk, kepekaan kafein cenderung lebih ringan. Kepekaan kafein ini bermaksud bahawa badan mengalami kesukaran untuk mencerna kafein, bukan alergi terhadap bahan tersebut.

Sehingga kini, tidak ada cara untuk mengukur tahap kepekaan seseorang terhadap kafein. Tetapi secara umum, tahap kepekaan dapat dikategorikan sebagai berikut:

 • Kepekaan normal. Kebanyakan orang mempunyai kepekaan normal terhadap kafein. Orang dalam kategori ini boleh mengambil hingga 400 miligram kafein setiap hari, tanpa mengalami kesan sampingan.
 • Hipersensitiviti. Orang dalam kategori initidak boleh bertolak ansur dengan sejumlah kecil kafein tanpa mengalami kesan sampingan yang negatif. Walau bagaimanapun, ini tidak sama dengan alergi terhadap kafein.

Pada orang yang mempunyai kepekaan kafein, tubuh akan memetabolisme kafein dengan lebih perlahan. Oleh itu, simptom boleh bertahan selama beberapa jam setelah minum beberapa teguk kopi.

Gejala utama kepekaan kopi adalah peningkatan adrenalin dalam badan. Selain itu, gejala lain yang mungkin dirasakan adalah:

 • Degupan jantung
 • Sakit kepala
 • rasa gementar
 • Risau
 • Gementar
 • Insomnia.

Punca alahan kafein dan kepekaan kafein

Satu kajian, menyatakan bahawa alergi kafein mungkin dipengaruhi oleh faktor genetik. Walaupun kepekaan kafein mungkin disebabkan oleh beberapa perkara. Seperti mengambil ubat tertentu, reaksi kimia dalam tubuh, metabolisme hati, hingga faktor genetik.

Merawat alahan kafein dan kepekaan kafein

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi setelah mengambil kafein, ambil antihistamin yang dijual bebas. Ubat ini dapat membantu mengurangkan gatal, bengkak, atau gatal-gatal. Walau bagaimanapun, jika gejala alergi teruk atau anafilaksis, segera lawati jabatan kecemasan.

Sementara itu, untuk mengatasi kepekaan kafein, anda mesti menyedari bagaimana kafein mempengaruhi keadaan badan. Kemudian hadkan jumlah pengambilan atau elakkan pengambilan kafein pada waktu malam supaya badan dapat berehat dengan lebih nyenyak.

Baca juga: Apakah Kesan Positif dan Negatif Meminum Kopi untuk Wanita?

Dos kafein yang selamat

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika (FDA), orang dewasa yang sihat boleh mengambil hingga 400 mg kafein sehari. Jumlah penggunaan tidak menyebabkan kesan sampingan bagi kebanyakan orang.

Bagi kanak-kanak atau remaja, pengambilan kafein tidak digalakkan. Sama ada melalui kopi atau minuman tenaga lain.

Bagi orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu dan juga wanita hamil, jumlah kafein yang selamat untuk dimakan harus dimaklumkan kepada doktor. Terutama semasa mengambil ubat tertentu.

Meningkatkan tenaga dan kewaspadaan otak, tidak semestinya dengan pengambilan kafein. Anda boleh mendapatkannya melalui rehat yang cukup, tidur yang berkualiti dan pemakanan yang betul.

Oleh itu, jika anda mempunyai alergi kafein, anda masih boleh mendapatkan pengambilan tenaga tambahan tanpa kafein. Sementara itu, jika anda mempunyai kepekaan kafein, jumlah dan masa penggunaannya perlu dipertimbangkan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.