Kesihatan

Ferrous Fumarate

Ferrous fumarate lebih sering disebut sebagai besi. Anda sebenarnya mendapat zat besi dari pengambilan makanan setiap hari.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan di mana suplemen ini diperlukan, terutama dalam merawat kekurangan sel darah merah.

Lihat penjelasan lebih lanjut mengenai cara pengambilan, dos, dan penggunaan ferum fumarate.

Untuk apa ferum fumarate?

Ferrous fumarate adalah makanan tambahan sebagai vitamin untuk mencegah kekurangan zat besi atau kekurangan zat besi.

Makanan tambahan ini biasanya diberikan kepada penghidap anemia dan wanita hamil yang cenderung kekurangan darah.

Di dalam badan, zat besi menjadi sebahagian daripada hemoglobin dan myoglobin. Oleh itu, zat besi memainkan peranan penting yang berkaitan dengan pengeluaran sel darah merah yang diperlukan oleh tubuh.

Zat besi diserap di duodenum dan jejunum atas, jadi tablet tambahan darah ini biasanya dibuat bersalut filem untuk mengelakkan kerosakan yang disebabkan oleh asam perut.

Apa fungsi dan faedah ferum fumarate?

Ferrous fumarate berfungsi sebagai mineral untuk membentuk sel darah merah yang berperanan penting dalam peredaran darah di dalam badan.

Sebatian ferum fumarat yang paling dikenali dan dikaji adalah protein heme: contohnya adalah hemoglobin, myoglobin, dan sitokrom P450.

Sebatian ini memainkan peranan penting dalam mengangkut gas, membentuk enzim, dan memindahkan elektron. Banyak enzim yang penting untuk kehidupan mengandungi zat besi, seperti katalase dan lipoxygenase.

Dalam amalan perubatan, ferum fumarate biasanya digunakan dalam keadaan berikut:

Anemia

Kekurangan zat besi kemungkinan besar mengakibatkan seseorang kekurangan darah atau anemia.

Apabila kekurangan zat besi tidak seimbang dengan pengambilan zat besi yang mencukupi, lama kelamaan ia boleh menyebabkan anemia yang dicirikan oleh jumlah sel darah merah yang tidak mencukupi dan tahap hemoglobin yang rendah.

Kanak-kanak, wanita pra-menopaus, dan orang-orang dengan diet yang buruk sangat rentan terhadap masalah kesihatan ini.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, kes anemia ini kerana kekurangan zat besi boleh menyebabkan masalah seperti degupan jantung yang cepat atau tidak teratur, komplikasi semasa kehamilan, dan keterlambatan pertumbuhan pada bayi dan anak-anak.

Dalam beberapa kes, seseorang yang mengalami anemia teruk mungkin mengalami vertigo dan pening sepanjang hari.

Untuk mencegahnya, biasanya penderita anemia diharuskan mengonsumsi zat besi secara berkala. Beberapa preskripsi yang diberikan oleh doktor disesuaikan dengan keadaan klinikal pesakit.

Makanan tambahan untuk wanita hamil dan haid

Keadaan di mana wanita cenderung kekurangan darah dan zat besi adalah ketika mereka hamil atau haid.

Itulah sebabnya doktor akan memberikan suplemen zat besi tambahan kepada wanita hamil untuk mengelakkan kes kekurangan darah yang berisiko.

Makanan tambahan zat besi juga biasanya diberikan kepada wanita yang sedang haid, ditambah jika dia mempunyai sejarah anemia.

Ini dimaksudkan sebagai bentuk mencegah keadaan kekurangan darah yang mungkin membawa akibat buruk, seperti pingsan dan vertigo.

Makanan tambahan untuk program diet

Makanan tambahan besi (ferum fumarate) juga biasa diberikan kepada seseorang yang menjalani program diet terkawal.

Ini dilakukan sebagai bentuk pencegahan sekiranya terdapat kes kekurangan darah akibat pengurangan pengambilan makanan secara drastik.

Institut Perubatan Amerika Syarikat (IOM) mengemas kini cadangan suplemen ferum fumarate dalam Anggaran Purata Keperluan (EAR) dan Elaun Diet yang Disarankan (RDA) untuk besi pada tahun 2001.

EAR yang disyorkan untuk suplemen zat besi untuk wanita berumur 14-18 tahun adalah 7,9 mg / hari, 8,1 untuk usia 19–50, dan 5.0 selepas itu (selepas menopaus).

Makanan tambahan pada pesakit barah

Peranan zat besi dalam keadaan penderita barah dapat digambarkan sebagai "pedang bermata dua" kerana kehadiran ferum fumarat mampu meresap proses bukan patologi.

Orang yang menjalani kemoterapi dapat mengembangkan kekurangan zat besi dan anemia, jadi terapi zat besi intravena diperlukan untuk memulihkan kadar zat besi.

Namun, untuk mengatasi keadaan ini, ia memerlukan pengawasan yang ketat dari doktor. Kerana zat besi yang berlebihan, dapat memicu pertumbuhan tumor dan meningkatkan kerentanan terhadap serangan barah, terutama untuk barah kolorektal.

Jenama dan harga suplemen ferum fumarat

Ferrous fumarate diedarkan dengan nama yang lebih dikenali sebagai makanan tambahan besi. Berikut adalah beberapa jenama makanan tambahan zat besi yang telah beredar:

Nama generik

 • Tablet penambah darah Neo KF. Penyediaan ferum fumarat atau besi dalam bentuk tablet bersalut filem berlakon lama, biasanya diambil sekali sehari. Anda boleh mendapatkan 10 tablet setiap jalur dengan harga IDR 6,821.
 • Tablet penambah darah Erela. Anda boleh mendapatkan tablet tambahan darah dengan kombinasi ferum fumarate dan asid folik dengan harga IDR 5,000 - IDR 6,000 / helai.

Nama paten

 • Tablet Fermia. Penyediaan tablet gabungan 60 mg ferum fumarate, 0.25 mg asid folik, dan 37.5 mg vitamin B6. Biasanya diberikan kepada wanita hamil. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.320 / helai.
 • Kapsul Hufabion. Ferrous fumarate 250 mg, mangan sulfate 0.2 mg, cuprum sulfate 0.2 mg, vitamin C 50 mg, folic acid 1 mg, dan vitamin B12 10 mg. Makanan tambahan ini biasanya diberikan kepada penderita anemia yang umumnya dijual dengan harga sekitar Rp4,430 / helai.

Bagaimana untuk minum ferum fumarate?

Ambil makanan tambahan zat besi mengikut dos yang telah diberikan oleh doktor. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Makanan tambahan ini lebih baik diambil semasa perut kosong. Boleh diminum satu jam sebelum makan atau dua jam selepas makan. Kesan ubat akan berkurang apabila diambil bersama makanan.

Ambil ubat dengan makanan hanya apabila anda mengalami gangguan perut dan pencernaan.

Anda mungkin perlu mengikuti diet khas ketika menggunakan ferum fumarate. Ikuti semua arahan dari doktor atau pakar diet anda mengenai prosedur pengambilan ferum fumarate.

Perhatikan makanan apa yang harus anda makan untuk memastikan anda mendapat cukup zat besi dari diet dan ubat.

Jangan mengambil suplemen zat besi ini selama lebih dari 6 bulan tanpa nasihat doktor. Ambil tablet atau kapsul dengan segelas air. Elakkan minum dengan teh, cola dan lain-lain.

Jangan berbaring sekurang-kurangnya 10 minit selepas mengambil tablet penggalak darah. Elakkan mengunyah atau menghancurkan tablet tambahan darah dalam bentuk dos tablet bersalut filem. Minum sekaligus dengan air kerana biasanya penggunaan ubat tersebut bertujuan untuk jangka masa panjang (berlakon lama)

Kunyah tablet terlebih dahulu jika persediaan yang anda ambil adalah tablet yang boleh dikunyah. Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapatkan kesan rawatan yang maksimum. Dan untuk membantu anda mengingati, minum ubat anda pada masa yang sama setiap hari.

Simpan ubat pada suhu bilik dari kelembapan, panas, dan cahaya setelah digunakan.

Berapakah dos ferum fumarat?

Dos dewasa

 • Dos ubat untuk rawatan: 65-200 mg sehari
 • Dos untuk pencegahan: 30-60 mg sehari
 • Dos untuk ubat alternatif: 100 mg sehari. Cadangan dos mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis produk ubat tablet yang digunakan.

Perincian dos untuk keadaan tertentu

Anemia kekurangan zat besi

Matang

 • Untuk rawatan: 65-200 mg setiap hari, diberikan hingga 3 dos terbahagi.
 • Dos untuk pencegahan: 30-60 mg setiap hari.
 • Dos alternatif yang boleh diberikan ialah 100 mg setiap hari.

Tempoh penggunaan ubat yang disyorkan tidak lebih dari 6 bulan, atau 3 bulan setelah diagnosis dikendalikan pada pesakit dengan anemia.

Anak

 • Dos untuk rawatan: 3-6 mg / kg setiap hari dalam 2-3 dos terbahagi.
 • Dos maksimum yang boleh diberikan adalah 200 mg setiap hari.

Dos pencegahan:

 • Bagi bayi berumur lebih dari 6 bulan hingga kanak-kanak di bawah umur 2 tahun adalah 10-12.5 mg diambil setiap hari
 • Kanak-kanak berumur 2 hingga kurang dari 5 tahun diambil 30 mg setiap hari
 • Kanak-kanak berumur 5-12 tahun diberi dos 30-60 mg yang diambil setiap hari
 • Kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun adalah sama dengan dos dewasa.

Adakah ferum fumarate selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Setakat ini, masih belum ada penyelidikan yang mencukupi mengenai keselamatan penggunaan ferum fumarate untuk wanita hamil dan menyusui.

Mengambil ubat untuk wanita hamil dan menyusui hanya boleh dilakukan atas cadangan doktor. Rujuk lebih lanjut sekiranya anda ingin mengambil ubat ini.

Ubat ini mungkin diserap dalam susu ibu. Gunakan dengan berhati-hati dan kawalan untuk ibu menyusu jika doktor menetapkan ubat ini.

Apakah kemungkinan kesan sampingan ferum fumarate?

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas mengambil ubat ini:

 • Besi boleh menyebabkan warna najis menjadi gelap. Kesan ini adalah perkara biasa dan bukan risiko kesan sampingan yang berbahaya.
 • Mual, pedih ulu hati, muntah
 • Sembelit
 • Gangguan saluran gastrousus
 • Cirit-birit
 • Perubahan warna gigi
 • Gangguan sistem imun: dicirikan oleh reaksi alergi, seperti ruam merah pada kulit, gatal-gatal, luka, atau kemungkinan pembengkakan di beberapa sudut badan.
 • Perubahan warna air kencing
 • Anoreksia
 • Kejang perut

Kesan sampingan yang serius dari penggunaan ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami beberapa gejala kesan sampingan di atas setelah mengambil ubat, hentikan penggunaannya dengan segera dan dapatkan nasihat lebih lanjut dengan doktor anda.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil dan beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai sejarah alergi terhadap ferum fumarate.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah mengenai keadaan berikut:

 • Sindrom berlebihan besi, seperti hemochromatosis, hemosiderosis
 • Anemia hemolitik
 • Sakit gastrik
 • Gangguan usus seperti kolitis ulseratif
 • Mengalami perjalanan darah atau dialisis

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu. Keperluan untuk suplemen ini berbeza pada wanita hamil atau menyusui.

Makanan tambahan diberikan secara terkawal di bawah jagaan doktor untuk rawatan pada kanak-kanak.

Elakkan makan makanan yang tinggi serat ketika anda mengonsumsi ferum fumarate. Elakkan susu atau produk tenusu lain sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 2 jam selepas anda mengambil fumarate besi.

Jangan mengambil suplemen vitamin atau mineral yang tidak diresepkan atau disyorkan oleh doktor.

Sekiranya jenama ubat besi yang anda ambil juga mengandungi asid folik, pastikan anda memberitahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil antikonvulsan tertentu (hidantoin seperti fenitoin).

Interaksi dadah

 • Makanan tambahan zat besi dapat mengurangkan penyerapan tetrasiklin, zink, penisilin, fluoroquinolones (contohnya ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin), levodopa, entacapone, bisphosphonates, levothyroxine, mycophenolic acid.
 • Penyerapan zat besi akan berkurang apabila diambil bersama dengan kalsium, magnesium dan makanan tambahan mineral lain; bikarbonat, karbonat, trientin, tetrasiklin, antasid, kolestiramina.
 • Penggunaan bersama dengan kloramfenikol boleh melambatkan kesan pelepasan plasma, penggabungan ke dalam RBC (sel darah merah, dan mengganggu pengeluaran sel darah merah (eritropoiesis).
 • Makanan tambahan zat besi dapat mengurangkan kesan hipotensi metidopa.
 • Tablet suplemen darah dapat mengurangkan penyerapan vitamin E
 • Dimercaprol dapat meningkatkan kesan nefrotoksik zat besi, walaupun dengan risiko kematian. Sebaiknya jangan mengambil tablet besi pada masa yang sama dengan ubat-ubatan ini.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.