Kesihatan

Kenali struktur ginjal manusia, organ yang menyaring darah di dalam badan

Ginjal adalah salah satu organ terpenting dalam sistem metabolisme badan. Namun, tidak ramai yang tahu bagaimana struktur ginjal manusia disusun dan bagaimana mekanismenya.

Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai struktur ginjal manusia dan fungsi serta tugasnya dalam ulasan berikut!

Gambaran keseluruhan buah pinggang

Ginjal adalah sepasang organ berbentuk kacang yang terletak di kedua-dua belah tulang belakang, di bawah tulang rusuk atau di sekitar punggung. Setiap buah pinggang panjangnya sekitar 4 atau 5 inci, seukuran kepalan orang dewasa.

Tugas utama buah pinggang adalah menyaring darah, membuang sisa, mengawal keseimbangan cairan tubuh, mengekalkan tahap elektrolit, dan menghasilkan hormon yang membantu menghasilkan sel darah merah. Semua darah di dalam badan mesti melalui organ ini beberapa kali sehari.

Darah memasuki ginjal, maka sisa atau bahan buangan yang terkandung di dalamnya akan dibuang. Kemudian, tahap garam, air, dan mineral disesuaikan. Limbah dalam darah akan diubah menjadi air kencing, kemudian dialirkan ke tiub ureter untuk disalurkan ke pundi kencing.

Seseorang masih boleh hidup walaupun fungsi ginjalnya hanya 10 peratus. Namun, lama-kelamaan, ini akan memberi kesan kepada kesihatan, kerana proses penyaringan darah tidak optimum. Sekiranya organ-organ ini berhenti berfungsi, peredaran darah menjadi terganggu, maka kegagalan buah pinggang berlaku.

Baca juga: Penyakit Ginjal: Ketahui Sebab, Gejala, dan Pencegahan

Struktur buah pinggang manusia

Struktur buah pinggang manusia. Sumber gambar: www.opentextbc.ca

Petikan dari garis kesihatan, Struktur ginjal manusia terbahagi kepada empat bahagian utama, iaitu nefron, korteks ginjal, medula, dan pelvis ginjal. Setiap bahagian ini mempunyai fungsi dan tanggungjawab masing-masing dalam menjalankan tugas.

1. Nefron

unit fungsi terkecil di buah pinggang. Sumber gambar: www.beyondthedish.com

Nephron adalah bahagian yang paling penting dan unit fungsi ginjal terkecil. Setiap buah pinggang mempunyai sekitar satu juta nefron, yang menjalankan tugas seperti menarik darah, mengatur metabolisme nutrien, dan membantu membuang bahan buangan dari darah yang disaring.

Sel buah pinggang

Setelah darah memasuki nefron, sel-sel ginjal akan mula berfungsi untuk menyaring bahan buangan yang mereka bawa. Sel ginjal terdiri daripada dua bahagian, iaitu:

  • Glomerulus, iaitu kapilari yang bertugas menyerap protein dari darah yang telah memasuki buah pinggang
  • Kapsul Bowman, struktur kantung di buah pinggang yang membawa darah ke tubulus.

tubulus buah pinggang

Tubul adalah rangkaian tabung yang mengalir dari kapsul Bowman ke saluran pengumpul (tubulus kolektif). Setiap tubul mempunyai beberapa bahagian, iaitu:

  • tubulus berbelit proksimal, bertugas menyerap semula air, natrium, dan glukosa ke dalam darah
  • Henle Circle, bertugas menyerap semula (penyerapan semula) kalsium, klorida, dan natrium ke dalam darah.
  • tubulus berbelit distal, bertugas menyerap lebih banyak natrium dan asid ke dalam darah

Apabila mencapai hujung tubulus, cairan (potensi air kencing) dari tubulus dicairkan dan diisi dengan urea, komponen organik utama dalam air kencing.

2. Renal Cortex

Korteks ginjal adalah bahagian luar buah pinggang. Bahagian ini juga mempunyai tubulus glomerulus dan berbelit-belit. Korteks ginjal dikelilingi oleh tisu lemak dan kapsul ginjal di bahagian luar. Tugas utama korteks ginjal adalah melindungi seluruh bahagian dalam buah pinggang.

3. Medulla

Medula adalah bahagian ginjal dalam bentuk tisu licin, tugasnya adalah membentuk dan membuang bahan buangan dari darah sebagai air kencing. Bahagian struktur ginjal manusia ini terdiri daripada dua komponen pendukung, iaitu:

  • piramid buah pinggang, struktur kecil yang terdiri daripada nefron dan tubulus. Tubulus berfungsi untuk mengangkut cecair ke dalam buah pinggang. Selepas itu, cecair bergerak jauh dari nefron ke arah struktur yang lebih dalam untuk pembentukan air kencing.
  • saluran koleksi, yang terletak di hujung setiap nefron di medulla. Di sinilah cecair disaring keluar dari nefron. Setelah berada di saluran pengumpulan, cecair mula bergerak ke hentian terakhirnya, yang merupakan pelvis.

4. Pelvis ginjal

Pelvis renal adalah komponen ginjal berbentuk corong, yang berfungsi sebagai jalan masuknya cecair (air kencing) ke pundi kencing. Bahagian struktur ginjal manusia ini terdiri daripada beberapa komponen sokongan, iaitu:

Calix

Kelopak adalah ruang berbentuk cawan kecil di dalam ginjal. Bahagian ini mempunyai tugas utama mengumpulkan cecair, sebelum akhirnya dipindahkan ke pundi kencing.

Hilum

Hilum adalah lubang kecil yang terletak di pinggir dalaman buah pinggang, mempunyai bentuk melengkung ke dalam. Ia mengandungi dua saluran darah, iaitu arteri dan urat.

  • arteri, bertugas membawa darah beroksigen dari jantung ke buah pinggang untuk proses penyaringan.
  • urat, bertugas membawa darah yang telah disaring dari buah pinggang kembali ke jantung.

Ureter

Ureter adalah nama lain untuk saluran kencing, yang merupakan saluran yang menghubungkan buah pinggang ke pundi kencing. Sebahagian dari struktur ginjal manusia bertugas mendorong air kencing untuk mencapai pundi kencing, sebelum dikeluarkan dari badan melalui pembuangan air kecil.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai struktur ginjal manusia dan fungsi dan tugas masing-masing. Ayuh, jaga kesihatan ginjal anda agar berfungsi dengan optimum dengan tidak merokok dan tidak minum minuman beralkohol, memakan makanan berkhasiat, memenuhi pengambilan cecair anda, dan mengawal berat badan anda!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!