Kesihatan

Adakah terdapat kaedah untuk mengetahui sama ada selaput dara itu terkoyak atau tidak?

Selaput dara dan keperawanan adalah dua perkara yang sering dikaitkan. Harap maklum bahawa selaput dara boleh robek bukan hanya kerana hubungan seksual, tetapi juga aktiviti tertentu. Oleh itu, adakah cara untuk mengetahui sama ada selaput dara telah terkoyak atau tidak?

Untuk mengetahui jawapan untuk soalan ini, mari lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: 4 Punca Selaput dara tidak berdarah pada kali pertama anda melakukan hubungan seks

Apakah selaput dara itu?

Selaput dara (selaput dara) adalah tisu nipis yang terletak di bukaan faraj. Terdapat banyak kesalahpahaman mengenai selaput dara dalam masyarakat. Ramai orang berpendapat bahawa selaput dara sebenarnya menutupi lubang faraj, tetapi ini tidak berlaku.

Lancarkan halaman Keibubapaan Terancang, selaput dara mempunyai lubang untuk mengeluarkan darah haid. Sebilangan orang dilahirkan dengan tisu selaput dara yang sangat sedikit.

Sebaliknya, tidak semua wanita mempunyai selaput dara. Sebilangan wanita bahkan dilahirkan tanpa tisu ini.

Jenis selaput dara

Jenis selaput dara. Sumber gambar: //www.nationwidechildrens.org/

Selaput dara juga mempunyai beberapa bentuk atau jenis. Berikut adalah beberapa jenis selaput dara.

Selaput dara yang sempurna

Selaput dara yang sempurna adalah keadaan ketika selaput dara menutup seluruh bukaan faraj, sehingga menyekat aliran darah dan rembesan haid.

Selaput dara mikro

Selaput dara mempunyai bukaan yang sangat kecil. Darah haid mungkin mengalir keluar dari faraj, tetapi seseorang dengan selaput dara jenis ini mungkin mengalami kesukaran menggunakan tampon.

Selaput dara Cribiform

Selaput dara mempunyai beberapa lubang yang sangat kecil. Darah haid mungkin mengalir keluar dari faraj, tetapi seorang wanita dengan keadaan ini tidak boleh menggunakan tampon.

Selaput dara Septate

Selaput dara Septate berlaku apabila selaput dara mempunyai jalur tisu tambahan di tengahnya, menyebabkan dua bukaan faraj kecil terbentuk.

Seorang wanita dengan selaput dara jenis ini mempunyai aliran haid yang tetap, tetapi mungkin mengalami kesukaran menggunakan tampon.

Baca juga: Pelbagai Kesalahpahaman Tentang Keperawanan Wanita, Termasuk Selaput Dara, Tanda-tanda Tidak Menjadi Perawan

Selaput dara dan keperawanan

Terdapat banyak mitos mengenai selaput dara yang tersebar di masyarakat. Salah satunya ialah, selaput dara hanya boleh terkoyak semasa melakukan hubungan seksual.

Seorang wanita mungkin mengalami pendarahan ketika melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya, tetapi ada yang tidak dan kedua-duanya normal. Demikian seperti yang dipetik dari NHS.

Harap maklum bahawa selaput dara juga dapat meregang atau terkoyak kerana aktiviti tertentu, seperti:

  • menunggang kuda
  • Gimnastik
  • Basikal
  • Menggunakan tampon atau cawan haid
  • Peperiksaan pelvis

Oleh itu, tidak wajar jika selaput dara yang koyak dikaitkan dengan keperawanan.

Ciri-ciri selaput dara yang koyak

Selaput dara yang koyak boleh mempunyai beberapa ciri, seperti:

  • Kemunculan bintik-bintik darah
  • Ketidakselesaan atau kesakitan di sekitar bukaan faraj
  • Membran koyak biasanya kira-kira 1-2 cm pada bukaan faraj

Seorang wanita mungkin tidak menyedari bahawa selaput dara dia telah terkoyak. Kerana, ini tidak selalu menyebabkan kesakitan atau pendarahan.

Pada bayi baru lahir, selaput dara cenderung tebal. Namun, lama-kelamaan selaput dara dapat menipis dan melebar.

Adakah terdapat cara untuk mengetahui apakah selaput dara itu telah terkoyak?

Dilaporkan Garis Kesihatan, sangat sukar untuk melihat selaput dara sahaja, walaupun dengan bantuan cermin dan lampu suluh. Kerana, selaput dara memiliki warna yang sama dengan bahagian dalam faraj, sehingga warnanya terlihat bersama.

Sebaliknya, hampir mustahil untuk merasakan selaput dara dengan jari. Oleh itu, sebagai kaedah untuk mengetahui sama ada selaput dara telah terkoyak atau tidak, lebih baik anda berjumpa doktor mengenai kaedah apa yang boleh digunakan.

Bolehkah anda mengetahui apakah selaput dara telah terkoyak melalui ujian keperawanan?

Bagaimana untuk mengetahui sama ada selaput dara telah terkoyak atau tidak memang menjadi persoalan bagi sesetengah orang. Namun, yang perlu anda ketahui adalah bahawa ujian keperawanan bertujuan untuk menentukan sama ada seorang wanita telah melakukan hubungan seksual atau tidak.

Ujian keperawanan itu dilakukan dengan dua cara, iaitu:

  • Periksa air mata di selaput dara atau periksa ukuran dan bentuk selaput dara
  • Melalui ujian dua jari, yang melibatkan memasukkan jari ke dalam faraj

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sendiri menyatakan bahawa ujian keperawanan sebagai kaedah untuk mengetahui sama ada selaput dara telah terkoyak atau tidak tidak mempunyai faedah saintifik atau petunjuk klinikal dan berbahaya untuk dilakukan.

Sementara itu, doktor dan saintis mengatakan bahawa tidak ada ujian atau pemeriksaan yang boleh dipercayai dan tepat untuk menentukan sama ada seorang wanita telah melakukan hubungan seks, sehingga menentukan keperawanan. Demikian dipetik Kesihatan CNN.

Ujian keperawanan mempunyai akibat yang berisiko

Sebagai kaedah untuk mengetahui sama ada selaput dara telah terkoyak atau tidak, ujian keperawanan dikaitkan dengan akibat segera dan jangka panjang yang memudaratkan kesejahteraan psikologi dan sosial.

Terdapat beberapa kesan psikologi yang dapat dialami oleh seorang wanita yang melakukan ujian keperawanan, termasuk perasaan bersalah, kegelisahan, terhadap gambaran diri yang negatif.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found