Kesihatan

Selain Plak Gigi, Berikut adalah Beberapa Punca Gusi Bengkak

Kesihatan gusi pastinya sangat penting untuk kesihatan mulut, apabila gusi membengkak, boleh mengganggu. Gusi bengkak boleh disebabkan oleh banyak faktor.

Gusi menjadi bengkak, biasanya diikuti dengan gejala seperti pendarahan ketika menggosok gigi dan mengalami bau mulut.

Beberapa penyebab gusi bengkak

1. Sisa makanan dan plak gigi

Sekiranya selepas makan dan serpihan makanan yang tersekat di antara gigi dan gusi tidak dibersihkan dengan betul, ia boleh menyebabkan plak gigi. Dan plak gigi adalah permulaan berlakunya tartar yang boleh mencetuskan pertumbuhan kuman.

Penumpukan plak ini akan menyebabkan jangkitan dan rongga. Selain itu, plak gigi juga boleh memasuki gusi sehingga menjadi jengkel dan menyebabkan gusi bengkak.

2. Gingivitis

Gingivitis adalah penyebab lain gusi bengkak, keadaan ini juga disebabkan oleh kebersihan mulut dan gigi dan menjadikan kotoran atau kuman yang terkumpul di antara gigi dan gusi.

Ini boleh menyebabkan radang pada gusi yang disifatkan oleh sakit ringan dan gusi mudah berdarah.

Sekiranya tidak dirawat, gingivitis akhirnya boleh menyebabkan keadaan yang lebih serius yang disebut penyakit gusi periodontitis dan mungkin menyebabkan kehilangan gigi.

3. Kekurangan vitamin

Kekurangan vitamin, terutama vitamin B dan C, boleh menyebabkan pembengkakan gusi. Vitamin C, misalnya, memainkan peranan penting dalam pemeliharaan dan pembaikan kesihatan gigi dan gusi.

Vitamin ini dapat melindungi gusi daripada dijangkiti dan membengkak kerana plak tersembunyi.

4. Tempoh kehamilan

Gusi bengkak juga boleh berlaku semasa kehamilan. Aliran hormon yang dihasilkan oleh badan semasa mengandung dapat meningkatkan aliran darah di gusi.

Dan aliran darah yang meningkat ini dapat menyebabkan gusi menjadi jengkel dengan lebih mudah dan mengakibatkan bengkak.

Selain itu, perubahan hormon semasa kehamilan juga dapat menghambat kemampuan tubuh untuk melawan bakteria, yang dapat meningkatkan peluang anda terkena radang gusi.

5. Terdapat jangkitan mulut

Penyebab gusi bengkak seterusnya adalah jangkitan yang berlaku di mulut, biasanya disebabkan oleh kulat dan virus yang berpotensi menyebabkan gusi menjadi bengkak. Ia juga boleh menyebabkan rongga jika tidak dirawat.

Cara mengatasi gusi yang bengkak

Cara mengatasi gusi bengkak yang mesti dilakukan adalah dengan mengetahui penyebabnya. Seperti disebutkan di atas, terdapat beberapa penyebab gusi bengkak.

Sekiranya penyebab gusi bengkak yang anda alami adalah kerana penumpukan tartar, jalan keluarnya adalah dengan melakukan penskalaan gigi kepada doktor gigi. Tetapi jika gusi bengkak disebabkan seperti diabetes, tentu jalan keluarnya adalah menurunkan kadar gula dalam darah.

Untuk maklumat lebih lanjut, tentu saja, anda boleh berjumpa doktor gigi, untuk mengetahui punca gusi bengkak yang anda alami.

Bagaimana menjaga kesihatan gusi dan gigi anda

Pencegahan lebih baik daripada mengubati, ini juga berlaku untuk menjaga kesihatan gigi dan gusi anda.

Untuk mengelakkan masalah kesakitan akibat gusi yang bengkak, anda boleh melakukan perkara berikut.

1. Gosok gigi dengan kerap

Gosok gigi dengan kerap mengelakkan gusi bengkak.

Sumber Foto: menslifestyleguide.co.uk

Gosok gigi dengan kerap dua kali sehari. Menyikat dan membersihkan gigi dengan kerap adalah suatu keharusan, untuk menjaga kebersihan mulut dan mengelakkan pembengkakan gusi.

2. Corak pemakanan sihat

Mengatur diet dan makan makanan sihat juga penting untuk kesihatan gigi anda. Elakkan makanan dan minuman yang terlalu manis, atau mengandungi alkohol, juga jangan merokok.

Anda juga perlu memperhatikan makan makanan yang mengandungi vitamin B dan C, asid folik dan kalsium.

Anda boleh memasukkan dalam senarai belanja pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi pelbagai vitamin, untuk menjadikan gigi lebih kuat dan gusi lebih sihat.

3. Lakukan pemeriksaan gigi secara berkala

Apa yang perlu anda lakukan seterusnya adalah membuat jadual untuk berjumpa doktor gigi secara berkala, untuk memastikan tidak ada masalah dengan gigi dan gusi anda. Atau untuk menjangkakan jika sesuatu berlaku pada gigi dan gusi anda, ia dapat segera diatasi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found