Kesihatan

Mesti tahu! Inilah faedah berenang untuk kesihatan badan anda

Bukan hanya sukan, ada banyak faedah yang anda dapat dari berenang, anda tahu. Ini kerana seluruh badan anda, terutamanya sistem kardiovaskular anda, dipam untuk memastikan anda aktif semasa anda bersenam.

Dengan berenang selama satu jam, anda membakar kalori sebanyak yang anda bakar semasa berlari.

Nah, untuk lebih memahami faedah berenang, pertimbangkan maklumat yang diringkaskan dari sumber berikut:

Gerakkan semua bahagian badan

Dari kepala ke kaki, semua otot yang anda miliki akan bergerak ketika anda berenang. Kelebihannya adalah:

 • Meningkatkan degupan jantung tanpa memberi tekanan pada badan.
 • Menyuburkan otot.
 • Membina ketahanan.
 • Menambah tenaga.

Semasa berenang, cubalah gaya berikut juga selain pergerakan berenang yang biasa:

 • gaya dada.
 • Gaya belakang.
 • Gaya sampingan.
 • Gaya rama-rama.
 • Gaya bebas.

Dengan menerapkan gaya ini, anda juga melatih semua otot anda, kerana setiap gaya mempunyai fokus otot yang berbeza.

Melatih organ dalaman

Bukan hanya otot di luar badan, otot dalaman juga dipam ketika anda berenang, terutamanya sistem kardiovaskular. Dengan berenang, jantung dan paru-paru anda akan menjadi sihat dan kuat.

Berenang malah dapat mengurangkan risiko kematian. Jika dibandingkan dengan orang yang kurang aktif, perenang mempunyai separuh risiko kematian.

Satu kajian di China mengatakan bahawa berenang dapat menurunkan tekanan darah. Sementara itu, satu lagi kajian yang dilakukan pada tahun 2016 menyatakan bahawa berenang dapat mengawal gula darah.

Mengurangkan sakit artritis sebagai manfaat berenang

Berenang boleh menjadi latihan yang selamat dan sesuai jika anda mengalami:

 • Artritis.
 • Kecederaan.
 • Kecacatan.
 • Keadaan lain yang membuat anda tidak dapat melakukan senaman berat.

Berenang dapat mengurangkan kesakitan dan bahkan mempercepat penyembuhan kecederaan anda. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2016 mendapati bahawa berenang dan berbasikal dapat mengurangkan sakit sendi dan kekejangan yang dialami oleh pengidap osteoartritis.

Baik untuk penghidap asma

Manfaat berenang seterusnya adalah baik bagi penghidap asma. Kerana, persekitaran lembap di kolam renang menjadikan aktiviti berenang sebagai aktiviti yang baik jika anda menghidap asma.

Satu kajian di B.J. Medical College, India, mengatakan bahawa berenang dan berlari boleh membuat anda mengembangkan keupayaan paru-paru dan mengawal pernafasan anda dengan baik.

Walau bagaimanapun, kajian tahun 2010 menilai bahawa terdapat peningkatan risiko asma jika anda berenang di air berklorin. Oleh itu, sangat disarankan agar pesakit asma memilih kolam dengan air garam.

Manfaat berenang untuk orang yang menghidap sklerosis berganda

Berenang akan memberikan faedah istimewa bagi penghidap penyakit sklerosis berbilang atau sklerosis berbilang. Lengan dan kaki akan melayang dan air juga akan memberikan daya tahan lembut pada badan.

Satu kajian yang dilakukan di Sepanyol menunjukkan pengurangan kesakitan yang signifikan pada pasien dengan sklerosis berganda dalam program berenang selama 20 minggu.

Mereka yang dikaji juga menunjukkan peningkatan dalam mengatasi gejala seperti keletihan, kemurungan dan kecacatan setelah mengikuti program berenang.

Membakar kalori dengan berkesan, faedah berenang lain

Berenang adalah senaman yang berkesan jika anda ingin membakar kalori. Seseorang seberat 72 kg dapat membakar 423 kalori sejam ketika berenang dengan kelajuan rendah dan sederhana.

Sementara itu, jika menggunakan kelajuan yang lebih tinggi, orang dengan berat badan yang sama dapat membakar 715 kalori dalam satu jam.

Bagi orang yang beratnya 90 kg yang melakukan aktiviti serupa, kalori yang dibakar masing-masing mencapai 528 dan 892 dalam satu jam. Manakala pada orang yang beratnya 108 kg, kalori yang dibakar masing-masing adalah 632 dan 1.068 dalam satu jam.

Melegakan tekanan

Berenang boleh menjadi kaedah yang berkesan dan menyenangkan untuk mengurangkan tekanan. Bersentuhan dengan air boleh membuat badan dan jiwa anda merasa lebih santai. Ini adalah satu lagi faedah berenang.

Walaupun hanya ada kajian pada tikus untuk membuktikannya, tetapi kemungkinan untuk menghilangkan tekanan dengan berenang dapat dirasakan.

Meningkatkan kualiti tidur

Selain itu, faedah berenang adalah dapat membantu meningkatkan kualiti tidur pada waktu malam. Dalam kajian orang dewasa yang lebih tua dengan insomnia, peserta melaporkan peningkatan kualiti tidur setelah melakukan senaman aerobik secara berkala.

Berenang boleh menjadi pilihan yang baik untuk meningkatkan kualiti tidur bagi orang dewasa.

Berenang meningkatkan mood

Penyelidikan telah menilai penderita demensia mengenai faedah berenang. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat peningkatan mood setelah peserta mengikuti program akuatik yang dilakukan selama 12 minggu.

Berenang atau sukan air bukan sahaja bermanfaat secara psikologi bagi orang yang menderita demensia, tetapi senaman juga terbukti dapat membantu meningkatkan mood bagi banyak orang.

Faedah berenang untuk kanak-kanak

Berenang bagus untuk kanak-kanak. Berenang adalah aktiviti yang menyeronokkan dan tidak seperti sukan formal. Kanak-kanak memerlukan senaman aerobik sekurang-kurangnya 60 minit setiap hari.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk mengajar anak kecil anda berenang?

Untuk lebih selamat, inilah yang perlu dipertimbangkan sebelum berenang

Berikut adalah beberapa petua selamat untuk berenang.

 • Berenang di kawasan renang yang ditentukan
 • Sekiranya anda baru berenang, pertimbangkan untuk mengambil pelajaran berenang terlebih dahulu
 • Sekiranya anda berenang di luar rumah. Sebelum penggunaan berenang pelindung matahari mengandungi minimum SPF 15 atau lebih untuk melindungi kulit
 • Jangan lupa minum cukup cecair. Kerana, dehidrasi juga boleh berlaku semasa berenang. Minum air secukupnya. Sebaliknya, elakkan minum minuman berkafein

Adakah terdapat risiko berenang?

Bagi kebanyakan orang, berenang adalah selamat untuk dilakukan. Seperti sukan apa pun, ada risiko yang berkaitan dengan berenang. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk berenang.

Secara amnya, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk memulakan sukan baru.

Manfaat berenang adalah banyak, tetapi perhatikan juga, OK?

Sekiranya anda memutuskan untuk berenang, ada beberapa perkara lain yang juga harus anda perhatikan, antaranya adalah:

Berhati-hati ketika berenang

Berhati-hatilah semasa anda masuk dan keluar dari kolam. Sekiranya boleh gunakan pemegang. Ini dilakukan untuk mengelakkan tergelincir. Apabila anda ingin keluar dari kolam, elakkan memanjat di permukaan yang licin atau tidak stabil.

Patuhi peraturan kolam

Kami mengesyorkan agar anda mematuhi peraturan di kolam renang dan mengikuti maklumat mengenai keselamatan di kolam renang.

Berenang mengikut kemampuan

Apabila anda memasuki kolam, berenang hanya di tempat yang anda rasa selamat. Jangan melangkah lebih jauh atau lebih dalam daripada yang anda dapat kendalikan atau lebih dari yang anda dapat kendalikan.

Berenang untuk wanita hamil, adakah ia selamat?

Wanita hamil dituntut untuk bersikap selektif dalam memilih sukan. Menurut American College of Obstetricians and Gynecologists, berenang adalah latihan yang selamat semasa mengandung.

Dengan memberi tumpuan kepada latihan yang membina kekuatan teras dan selamat untuk perut, berenang adalah selamat untuk dilakukan.

Kelebihan berenang untuk wanita hamil

Selain mempunyai banyak faedah yang berkaitan dengan kesihatan dan pemulihan otot, berenang semasa mengandung juga mempunyai manfaat lain. Berikut adalah kelebihan berenang untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui.

Melegakan bengkak di pergelangan kaki

Manfaat berenang dapat membantu mengalirkan cecair dari tisu kembali ke saluran darah. Sebaliknya, ia juga dapat meningkatkan peredaran darah, yang dapat membantu mencegah darah mengumpul di anggota bawah.

Kualiti tidur yang lebih baik, faedah berenang semasa kehamilan

Seperti kebanyakan aktiviti senaman aerobik, peningkatan kualiti tidur pada waktu malam juga dapat diperoleh sebagai manfaat berenang untuk wanita hamil.

Melegakan kesakitan

Selain itu, faedah berenang juga dapat menghilangkan rasa sakit. Ini kerana air boleh menjadi bentuk penghilang rasa sakit yang hebat, terutamanya semasa kehamilan.

Petua untuk berenang ketika hamil

Sekiranya wanita hamil memutuskan untuk berenang semasa hamil, berikut adalah beberapa petua berenang yang selamat untuk wanita hamil.

1. Periksa kebersihan air

Anda harus terlebih dahulu memeriksa kebersihan air di mana anda akan berenang. Ini dilakukan untuk mencegah penyakit bawaan air.

2. Periksa suhu air

Wanita hamil juga harus mengelakkan berenang dengan suhu air yang tinggi. Menghabiskan lebih dari 10 minit berenang dalam suhu air yang tinggi dapat menaikkan suhu badan anda di atas 38.3 darjah Celsius.

Dipetik dari What to Expect, beberapa kajian menunjukkan bahawa ia dapat meningkatkan risiko gangguan pembentukan tiub saraf dan keguguran, terutama jika suhu badan yang tinggi berlangsung selama 4-6 minggu pertama kehamilan.

3. Berjalan dengan berhati-hati

Pastikan berjalan dengan berhati-hati, baik di dekat kolam renang atau di bilik persalinan atau di mana-mana kawasan di mana terdapat air yang berdiri.

4. Jika berenang di luar rumah, jangan lupa menggunakannya pelindung matahari

Sebaiknya, pilih pelindung matahari spektrum luas (spektrum luas) yang mempunyai kandungan minimum SPF 30 ketika anda berenang di luar rumah untuk melindungi kulit anda dari sinar matahari.

Sebaiknya elakkan berenang di luar rumah antara pukul 10 pagi dan 4 petang Ini kerana cahaya matahari langsung adalah yang paling kuat selama ini.

5. Kekal hidrat

Walaupun anda tidak merasa dahaga, dehidrasi masih boleh berlaku semasa berenang. Oleh itu, penting untuk selalu memenuhi pengambilan cecair. Pastikan anda minum kira-kira 500 ml air dua jam sebelum berenang.

6. Penuhi pengambilan kalori anda

Terlepas dari latihan yang anda lakukan, wanita hamil memerlukan sekitar 300 kalori tambahan setiap hari selama kehamilan pada trimester kedua, dan 500 kalori tambahan pada trimester ketiga. Keperluan kalori khusus bergantung pada berapa lama dan sejauh mana anda berenang, berat badan anda dan faktor lain.

Buah-buahan, roti bakar, dan bijirin dengan susu adalah makanan ringan yang baik.

7. Elakkan berenang berlebihan

Berenang boleh menjadi pilihan yang baik semasa kehamilan. Kerana, air dapat mengurangkan kesakitan semasa hamil. Namun, anda tidak boleh berenang secara berlebihan. Kerana, berenang boleh menjadi tidak selamat semasa kehamilan jika terlalu banyak aktiviti dilakukan.

Anda harus berhenti berenang ketika anda mula merasa mual atau sakit di perut dan pelvis anda. Pertimbangkan untuk mengekalkan sesi berenang anda sekitar 30 minit setiap kali berenang, dan hadkannya menjadi 3 hingga 5 kali seminggu.

Sekiranya anda baru mula berenang, jurulatih renang dapat membantu anda mengembangkan rutin berenang yang selamat yang akan disesuaikan dengan kemampuan fizikal wanita hamil. Sebaliknya, ia juga dapat membantu mencegah berenang berlebihan.

Nah, itulah beberapa kelebihan berenang, bukan? Berenang memang mempunyai banyak faedah, tetapi selalu perhatikan petua selamat ketika berenang, ya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.