Kesihatan

Dari amis hingga busuk, ini adalah jenis aroma faraj yang perlu anda ketahui!

Setiap wanita mempunyai aroma vagina yang unik dan berbeza. Tetapi kadang-kadang menjadi persoalan adakah faraj anda sihat atau tidak? Untuk menjawab rasa ingin tahu ini, mari kita lihat penjelasan mengenai 7 jenis bau faraj berikut.

7 jenis bau faraj

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis KesihatanBerikut adalah 7 jenis bau pada faraj wanita:

Bau seperti makanan yang ditapai

Sangat biasa bagi vagina untuk mengeluarkan bau yang pedas atau masam. Ada yang membandingkannya dengan bau makanan yang ditapai.

Sebenarnya, yogurt dan beberapa bir masam mengandungi sejenis bakteria baik yang sama yang menguasai kebanyakan vagina sihat, iaitu Lactobacilli.

Punca bau yang menyakitkan adalah seperti makanan yang telah diperam kerana keasamannya. Anda perlu tahu bahawa pH vagina yang sihat sedikit berasid, antara 3.8 dan 4.5.

Bakteria Lactobacilli Menjaga asid dalam vagina untuk melindungi daripada pertumbuhan bakteria jahat.

Aroma tembaga

Ramai orang melaporkan mencium bau logam seperti tembaga di dalam vagina. Walau bagaimanapun, bau ini biasanya tidak perlu dikhuatiri kerana jarang menandakan masalah yang lebih serius.

Punca faraj mengeluarkan bau tembaga adalah kerana darah mengandungi zat besi, yang mempunyai bau logam. Penyebab darah yang paling biasa adalah haid. Semasa haid, darah dan tisu keluar dari lapisan rahim dan mengalir melalui saluran vagina.

Sebab lain boleh berlaku kerana pendarahan ringan setelah melakukan hubungan seks. Ini biasanya disebabkan oleh kekeringan faraj atau seks yang kuat yang boleh menyebabkan luka atau calar. Untuk mengelakkannya, cuba gunakan pelincir.

Anda perlu ingat jika bau logam bertahan terlalu lama selepas haid berakhir, anda harus berjumpa doktor.

Aroma manis

Aroma manis yang dimaksudkan seperti yang dilaporkan oleh halaman Garis Kesihatan, seperti kek yang baru dibakar. Tapi jangan risau, bau manis dari vagina manis ini tidak perlu dirisaukan. Punca bau manis adalah kerana pH vagina adalah ekosistem bakteria yang selalu berubah.

Aroma kimia

Bau yang serupa dengan peluntur atau amonia boleh menjadi dua perkara yang berbeza. Tetapi anda juga harus berhati-hati, kerana kadang-kadang bau ini juga boleh menjadi tanda penyakit tertentu.

Penyebab bau kimia di dalam vagina adalah kerana air kencing mengandungi produk sampingan ammonia yang disebut urea. Perlu diingat bahawa air kencing berbau amonia yang kuat adalah tanda dehidrasi.

Sebab-sebab lain juga boleh disebabkan oleh vaginosis bakteria. Ada kemungkinan bau seperti kimia adalah tanda vaginosis bakteria. Vaginosis bakteria adalah jangkitan yang sangat biasa. Gejala termasuk:

  • Bau busuk atau mencurigakan.
  • Pelepasan kelabu, putih, atau hijau.
  • Gatal.

Bau yang kuat ketika tertekan

Punca keputihan sangat menyakitkan ketika mengalami tekanan kerana badan mengandungi dua jenis kelenjar peluh, apokrin dan ekrin.

Kelenjar ekrin menghasilkan peluh untuk menyejukkan badan dan kelenjar apokrin bertindak balas terhadap emosi. Kelenjar apokrin inilah yang menyebabkan bau di ketiak dan pangkal paha.

Bau hanyir

Punca vagina mengeluarkan bau amis adalah kerana anda mendapat vaginosis bakteria apabila terdapat pertumbuhan bakteria anaerob yang terlalu banyak di dalam vagina.

Penyebab lain juga boleh menjadi trichomoniasis, jangkitan seksual yang paling biasa tetapi dapat disembuhkan dan mudah dirawat dengan antibiotik. Tempat ini terkenal dengan bau amisnya yang menyakitkan.

bau busuk

Punca bau busuk di faraj mungkin kerana mungkin ada sesuatu di dalam faraj. Salah satu contohnya ialah kerana ada tampon yang anda lupa bawa keluar. Tanpa meninggalkan tampon di dalam vagina selama berhari-hari boleh menyebabkan bau busuk.

Baca juga: 6 Perubahan pada Faraj Postpartum Normal

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Secara umum, aroma yang tidak normal semestinya mudah dilihat. Sekiranya ada sebab yang serius, selalunya gejala lain akan muncul selain bau yang menyakitkan. Segera berjumpa doktor sekiranya baunya disertai dengan gejala berikut:

  • Gatal atau terbakar.
  • Sakit.
  • Sakit semasa hubungan seks.
  • Pendarahan faraj yang tidak berkaitan dengan haid.

Ingat, bau faraj berkait rapat dengan pHnya. Dan ada banyak perkara yang mempengaruhi pH.

Contohnya, keadaan faraj selepas hubungan seks, air mani mempunyai pH yang agak tinggi. Tetapi jangan risau, perubahan ini hanya sementara.

Menopaus juga memberi kesan pada pH vagina. Kerana kekurangan menopaus estrogen wanita berakhir dengan mukosa vagina yang kurang. Mukosa vagina melapisi faraj dan menyuburkan bakteria Lactobacilli. Jadi, tanpa sel-sel ini anda boleh mendapatkan pH yang jauh lebih tinggi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!