Kesihatan

Nefritis

Nefritis adalah keadaan yang boleh mempengaruhi buah pinggang. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera. Kerana, jika tidak dirawat, ini boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti kegagalan buah pinggang.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan ini, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Neuropati Periferal

Apa itu nefritis?

Nefritis adalah keadaan yang berlaku ketika ginjal meradang. Anda perlu tahu bahawa buah pinggang adalah organ yang berbentuk seperti biji kacang yang berfungsi menyaring sisa atau lebihan air dari badan.

Setiap buah pinggang mengandungi sekitar 1 juta nefron, yang menyaring unit di dalam badan. Di dalam nefron terdapat sekumpulan saluran darah kecil yang dikenali sebagai glomerulus. Penapis darah glomerular dapat membantu membuang lebihan cecair dan sisa melalui air kencing.

Nefritis sendiri sering mempengaruhi glomeruli atau glomeruli, tubulus, dan tisu interstisial.

Jenis nefritis

Nefritis terdiri daripada beberapa jenis. Agar anda lebih memahami, berikut adalah penjelasan mengenai setiap jenis nefritis.

1. Glomerulonefritis

Glomerulonefritis adalah keradangan pada penapis kecil di buah pinggang, iaitu glomeruli. Glomerulonefritis boleh berlaku secara tiba-tiba (akut) atau berkembang secara beransur-ansur (kronik).

Pada glomerulonefritis akut, keadaan ini dapat berkembang secara tiba-tiba setelah jangkitan tertentu, seperti radang tekak, hepatitis, atau radang paru-paru. virus imunodefisiensi manusia (HIV).

Sementara itu, glomerulonefritis kronik berkembang dengan perlahan dan boleh menyebabkan gejala tertentu pada peringkat awal. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, glomerulonefritis akut dan kronik boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang atau kegagalan buah pinggang.

2. Nefritis interstisial

Nefritis interstitial adalah keadaan yang berlaku akibat keradangan atau pembengkakan di antara tubulus buah pinggang.

3. Nefropati IgA

Nephroparietal IgA, juga dikenal sebagai penyakit Berger, adalah penyakit yang terjadi ketika antibodi yang dikenali sebagai imunoglobulin A (IgA) terbentuk di ginjal. Ini boleh menyebabkan keradangan tempatan.

Seiring dengan perkembangannya, nefritis jenis ini juga dapat menghalang kemampuan buah pinggang menyaring sisa dari darah.

4. Pyelonephritis

Pyelonephritis adalah sejenis jangkitan saluran kencing (UTI) yang boleh mempengaruhi satu atau kedua buah pinggang. Dalam kebanyakan kes, ini disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Jangkitan boleh bermula di pundi kencing, kemudian turun ke ureter dan akhirnya ke ginjal. Ureter adalah dua tiub yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing.

5. Nefritis Lupus

Dipetik dari halaman Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit GinjalLupus nefritis adalah sejenis penyakit buah pinggang yang dipengaruhi oleh: lupus eritematosus sistemik (SLE) atau lebih dikenali sebagai lupus.

Lupus adalah penyakit autoimun di mana sistem ketahanan badan menyerang sel dan organ tubuh sendiri.

Apa yang menyebabkan nefritis?

Berikut adalah penyebab nefritis mengikut jenis.

1. Glomerulonefritis

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan nefritis jenis ini. Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan keradangan glomeruli buah pinggang termasuk:

 • Jangkitan bakteria atau virus
 • Penyakit autoimun
 • Vaskulitis

2. Nefritis interstisial

Sementara itu, nefritis usus sering berlaku kerana reaksi alergi terhadap ubat-ubatan tertentu.

Penyebab nefritis interstisial lain yang tidak alergi adalah mengambil ubat untuk masa yang lama, ia boleh mempengaruhi tisu ginjal.

3. Nefropati IgA

Tidak seperti dua jenis nefritis yang disebutkan di atas, nefropati IgA atau penyakit Berger boleh berlaku kerana penumpukan antibodi IgA di glomeruli, menyebabkan keradangan dan boleh mempengaruhi kemampuan mereka untuk menyaring sisa dan cecair yang berlebihan.

Pada dasarnya, penyebab sebenar pengumpulan IgA di buah pinggang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada perkara ini, seperti gen, penyakit hati dan seliak, dan jangkitan.

4. Pyelonephritis

Dalam kebanyakan kes, pielonefritis disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria Escherichia coli (E.Coli). Bakteria ini terutamanya terdapat di usus besar. Walau bagaimanapun, bakteria boleh bergerak dari uretra ke pundi kencing dan kemudian ke ginjal, yang menyebabkan pielonefritis.

5. Nefritis Lupus

Nupritis lupus boleh berlaku apabila autoantibodi dari lupus mempengaruhi struktur di buah pinggang yang menyaring produk buangan. Ini boleh menyebabkan keradangan ginjal dan menyebabkan darah dalam air kencing, protein dalam air kencing, atau gangguan fungsi ginjal.

Siapa yang lebih berisiko untuk menghidapi keadaan ini?

Terdapat beberapa faktor risiko nefritis, termasuk:

 • Sejarah keluarga penyakit ginjal atau jangkitan
 • Mempunyai penyakit autoimun, seperti lupus
 • Berumur 60 tahun ke atas
 • Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu dalam jangka masa panjang

Apakah gejala dan ciri nefritis?

Walaupun gejala yang disebabkan bergantung pada jenis nefritis, ada gejala umum yang boleh disebabkan oleh nefritis, termasuk:

 • Peningkatan kekerapan membuang air kecil
 • Bengkak pada mana-mana bahagian badan, terutamanya di tangan, kaki, pergelangan kaki, atau muka
 • Perubahan warna air kencing, seperti air kencing yang mendung
 • Air kencing berbuih
 • Terdapat darah di dalam air kencing
 • Sakit di buah pinggang atau perut
 • Sakit di pelvis
 • Mual
 • Demam

Apakah kemungkinan komplikasi dari keadaan ini?

Sekiranya tidak dirawat, beberapa komplikasi yang disebabkan oleh keadaan ini termasuk:

 • Kegagalan buah pinggang akut
 • Penyakit buah pinggang yang kronik
 • sindrom nefrotik
 • Jangkitan buah pinggang berulang
 • Tekanan darah tinggi

Bagaimana merawat atau merawat nefritis?

Cara merawat nefritis disesuaikan dengan penyebab dan jenis nefritis yang berlaku, berikut adalah cara merawat nefritis.

Rawatan nefritis di doktor

1. Glomerulonefritis

Rawatan untuk glomerulonefritis bergantung pada jenis glomerulonefritis yang anda miliki dan penyebabnya.

Salah satu rawatan untuk keadaan ini adalah untuk mengawal tekanan darah, terutama jika tekanan darah adalah faktor penyumbang glomerulonefritis.

Kaedah lain untuk mengurangkan keradangan yang dipicu oleh sistem kekebalan tubuh adalah plasmapheresis, untuk membuang bahagian cairan dari darah (plasma) yang dapat mempengaruhi plasma yang sihat.

Dialisis atau pemindahan buah pinggang biasanya diperlukan dalam kes yang teruk atau dalam kes kegagalan buah pinggang.

2. Nefritis interstisial

Sekiranya nefritis interstitial disebabkan oleh alergi ubat, satu-satunya rawatan yang diperlukan adalah berhenti mengambil ubat tersebut. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, dialisis diperlukan untuk memulihkan fungsi buah pinggang.

3. Nefropati IgA

Sehingga kini, tidak ada penawar untuk nefropati IgA. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ubat yang dapat membantu memperlambat perkembangan penyakit dan melegakan simptom, seperti asid lemak omega 3.

Asid lemak omega 3 boleh didapati dalam bentuk suplemen minyak ikan, ini dapat membantu mengurangkan keradangan pada glomeruli. Walau bagaimanapun, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

4. Pyelonephritis

Rawatan pielonefritis melibatkan antibiotik. Walau bagaimanapun, dalam jangkitan buah pinggang yang teruk, ini memerlukan kemasukan ke hospital. Rawatan boleh merangkumi penghidratan intravena dan antibiotik.

5. Nefritis Lupus

Rawatan untuk nefritis lupus bertujuan untuk mengurangkan gejala untuk mencegah perkembangan penyakit. Rawatan boleh merangkumi ubat-ubatan tertentu, seperti imunosupresan.

Sekiranya keadaan berlanjutan ke kegagalan buah pinggang, rawatan mungkin termasuk dialisis dan pemindahan buah pinggang. Dialisis itu sendiri dapat membantu membuang lebihan cecair dan sisa dari badan dan mengekalkan keseimbangan mineral dalam darah.

Baca juga: Demensia

Cara merawat nefritis secara semula jadi di rumah

Rawatan nefritis memerlukan rawatan di doktor. Namun, perubahan gaya hidup perlu dilakukan untuk melindungi buah pinggang. Perubahan gaya hidup juga dapat membantu melegakan gejala yang dialami, beberapa perkara yang perlu dilakukan adalah:

 • Hadkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan natrium. Kerana, apabila terdapat terlalu banyak natrium dalam darah, ginjal akan menahan air. Ia dapat meningkatkan tekanan darah
 • Hadkan jumlah protein dalam diet. Mengehadkan pengambilan protein dapat membantu mengawal kadar kolesterol dan melindungi buah pinggang
 • Mengurangkan pengambilan jumlah kalium atau kalium dalam diet
 • Mengekalkan pengambilan cecair di dalam badan untuk mengelakkan dehidrasi dan mengekalkan fungsi buah pinggang
 • Cukup rehat
 • Mengekalkan berat badan yang sihat
 • Kawal tekanan darah dan pantau tekanan darah

Apakah ubat nefritis yang biasa digunakan?

Berikut adalah beberapa ubat yang digunakan untuk merawat keadaan ini.

Ubat untuk nefritis di farmasi

Harap maklum bahawa penggunaan ubat-ubatan untuk merawat keadaan ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Tetapi mesti diresepkan oleh doktor. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, sebelum menggunakan ubat untuk merawat nefritis.

1. Glomerulonefritis

Seperti yang telah dijelaskan bahawa rawatan glumorulonephritis juga melibatkan ubat untuk mengawal tekanan darah. Beberapa ubat tekanan darah yang boleh diresepkan termasuk:

 • Inhibitor enzim penukar angiotensin atau perencat ACE (captopril dan lisinopil)
 • Penyekat reseptor angiotensin atau ARB (losartan dan valsartan)

Sementara itu, ubat lain yang digunakan untuk merawat glimerulonephritis mungkin termasuk:

 • Kortikosteroid, jika sistem imun mempengaruhi buah pinggang
 • Diuretik untuk mengurangkan bengkak

2. Nefritis interstisial

Sementara itu, ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat nefritis interstitial mungkin termasuk kortikosteroid.

3. Nefropati IgA

Dipetik dari Klinik MayoBeberapa ubat yang dapat membantu memperlambat perkembangan penyakit dan melegakan gejala dalam kes nefropati IgA termasuk:

 • Ubat tekanan darah tinggi. Seperti ACE inhibitor atau ARB untuk mengawal tekanan darah
 • Imunosupresan. Dalam beberapa kes, ubat kortikosteroid seperti prednison dapat menekan tindak balas imun, yang membantu mencegah sistem imun menyerang glomeruli. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini mempunyai beberapa kesan sampingan, seperti tekanan darah tinggi dan gula darah tinggi
 • statin. Sekiranya tahap kolesterol tinggi, statin atau jenis ubat penurun kolesterol lain dapat membantu mengawal kadar kolesterol dan mencegah kerosakan buah pinggang
 • diuretik. Diuretik dapat membantu mengeluarkan lebihan cecair dari darah

Ubat semula jadi untuk nefritis

Seperti yang telah dijelaskan, suplemen asid lemak omega 3 dapat membantu mengurangkan keradangan pada glomeruli dalam kes neuropati IgA. Walau bagaimanapun, makanan tambahan tidak boleh diambil secara sembarangan, anda mesti berjumpa terlebih dahulu.

Namun, hingga kini tidak ada rawatan semula jadi yang benar-benar dapat menyembuhkan nefritis. Ini kerana keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera.

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap penyakit ini?

Dipetik dari halaman Garis Kesihatan, mengelakkan atau mengehadkan makanan tertentu dapat membantu mengurangkan penumpukan sisa produk dalam darah, memperbaiki fungsi ginjal, dan mencegah kerosakan ginjal lebih lanjut.

Sekiranya penyakit buah pinggang, pengambilan natrium, kalium, dan fosfor mesti terhad dalam pengambilan.

Beberapa makanan atau minuman yang harus dielakkan atau terbatas dalam penggunaannya adalah soda, alpukat, makanan dalam tin, beras perang, pisang, hingga daging olahan, makanan bungkus atau siap makan.

Bagaimana untuk mencegah nefritis?

Berdasarkan Berita Perubatan Hari IniTerdapat beberapa perubahan gaya hidup yang dapat mengurangkan risiko penyakit ini, seperti:

 • Mengekalkan berat badan yang sihat
 • Berhenti atau elakkan merokok
 • Mengekalkan tekanan darah dan gula darah dalam had normal
 • Bersenam
 • Mengamalkan diet yang sihat untuk menjaga kesihatan buah pinggang

Itulah beberapa maklumat mengenai nefritis. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!