Kesihatan

Bayi Berjalan Kaki, Normal Atau Berbahaya?

Apabila anak dapat mula berjalan, tentu ini adalah kebahagiaan istimewa bagi Moms. Ketika anak anda baru mula berjalan, anda mungkin menyedari bahawa dia berjalan dengan berjinjit. Namun, adakah ini normal atau berbahaya?

Baca juga: Ketahui Phimosis: Gangguan Zakar yang Sering Berlaku Pada Bayi

Adakah kaki bayi berjalan normal atau berbahaya?

Berjalan kaki berjalan di kaki atau bola kaki, bukan dengan tumit menyentuh tanah. Anda harus tahu bahawa berjalan kaki adalah perkara biasa pada kanak-kanak yang baru mula berjalan kaki.

Sebilangan besar kanak-kanak dapat mengatasinya. Bukan hanya itu, faktor kebiasaan juga boleh menyebabkan bayi berjinjit. Dipetik dari Klinik Mayo, sepanjang kanak-kanak itu tumbuh dan berkembang secara normal, berjalan kaki tidak perlu dibimbangkan.

Adakah sebab lain untuk bayi berjinjit?

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyebab bayi berjalan kaki, seperti keadaan perubatan tertentu dan ini mesti membimbangkan anda. Berikut adalah keadaan perubatan yang boleh menyebabkan bayi berjinjit.

1. Lumpuh otak

Cerebral palsy adalah keadaan yang boleh mempengaruhi postur, kekuatan otot, dan koordinasi. Pesakit dengan keadaan ini mungkin tidak stabil ketika berjalan, apatah lagi dengan berjalan kaki di hujung kaki. Bukan hanya itu, otot juga mungkin terasa kaku.

2. Distrofi otot

Distrofi otot adalah keadaan genetik yang menyebabkan otot menjadi lemah atau mengecut. Salah satu kesan yang mungkin berlaku ialah berjalan kaki.

Sekiranya sebelum ini kanak-kanak berjalan normal, dan kemudian tiba-tiba berjalan berjinjit. Ini boleh menjadi tanda distrofi otot.

3. Keabnormalan saraf tunjang

Kelainan saraf tunjang, seperti keterikatan saraf tunjang, di mana saraf tunjang melekat pada tulang belakang juga boleh menyebabkan bayi berjongkok ketika berjalan.

Baca juga: Alergi Pencuci Bayi? Jangan Panik, Inilah Petua Untuk Mengatasinya!

4. Gangguan spektrum autisme

Gangguan spektrum autisme (ASD) adalah gangguan neurodevelopmental yang mempengaruhi perkembangan komunikasi atau tingkah laku.

Berdasarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), seseorang dengan keadaan ini mempunyai cara belajar, perhatian, atau reaksi yang berbeza. Berjalan kaki pada bayi dengan keadaan ini mungkin disebabkan oleh tindak balas deria.

Contohnya, kanak-kanak itu mungkin tidak menyukai sensasi ketika tumitnya menyentuh tanah. Sebab-sebab lain mungkin gangguan yang berkaitan dengan penglihatan atau keseimbangan.

Bagaimana untuk menghentikan kanak-kanak dari berjinjit?

Anda perlu tahu bahawa jika anak anda terus berjinjit melebihi usia 5 tahun, mereka mungkin menghadapi masalah berjalan di tumit di kemudian hari.

Sebaliknya, jika bayi berjalan dengan kerap di hujung jari, anak juga mungkin menghadapi masalah memakai kasut dengan selesa atau mudah terjatuh. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan ibu untuk mengatasi masalah berjalan kaki pada anak-anak, termasuk:

  • Bagi kanak-kanak berumur 2-5 tahun, terutamanya jika mereka dapat berjalan dengan normal, mengingatkan anak-anak untuk berjalan di tumit boleh membantu
  • Memakai kaki khas yang boleh meregangkan otot dan tendon di betis sekiranya otot atau tendon mereka mengalami ketegangan
  • Menggunakan alat khas, iaitu ortosis kaki pergelangan kaki (AFO), yang dapat membantu meregangkan otot dan tendon di pergelangan kaki. Jenis pendakap gigi ia boleh digunakan untuk jangka masa yang lebih lama jika dibandingkan dengan pelempar kaki
  • Suntikan Botox di kaki dapat membantu mengendurkan otot kaki yang terlalu aktif atau tegang, jika ini menyebabkan anak anda berjinjit.

Walau bagaimanapun, jika seorang kanak-kanak terus berjalan dengan hujung jari kaki setelah berusia 5 tahun, dan tidak dapat berjalan normal ketika diminta untuk melakukannya, ini dapat meregangkan otot dan tendon ketika dipasangkan dengan pendakap gigi atau pelempar kaki.

Untuk mengatasinya, pembedahan untuk memanjangkan sebahagian tendon Achilles dapat membantu. Sekiranya anda risau sekiranya bayi anda berjimat. Anda juga boleh berjumpa doktor.

Itulah beberapa maklumat mengenai bayi yang berjalan kaki yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!