Kesihatan

Perlu dielakkan, 8 jenis makanan ini dapat menurunkan dorongan seks

Hubungan seksual adalah keperluan asas dalam setiap rumah tangga. Bukan hanya menjadikan perkahwinan terasa lebih intim, ia juga dapat menjadi kunci komunikasi yang baik antara suami dan isteri.

Tetapi ada kalanya keinginan untuk melakukan aktiviti ini berkurang tanpa sebab. Tetapi tahukah anda bahawa keadaan ini berlaku kerana makanan yang anda makan?

Ya, ternyata ada beberapa jenis makanan yang boleh mempengaruhi hormon, dan membuat keinginan untuk melakukan hubungan seks pudar, anda tahu. Nah, inilah penjelasan lengkap.

Baca juga: Cegah Virus daripada Menyebarkan, Inilah Petua Menggunakan Masker Menurut Garis Panduan WHO

Susu

Produk tenusu seperti ais krim dan keju mungkin menjadi hidangan kegemaran anda. Tetapi jika anda ingin 'sibukkan diri' dengannya, lebih baik menjauhi produk ini terlebih dahulu.

Dilaporkan dari Lembaran Cheats, makanan dan minuman yang dibuat dari susu lembu yang diproses terlebih dahulu, umumnya mengandungi hormon buatan yang dapat mempengaruhi jumlah hormon semula jadi pada lelaki dan wanita.

Makanan bergoreng

Makanan jenis ini sangat menyelerakan. Tetapi malangnya, anda tidak digalakkan menggunakannya terlalu kerap. Selain boleh menyebabkan pelbagai penyakit, makanan jenis ini juga dapat membuat anda sakit mood untuk melakukan hubungan seks berkurang.

mengikut Perubatan HarianLemak trans yang terdapat dalam makanan goreng terbukti secara saintifik dapat menurunkan libido lelaki dan wanita secara signifikan.

Mengambil asid lemak trans juga dapat membuat pengeluaran sperma tidak normal, dan mengganggu kehamilan.

Karbohidrat halus

Karbohidrat diproses dalam bentuk tepung, pasta, bijirin, atau roti, adalah berita buruk bagi dorongan seks lelaki. Ini kerana jika dikonsumsi terlalu banyak, dapat menurunkan kadar testosteron.

Kandungan gula di dalamnya juga cenderung membuat lelaki menambah berat badan, dan meningkatkan kadar estrogen. Sebagai penyelesaian, anda boleh menggantikan pengambilan karbohidrat dengan bijirin penuh yang tidak diproses terlebih dahulu.

Minuman ringan

Pemanis buatan, terutamanya aspartam, boleh mempengaruhi tahap serotonin anda.

Serotonin adalah hormon penting yang berfungsi untuk mewujudkan perasaan bahagia. Sekiranya tahapnya rendah, ini akan memberi kesan langsung kepada libido lelaki dan wanita.

Baca juga: 12 Khasiat Oatmeal Boleh Menjadi Antioksidan dan Menjayakan Diet Sihat Anda

Udang

Menurut Data Program Pestisida USDA, 9 dari 10 racun perosak yang biasa digunakan boleh mengganggu keadaan hormon lelaki dan wanita.

Salah satu kesan yang paling kuat adalah racun perosak jenis 4-heksil resorcinol, yang sering digunakan untuk mencegah perubahan warna pada udang.

Jadi jika anda ingin makan udang tanpa takut mengganggu keseimbangan hormon seks di dalam badan anda. Oleh itu, anda harus mencari udang yang ditanam secara organik.

Edamame

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan, mendapati fakta bahawa pengambilan edamame dalam jumlah yang tinggi, dapat mengurangkan hormon seks pada wanita. Kesan lain yang boleh disebabkan oleh ini adalah berlakunya gangguan fungsi ovari.

Bagi lelaki, dipetik dari Makan ini, menyebutkan bahawa dengan hanya setengah porsi kacang soya sehari, cukup untuk mengurangkan pengeluaran sperma sebanyak 40 persen.

Kacang soya

Kacang soya adalah salah satu makanan yang mempunyai sifat estrogenik, atau mampu meningkatkan kadar hormon estrogen pada orang yang memakannya.

Ini menjadikan pengambilan soya tidak boleh terlalu banyak, kerana cenderung mengurangkan gairah seksual, terutama pada lelaki.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa terlalu banyak makan tahu, kicap, atau produk soya lain dapat menurunkan kadar testosteron dan jumlah sperma pada lelaki.

Makanan pedas

Menurut kajian yang dilakukan di Oregon State University, Amerika Syarikat, makanan yang sangat wangi, atau terlalu berpengalaman dapat mengubah bau atau bau vagina wanita.

Ini tentu boleh mengganggu aktiviti seksual anda dengannya. Sebilangannya termasuk kopi, bawang, bawang putih dan rempah.

Para penyelidik kemudian mengesyorkan makan lebih banyak biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran untuk menghasilkan bau vagina yang lebih lembut.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!