Kesihatan

Jangan risau! Inilah cara membuat luka sunat pahlawan Moms cepat kering

Sudah tentu Moms merasa risau akan bayi tersebut selepas berkhatan. Nah, berikut adalah pelbagai cara agar luka sunat cepat kering untuk disapukan pada si kecil, Ibu, mari kita lihat ulasannya!

Baca Juga: Jangan Abaikan Parut, Keluar Ini Menyebabkan Keloid

Pelbagai cara untuk mengeringkan luka sunat dengan cepat

Walaupun luka berkhatan agak kecil, jika anak memilikinya, ia pasti memerlukan lebih banyak rawatan. Inilah cara merawat luka sunat dengan cepat, termasuk:

Keluarkan perhatian bayi

Agar luka berkhatan cepat kering, cara pertama yang boleh anda lakukan adalah mengalihkan perhatian anak. Biasanya anak akan merasa sakit yang luar biasa setelah menjalani proses berkhatan.

Caranya adalah dengan menyediakan aktiviti atau permainan yang tidak banyak melakukan aktiviti kepada bayi seperti berlari atau berjalan terlalu kerap, sehingga saluran darah yang cedera tidak meradang dan menyebabkan kesakitan.

Beri titisan

Ibu boleh memberi titisan pada anak kecil anda sebagai cara agar luka sunat cepat kering. Ibu boleh memberikannya dengan penggunaan 3 kali pada setiap anak selepas membuang air kecil.

Cara membuat luka sunat cepat kering dengan memberi ubat analgesik

Selepas berkhatan, anda harus segera memberi ubat analgesik (penghilang rasa sakit) yang diberikan oleh doktor untuk mengelakkan kesakitan setelah anestetik tempatan yang disuntik telah diserap oleh badan kepada anak.

Jangan lupa memberi ubat kepada kanak-kanak mengikut dos dan cadangan yang diberikan oleh doktor.

Elakkan alergen makanan

Elakkan memberi makanan yang mencetuskan alergi sehingga luka sunat akan cepat kering. Ini penting untuk dilakukan agar tidak menyebabkan sesuatu yang membawa maut.

Cuba jangan memberi makanan yang mencetuskan alergi. Jangan sesekali memberikannya kepada kanak-kanak yang mengalami alahan. Ini boleh menyebabkan gatal pada luka.

Bersihkan badan dengan mengelap sebagai cara mengeringkan luka sunat dengan cepat

Kami mengesyorkan bahawa selagi luka berkhatan belum kering, Ibu menggunakan kain lap untuk membersihkan badan bayi. Terutama parut dibalut dengan pembalut.

Menemani anak ketika membuang air kecil atau buang air besar

Setelah anak disunat, biasanya akan merasa takut membuang air kecil dan buang air besar. Ibu harus menemani anak ketika dia ingin membuang air kecil dan membuang air besar.

Tidak hanya itu, Moms disarankan untuk tidak membasahi parut dengan memercikkan air. Lebih baik, gunakan tisu untuk membersihkan air kencing yang melekat.

Di samping itu, semasa anak membuang air besar, anda boleh menolong anak dengan memercikkan bahagian belakang badannya tanpa memukul bekas luka.

Jangan tarik pembalut secara paksa

Jangan sesekali menarik pembalut secara paksa pada bahagian selepas berkhatan. Ini boleh menyebabkan luka pada kulit yang baru ditutup.

Agar tidak menyebabkan sakit luka, Ibu dapat menolong anak merendam dalam air suam yang telah menetes dengan cecair anti-bakteria dan kuman setelah hari ketujuh. Anda juga dapat menolong anak anda menanggalkan pembalut dengan perlahan.

Jangan buat terlalu banyak

Selepas berkhatan, cubalah untuk tidak melakukan terlalu banyak aktiviti. Ini untuk mengurangkan pembengkakan berlebihan di kawasan yang disunat.

Jangan sesekali melakukan aktiviti yang berlebihan seperti melompat atau berlari.

Cara membuat luka sunat cepat kering dengan menyesuaikan diet anda

Ibu harus mengelakkan memberi makanan pedas, mi dan minuman ringan atau minuman ringan kerana boleh mengganggu kesihatan umum, misalnya menyebabkan gangguan pencernaan atau sakit tekak yang dapat menurunkan kesihatan pesakit secara umum.

Di samping itu, ia akan menghalang proses penyembuhan luka-luka sunat kerana kepekatan sistem imun tubuh rosak untuk menyembuhkan luka dan merawat masalah kesihatan yang lain.

Baca Juga: Adakah Ukuran Zakar Anda Biasa? Ayuh, kenali bentuk dan teksturnya

Pakai pakaian yang longgar

Biasanya selepas berkhatan, anak akan merasa sakit dan lebih sensitif, oleh itu cuba jangan disentuh, termasuk dengan pakaian.

Selain itu, pakaian yang terlalu ketat atau terlalu ketat juga mengurangkan aliran darah dan meningkatkan kelembapan, yang memperlambat proses penyembuhan.

Ibu harus memberi sarung atau pakaian yang longgar kepada anak supaya anak lebih mudah pergi ke tandas atau ketika merawat luka sunat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!