Kesihatan

Ini adalah rangkaian penyakit paru-paru yang sering muncul di Indonesia

Penyakit paru-paru adalah salah satu keadaan perubatan yang paling biasa dan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, anda tahu! Nah, kebanyakan penyakit paru-paru disebabkan oleh tabiat buruk seperti merokok, jangkitan, dan faktor genetik.

Perlu diingat, paru-paru adalah sistem tubuh yang kompleks yang mengembang dan mengendurkan ribuan kali setiap hari untuk membawa oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida. Untuk mengetahui lebih lanjut, mari lihat penjelasan mengenai penyakit paru-paru berikut.

Baca juga: Sakit di Dada yang Tidak Dapat Ditanggung? Inilah Gejala Angina yang Perlu Diperhatikan!

Penyakit paru paru-paru-paru yang biasa di Indonesia

Dikutip dari Persatuan Dokter paru-paru Indonesia, terdapat lima jenis penyakit paru-paru yang paling sering menyebabkan kematian. Beberapa jenis penyakit paru-paru yang sering terjadi di Indonesia, termasuk:

Penyakit paru obstruktif kronik atau COPD

Penyakit paru obstruktif kronik, juga dikenali sebagai COPD, adalah jenis yang paling biasa, seperti emfisema dan bronkitis kronik. Ramai orang dengan COPD akan mengalami kedua-dua keadaan.

Emfisema secara perlahan dapat menghancurkan kantung udara di paru-paru sehingga akan mengganggu aliran udara yang akan keluar. Sementara bronkitis secara amnya akan menyebabkan keradangan dan penyempitan saluran bronkus yang memungkinkan pembentukan lendir.

Penyakit ini biasanya memerlukan masa yang lama untuk berkembang kerana penyebabnya adalah tabiat merokok atau pendedahan jangka panjang terhadap bahan kimia yang merengsa.

Gejala mungkin ringan pada mulanya, dengan batuk sekejap dan sesak nafas, tetapi akan menjadi lebih berterusan dari masa ke masa.

Rawatan dapat melegakan gejala, mencegah komplikasi, dan perkembangan penyakit secara perlahan. Penderita mungkin juga perlu membuat perubahan gaya hidup untuk membantu meredakan gejala atau memberi kelegaan.

Asma

Asma adalah keadaan jangka panjang yang secara amnya mempengaruhi saluran udara. Bukan hanya itu, keadaan ini juga melibatkan keradangan dan penyempitan pada paru-paru kerana menyekat bekalan udara.

Seseorang yang menghidap asma mungkin mengalami sesak dada, mengi, batuk, dan peningkatan pengeluaran lendir. Serangan asma berlaku apabila gejala bertambah buruk yang boleh bermula secara tiba-tiba dan berkisar dari ringan hingga mengancam nyawa.

Terdapat beberapa penyebab penyakit paru-paru ini, iaitu kehamilan, kegemukan, alergi, tabiat merokok, tekanan, faktor hormon, hingga genetik. Oleh itu, doktor biasanya akan meminta simptom dan sejarah perubatan semasa pemeriksaan fizikal.

Tuberkulosis atau TB

Penyakit paru-paru ini disebabkan oleh jangkitan berjangkit yang dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti otak dan tulang belakang. Penyebab tuberkulosis adalah mycobacterium.

Tuberkulosis disebabkan oleh bakteria yang menyebar melalui cairan semasa selesema atau selesema, jadi penularannya mudah jika anda bersentuhan dengan penghidapnya.

Seseorang lebih cenderung mendapat TB jika seseorang yang dekat dengan mereka menghidap tuberkulosis aktif, seorang perokok, dan mempunyai sistem imun yang lemah.

Jangkitan tuberkulosis boleh menyebabkan komplikasi, seperti kerosakan sendi, jangkitan tulang, saraf tunjang, masalah hati, dan keradangan tisu di sekitar jantung.

Atas sebab ini, tuberkulosis dapat dicegah dengan mengambil semua ubat yang ditetapkan oleh doktor, memakai topeng semasa rawatan, dan mengelakkan orang ramai.

Pneumonia

Pneumonia adalah pembengkakan atau keradangan tisu pada satu atau kedua paru-paru. Biasanya, penyakit paru-paru ini disebabkan oleh jangkitan bakteria di mana gejala dapat berkembang secara tiba-tiba dalam masa 24 hingga 48 jam.

Gejala pneumonia yang biasa termasuk batuk, sukar bernafas, degupan jantung cepat, kehilangan selera makan, sakit dada, dan suhu tinggi. Pneumonia boleh menyerang orang-orang dari pelbagai peringkat umur, baik yang muda maupun yang tua.

Oleh itu, peningkatan risiko terkena pneumonia dapat terjadi pada bayi atau anak kecil, orang yang merokok, mempunyai sistem imun yang lemah, dan mempunyai HIV / AIDS. Pneumonia ringan biasanya dapat diatasi dengan banyak rehat, mengambil antibiotik, dan minum banyak cecair.

Kanser paru-paru

Kanser paru-paru berlaku kerana kelainan pada unit asas kehidupan tubuh, iaitu sel. Gangguan ini disebabkan oleh pertumbuhan sel dalam pembahagian yang tidak terkawal dan percambahan sel yang akhirnya membentuk jisim atau juga dikenali sebagai tumor.

Nah, tumor ini boleh dibahagikan kepada jinak yang dapat disembuhkan dan malignan atau barah yang sukar disembuhkan. Kanser paru-paru ini cenderung menyebar atau bermetastasis sejak awal sehingga mengancam nyawa kerana sukar dirawat.

Kanser paru-paru adalah penyebab kematian yang paling biasa pada lelaki dan wanita. Beberapa penyebab barah ini adalah merokok secara aktif dan pasif, pendedahan kepada serat asbes, pendedahan kepada pencemaran, pendedahan kepada gas radon.

Baca juga: Tabu kolesterol yang mesti anda ketahui, dari makanan hingga gaya hidup!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!