Kesihatan

Kenali Blues Hari Lahir, Perasaan Sedih pada Hari Lahir

Gembira, gembira, atau teruja adalah perasaan yang biasanya kita rasakan pada hari ulang tahun kelahiran. Namun, apa yang berlaku jika pada hari lahir anda sebenarnya merasa sedih atau cemas? Ini boleh menjadi tanda hari jadi blues.

Baca juga: Mengenal konsep Jepun Ikigai untuk Hidup Bahagia dan Sihat

Apa itu hari jadi blues?

Hari jadi blues atau juga dikenali sebagai kemurungan hari jadi adalah keadaan yang berlaku ketika seseorang merasa sedih, tidak bahagia, atau bahkan cemas pada hari ulang tahunnya.

Pada dasarnya keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap mempengaruhi seseorang yang mempunyai sejarah gangguan kecemasan atau gangguan kesihatan mental yang lain, kepada orang introvert.

Tanda-tanda hari jadi blues

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, seseorang yang berpengalaman hari jadi blues anda mungkin merasa letih atau tidak bersemangat pada hari lahir anda, merasa sedih, cemas atau paranoid sebelum atau semasa ulang tahun anda.

Bukan itu sahaja, tanda-tanda lain dari hari jadi blues boleh merangkumi hilangnya keyakinan diri, ingin mengelakkan hubungan dengan orang lain, sukar tidur atau bangun pada waktu malam memikirkan hari ulang tahun.

Kehilangan selera makan, rasa sakit atau sakit fizikal menjelang ulang tahun anda, dan mempunyai pemikiran untuk mencederakan diri sendiri adalah tanda lain hari jadi blues yang juga perlu diperhatikan.

Tanda-tanda hari jadi blues yang disebutkan di atas mempunyai persamaan dengan tanda-tanda kemurungan. Oleh itu, penting bagi seseorang yang mengalami tanda atau gejala hari jadi blues berjumpa doktor dengan segera.

Mengapa hari jadi blues boleh berlaku?

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa faktor yang menyebabkannya hari jadi blues, antara lain adalah:

1. Harapan terlalu tinggi

Harapan yang terlalu tinggi pada hari ulang tahun adalah faktor pertama yang menyebabkan hari jadi blues. Anda perlu tahu bahawa pada hari ulang tahun, orang cenderung mempunyai harapan tentang bagaimana ulang tahun kelahiran mereka.

Namun, apabila jangkaan ini tidak sesuai dengan kenyataan, ini boleh menimbulkan perasaan kecewa.

2. Semakin meningkat usia

Penolakan untuk menjadi tua juga merupakan faktor lain yang boleh mencetuskan kesedihan pada hari lahir. Umur hanya sebilangan besar, tetapi perubahan fizikal yang boleh berlaku kerana usia tentunya sukar untuk dielakkan.

Bukan hanya mengenai perubahan fizikal, peningkatan tanggungjawab juga dapat mencetuskan hari jadi blues.

3. Tekanan dan harapan sosial

Tekanan sosial atau harapan untuk mencapai tujuan tertentu pada waktu tertentu, misalnya, seperti perkahwinan adalah salah satu perkara dalam masyarakat yang dianggap dapat dicapai pada usia tertentu.

Sekiranya seseorang tidak mencapai matlamat dalam jangkaan usia, ini boleh mencetuskan hari jadi blues.

Baca juga: Mengenal Psikoterapi yang menyokong, Bercakap sebagai Terapi untuk Menyatakan Keresahan

4. Rasa tidak berjaya

Masa berlalu dan kebanyakan kita mempunyai rancangan dan matlamat setiap tahun yang ingin kita penuhi. Hari ulang tahun ini boleh menjadi peringatan tentang apa yang telah kita capai atau belum dicapai pada usia tertentu.

Sekiranya terdapat banyak rancangan yang belum terlaksana pada usia atau tahun tertentu, ini boleh memberi kesan kepada perasaan seseorang.

Cara mengatasi hari jadi blues?

Hari jadi birus adalah keadaan yang boleh dirawat dan dicegah. Nah, berikut adalah beberapa cara untuk mencegah atau merawat hari jadi blues apa yang anda perlu tahu.

1. Berfikir positif

Berusaha berfikir positif adalah permulaan yang baik. Daripada merasa sedih dengan kekurangan pencapaian anda dan menyalahkan diri sendiri, lebih baik anda fokus pada perkara yang telah anda capai pada tahun-tahun sebelumnya.

Melakukannya dapat meningkatkan rasa syukur dan membantu anda mengingat perkara-perkara yang membuat anda bangga.

2. Jangan membuat terlalu banyak rancangan

Terlalu banyak rancangan hanya dapat menyedihkan anda pada hari lahir. Daripada membuat terlalu banyak rancangan, anda boleh membuat rancangan yang mudah dan mudah untuk mengurangkan risiko kesilapan atau kekecewaan.

3. Lebih produktif

Anda juga boleh menjadi lebih produktif pada hari lahir anda. Contohnya, anda boleh menuliskan beberapa tujuan dan beberapa cara untuk mencapainya pada tahun berikutnya.

Jangan lupa juga untuk membuat hari yang positif pada hari lahir anda supaya anda lebih terdorong untuk meraikan ulang tahun yang lebih baik pada masa akan datang.

4. Mengawal jangkaan

Bersikap realistik tentang apa yang diharapkan pada hari lahir anda dapat membantu mengelakkan kekecewaan.

Daripada mempunyai harapan yang tinggi, lebih baik mencari perkara positif dan bersyukur dan menghargai apa sahaja usaha yang dilakukan oleh rakan dan keluarga pada hari lahir anda.

Itulah beberapa maklumat mengenai hari jadi blues. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!