Kesihatan

Mempunyai Seks Post-C-bahagian: Bilakah Masa Yang Tepat & Kedudukan yang Selamat

Anggapan bahawa setelah melahirkan dengan pembedahan caesar tidak menghadapi masalah ketika anda ingin melakukan hubungan seks, itu tidak sepenuhnya benar.

Sebilangan pasangan, secara amnya, boleh melakukan hubungan seks lagi selepas satu atau setengah bulan selepas bersalin. Orang lain mungkin mengambil masa lebih lama.

Melakukan hubungan seks selepas bersalin caesar boleh menjadi sesuatu yang enggan dilakukan untuk beberapa pasangan, terutama isteri. Lebih-lebih lagi, jahitan yang cukup panjang di perut sering membuat anda merasa tidak selesa.

Supaya anda dan pasangan lebih selesa, ketahui masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks selepas bersalin caesar.

Waktu penyembuhan dan pemulihan pasca-caesar

Doktor biasanya menasihatkan anda untuk tinggal di hospital selama beberapa hari dalam proses pemulihan. Pada masa itu, rahim memerlukan sekitar satu setengah bulan untuk kembali ke ukuran normal dan serviks ditutup kembali.

Ini penting kerana serviks mesti ditutup kembali agar hubungan seksual dapat berjalan dengan selamat. Pemulihan rahim selepas pembedahan caesar mesti melalui pemulihan tanda jahitan di kawasan perut.

Malah ada yang mengalami kebas atau kesemutan selama berbulan-bulan setelah pembedahan.

Namun, tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa, selagi rasa sakit tidak meningkat dan tidak disertai dengan gejala lain seperti demam.

Masa untuk melakukan hubungan seks pasca-C

Setelah menjalani pembedahan bahagian C, wajar jika melakukan hubungan seks lagi mungkin tidak berasa selesa seperti sebelumnya. Ini adalah perkara biasa yang berlaku kepada mereka yang baru melahirkan.

Tidak ada masa yang pasti untuk menjawab kapan masa yang tepat untuk pasangan kembali ke aktiviti seksual. Kerana keadaan fizikal setiap ibu tentu berbeza setelah melahirkan, tidak kira sama ada kelahiran normal atau pembedahan caesar.

Biasanya, anda akan menunggu antara empat hingga enam minggu sebelum memulakan semula hubungan dengan pasangan anda setelah menjalani bahagian C.

Sebilangan pasangan mungkin merasa bersedia untuk kembali melakukan hubungan seks lebih awal daripada yang lain, tetapi ini sebaiknya dilakukan setelah berunding dengan pakar sakit puan. Yang paling penting adalah, tentu saja, setelah anda merasa selamat dan selesa untuk melakukannya lagi.

Kedudukan seks yang selesa

Sebelum melakukan hubungan seks, anda harus berkomunikasi dengan pasangan anda mengenai kedudukan seks yang selesa. Ibu boleh mencuba posisi yang tidak memberi tekanan pada perut.

Keadaan ketika pertama kali melakukan persetubuhan setelah melahirkan, mungkin ibu akan merasa takut. Ini dapat difahami kerana seks bukan hanya mengenai fizikal, tetapi juga mental.

Mintalah pasangan anda untuk membuat anda merasa lebih santai, seperti mengurut punggung atau pinggang. Lakukan pergerakan ringan yang membahagiakan pasangan anda.

Penting juga untuk diperhatikan, jika vagina menjadi kering, tidak ada salahnya menggunakan pelincir vagina untuk mengurangkan kesakitan semasa penembusan seksual.

Apa yang juga perlu dipertimbangkan, pilih posisi seks yang membuat anda merasa selesa. Seperti kedudukan sisi atau kedudukan penembusan dari belakang boleh dicuba.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami perkara ini

Sekiranya selepas waktu yang dibenarkan untuk melakukan hubungan seks tetapi menyakitkan, anda harus segera berjumpa doktor.

Begitu juga ketika mengalami peningkatan kesakitan atau pendarahan pada jahitan. Biasanya jika parut itu menyakitkan, itu adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena.

Masalah ini boleh berupa jahitan terbuka dan membuatnya terasa sakit, merah, atau bengkak. Perkara seperti ini mesti diperhatikan, kerana tidak menolak kemungkinan menjadi jangkitan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.