Kesihatan

Ketahui Bahaya Phthalates, Kandungan Plastik yang Mempengaruhi Kesuburan

Phthalates, atau sering juga disebut pemplastik, adalah bahan kimia yang digunakan dalam banyak produk rumah tangga.

Sebatian ini boleh didapati dalam kosmetik, produk penjagaan diri, cecair pembersih, dan sejenisnya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kewujudan phthalates mula menimbulkan kebimbangan serius kerana banyak yang berkaitan dengan kesannya terhadap sistem pembiakan. Bermula dari kemandulan, keguguran, dan banyak lagi.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ini, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Kenali organ pembiakan wanita dan fungsinya

Apa itu phthalates?

Dilaporkan dari NCBI, phthalates dikembangkan sebagai bahan kimia yang digunakan untuk membuat plastik lebih fleksibel. Sifatnya tidak larut dalam air, dan dapat menstabilkan aroma tiruan agar lebih tahan lama.

Phthalates dalam bentuk tulen, tidak berwarna, tidak berbau, dan mempunyai tekstur seperti cecair berminyak.

Oleh kerana bahan ini tidak terikat secara permanen ke plastik, sebatian ini dapat dengan mudah dilepaskan ke atmosfer, udara, tanah, dan bahkan cairan tubuh.

Ini adalah salah satu sebab mengapa phthalates menjadi racun persekitaran yang mudah terkena manusia setiap hari.

Bagaimana phthalates mempengaruhi kesihatan pembiakan?

Phthalates diketahui mengganggu fungsi hormon pembiakan seperti estrogen atau testosteron. Pada tahap yang cukup tinggi, phthalates bahkan dikaitkan dengan gangguan haid, disfungsi ovulasi, dan peningkatan risiko endometriosis.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa tahap phthlate yang tinggi pada lelaki dan wanita, berpotensi membuat proses pembuahan berlaku untuk waktu yang lebih lama.

Selain itu, pendedahan kepada phthlate juga dikaitkan dengan diagnosis kemandulan, serta kualiti telur dan sperma yang buruk.

Kesan phthalates pada sistem pembiakan wanita

Pengatur utama fungsi pembiakan pada wanita adalah ovari. Jadi, sebarang kecacatan dalam proses pembiakan yang melibatkan ovari, akan sangat mudah menyebabkan komplikasi pada kehamilan.

Ini boleh berlaku apabila phthalates memasuki badan, dan cepat dimetabolisme di usus, hati, dan darah. Akibatnya, phthalates dapat dijumpai dalam cairan ketuban wanita hamil, dan mengakibatkan hasil obstetrik yang buruk seperti persalinan prematur.

Selain itu, tahap phthalates yang tinggi dalam air kencing juga dikaitkan dengan komplikasi kehamilan lain seperti anemia, toksemia, dan preeklamsia pada wanita hamil.

Baca juga: 10 Makanan Ini Dapat Membantu Menjaga Kesihatan Zakar Anda

Kesan phthalates pada sistem pembiakan lelaki

Pendedahan sejumlah phthalates juga boleh mempengaruhi sistem pembiakan lelaki.

Ini terutama berlaku dengan kandungan bahan kimia pembentuk plastik yang disebut Diethyl Hydrogen Phosphite (DEHP) dan Dibutyl Phthalate (DBP).

Kesan kedua sebatian ini dapat dilihat, salah satunya adalah keadaan sperma. Dilaporkan dari Arah Sains, sebanyak 12 kajian melaporkan hasil hubungan antara pendedahan DBP dengan jumlah air mani atau air mani.

Daripada kajian-kajian ini, antaranya melaporkan bahawa penurunan konsentrasi air mani seiring dengan peningkatan pendedahan DBP pada wanita contoh sperma lelaki.

Cara menghadkan pendedahan phthalate

  1. Berhenti menggunakan plastik di rumah, kerana phthalates boleh bocor dari bekas plastik seperti botol air dan bekas makanan yang terdedah kepada haba dan pencuci
  2. Tukar produk kecantikan yang mengandungi phthalates untuk yang lebih selamat. Anda boleh mulakan dengan memilih kosmetik tanpa wangian tiruan
  3. Pilih cat kuku tanpa phthalate
  4. Pilih produk pembersih dan pencuci yang bebas wangian atau wangi dengan minyak pati
  5. Elakkan menggunakan penyegar udara dan lilin sintetik
  6. Sekiranya anda mengubahsuai rumah anda, pilih perabot dengan bahan semula jadi seperti kayu atau buluh
  7. Pilih produk rumah tangga yang diperbuat daripada kain atau kayu, jangan ambil produk yang diperbuat daripada plastik PVC
  8. Hadkan penggunaan doktor gigi, alat pacu dorong, dan mainan untuk kanak-kanak kecil yang diperbuat daripada plastik, pilih yang diperbuat daripada getah asli atau silikon.

Mengelakkan pendedahan phthalate tidak hanya penting ketika anda berusaha mempunyai anak, tetapi juga semasa kehamilan kerana pendedahan phthalate dikaitkan dengan risiko keguguran yang lebih tinggi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai bahaya phthalates, atau kesihatan seksual, jangan ragu untuk berjumpa doktor melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!