Kesihatan

Jangan Abaikan, Anda Perlu Tahu Cara Menjaga Kesihatan Mata

Mata adalah salah satu organ tubuh yang paling penting. Tetapi banyak orang mengabaikannya. Tidak sedikit orang yang tidak tahu menjaga kesihatan mata.

Adakah anda salah seorang yang jahil? Sekiranya anda seorang yang lalai, sekarang adalah masa untuk anda mengubah tabiat ini. Untuk mata yang sihat, anda perlu tahu bagaimana merawat mata anda.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga mata anda dan bagaimana menjaga kesihatan mata agar anda masih mempunyai mata yang sihat dan berfungsi.

Cara menjaga kesihatan mata

Terdapat banyak usaha untuk mata yang sihat yang dapat anda terapkan dalam kehidupan seharian. Inilah langkahnya.

Pengambilan makanan untuk mata yang sihat

Menjaga kesihatan mata boleh bermula dari makan makanan untuk mata yang sihat. Anda memerlukan nutrien seperti omega-3, vitamin C dan E.

Nutrien ini dapat menangkal masalah penglihatan yang berkaitan dengan usia seperti degenerasi makula (bahagian mata yang terletak di belakang retina) dan katarak.

Nutrien yang disebutkan di atas boleh didapati dari sayur-sayuran dan pelbagai jenis makanan. Berikut adalah makanan untuk mata sihat yang perlu anda perhatikan:

 • Salmon
 • Tuna
 • Telur.
 • Kacang
 • Tiram
 • Jingga
 • Bayam
 • Kale

Jaga berat badan anda supaya anda tidak berlebihan

Berat badan berlebihan atau gemuk boleh meningkatkan risiko diabetes. Orang yang menghidap diabetes lebih berisiko terkena penyakit mata seperti glaukoma atau retinopati diabetes.

Melakukan senaman adalah cara untuk menjaga kesihatan mata

Dengan bersenam, tubuh akan menghindari risiko tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi atau mengawal diabetes. Gangguan kesihatan yang disebutkan boleh menyebabkan masalah pada mata.

Oleh itu, senaman akan mengurangkan risiko seseorang mengalami masalah dengan mata atau penglihatan.

Jaga kebersihan mata anda

Sekiranya anda menggunakan kanta lekap, perhatikan kebersihannya untuk mencegah jangkitan. Selain menjaga lensa sentuh bersih, ketika menggunakan atau melepaskan pastikan tangan anda bersih.

Ikuti arahan penggunaan dan ganti dengan kerap seperti yang disarankan oleh produk yang anda gunakan.

Gunakan cermin mata hitam atau cermin mata hitam sebagai cara untuk menjaga kesihatan mata

Kurangkan aktiviti yang mendedahkan anda kepada cahaya matahari langsung. Atau jika anda benar-benar harus melakukan aktiviti luar, gunakan cermin mata hitam untuk melindungi mata anda.

Kerana terkena cahaya matahari boleh merosakkan mata dan dapat meningkatkan risiko katarak. Oleh itu, pastikan anda menggunakan cermin mata hitam yang mempunyai perlindungan dari sinaran UV-A dan UV-B.

Jangan biarkan mata anda letih

Sekiranya anda sibuk menggunakan komputer atau menatap skrin telefon bimbit, jangan lupa untuk berkedip agar mata anda tidak letih. Ini adalah kaedah merawat mata yang mudah tetapi sering diabaikan.

Anda boleh melakukan langkah 20-20-20 untuk mengurangkan keletihan mata. Contohnya, setiap 20 minit di depan komputer, rehatkan mata selama 20 saat dan putar mata ke arah lain yang berjarak 6 meter.

Di samping itu, anda juga boleh berehat setiap dua jam. Luangkan masa 15 minit untuk berehat sebelum kembali bekerja.

Sekiranya anda tidak mengambil langkah-langkah ini, mata yang terpaksa menatap layar komputer atau telefon bimbit akan mendapat hasil berikut.

 • Mata tegang
 • Mata kering
 • Penglihatan kabur
 • Sukar untuk melihat tumpuan di kejauhan
 • Sakit kepala
 • Sakit leher, belakang dan bahu.

Cara menjaga kesihatan mata dengan gunakan pelindung mata

Sekiranya anda seorang yang aktif dalam sukan atau melakukan aktiviti yang mempunyai risiko kecederaan mata, maka gunakan perlindungan khas.

Atau bagi pekerja di bidang tertentu, seperti di bidang pembinaan bangunan dan kilang, tentunya akan ada daya tarikan untuk menggunakan peralatan khas untuk mencegah kecederaan anggota badan.

Ketahui sejarah kesihatan keluarga anda

Sebilangan penyakit mata turun-temurun atau diwarisi dalam keluarga. Kerana penting untuk mengetahui apakah ada sejarah keluarga penyakit mata.

Sekiranya anda mengetahui bahawa ada faktor risiko penyakit keturunan, anda harus lebih berhati-hati menjaga kesihatan mata ketika anda semakin tua.

Cara menjaga kesihatan mata adalah dengan berhenti merokok

Merokok tidak hanya membahayakan paru-paru. Kerana merokok boleh membahayakan kesihatan mata.

Merokok boleh menyebabkan degenerasi makula dan katarak. Merokok juga boleh menyebabkan kerosakan pada saraf optik. Saraf optik adalah sistem saraf yang menghantar maklumat visual dari retina ke otak.

Periksa mata anda dengan kerap

Setiap orang perlu menjalani pemeriksaan mata secara berkala, walaupun sejak kecil. Pemeriksaan berkala membantu anda menentukan keadaan kesihatan mata anda.

Pemeriksaan mata juga akan membantu mencari masalah sejak awal, seperti glaukoma, penyakit mata tanpa gejala.

Penyakit mata yang lebih awal dikesan, semakin mudah untuk merawatnya sehingga mata dapat berfungsi dengan baik.

Beberapa ujian yang biasa dilakukan untuk mencari penyakit mata dan memastikan kesihatan mata termasuk:

 • Ujian penglihatan medan visual untuk mengukur penglihatan sisi (periferal). Hasil ujian ini dapat menentukan sama ada seseorang mempunyai gejala glaukoma atau tidak.
 • Ujian ketajaman visual. Anda akan diminta membaca carta mata sejauh 20 kaki. Ini untuk memastikan keupayaan penglihatan jarak jauh.
 • Tonometri. Ini adalah ujian tekanan mata. Ujian ini juga dilakukan untuk mengesan glaukoma.
 • Ujian pelebaran mata. Seseorang yang melakukan ujian ini akan diberi titisan mata untuk melebarkan anak mata. Kemudian doktor akan melakukan pemeriksaan menggunakan lensa khas. .

Ambil vitamin untuk kesihatan mata

Untuk mata yang sihat, vitamin untuk kesihatan mata juga perlu dimakan. (Foto: Shutterstock)

Memberi pengambilan vitamin untuk kesihatan mata juga boleh menjadi kaedah rawatan yang anda lakukan agar mata anda sihat. Vitamin adalah salah satu bahan dalam makanan untuk mata yang sihat.

Berikut adalah cadangan vitamin untuk kesihatan mata:

Vitamin A

Vitamin A adalah vitamin yang berperanan menjaga kebersihan kornea. Selain itu, vitamin A juga bertindak sebagai komponen rhodopsin, protein di mata yang membolehkan mata melihat dalam keadaan cahaya rendah.

Pengambilan vitamin A juga penting untuk mengelakkan saluran air mata kering, melindungi mata dari gangguan lain.

Walaupun jarang berlaku, kekurangan vitamin A boleh menyebabkan keadaan xerophthalmia. Xerophthalmia adalah penyakit mata progresif yang bermula dengan rabun malam.

Untuk mata yang sihat, pastikan anda mendapat pengambilan vitamin A dalam bentuk makanan tambahan. Selain itu, vitamin A juga dapat diperoleh dari ubi jalar, sayur-sayuran berdaun hijau, labu, dan lada

Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan kuat yang membantu melindungi sel, termasuk sel mata. Antioksidan dapat membantu melawan radikal bebas, yang merosakkan tisu di seluruh badan.

Beberapa kajian juga menemui kaitan antara vitamin E dan pencegahan katarak. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan.

Untuk mendapatkan vitamin E, anda boleh mengambil beberapa makanan. Seperti kacang, biji, salmon, alpukat, sayur-sayuran berdaun hijau dan minyak masak.

Vitamin C

Seperti vitamin E, vitamin C adalah antioksidan kuat yang dapat melindungi mata daripada merosakkan radikal bebas. Vitamin C juga berperanan dalam proses pembuatan kolagen, protein yang memberikan struktur kepada mata, terutama di kawasan kornea dan sclera.

Satu kajian juga mendapati bahawa vitamin C berperanan dalam mengurangkan risiko katarak hingga 75 peratus apabila pengambilan vitamin C harian melebihi 490 mg, berbanding 125 mg atau kurang.

Untuk mata yang sihat, anda dapat memenuhi pengambilan vitamin C dari buah tropika sitrus, lada, brokoli, dan kangkung. Makanan untuk mata yang sihat mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi dan baik untuk dimakan.

Vitamin B6, B9 dan B12

Gabungan vitamin B ini dapat menurunkan kadar homosistein. Homocysteine ​​adalah protein dalam badan yang mempunyai pengaruh terhadap keradangan dan meningkatkan risiko degenerasi makula (AMD). Anda boleh mendapatkannya melalui makanan tambahan.

Petua untuk menjaga kesihatan mata kanak-kanak

Bagi anda yang sudah mempunyai anak, menjaga kesihatan mata anak adalah sesuatu yang tidak boleh dilepaskan. Kerana kanak-kanak sering tidak memahami apa yang berlaku kecuali ketika mereka mula merasa sakit. Begitu juga untuk mata.

Untuk mata yang sihat, berikut adalah beberapa langkah yang dapat diambil untuk menjaga kesihatan mata anak-anak:

 • Pastikan mata anak anda berehat selepas setiap 30-40 minit membaca, menulis, atau bermain dengan komputer
 • Hadkan penggunaan televisyen atau media lain tidak lebih dari 1 atau 2 jam sehari
 • Luangkan lebih banyak masa di luar rumah
 • Tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran dan ikan berlemak anda
 • Amalkan tabiat baik seperti membaca pada jarak 30 cm dari buku atau 50 cm dari telefon pintar
 • Ajar anak-anak agar tidak kerap menggosok mata
 • Gunakan cermin mata hitam semasa dalam perjalanan
 • Jadualkan pemeriksaan berkala dengan doktor mata.

Selain penjelasan di atas, cara menjaga kesihatan mata juga dapat dilakukan dengan mulai mementingkan kebersihan mata. Contohnya, jangan biarkan mata jengkel.

Sekiranya mata mengalami kerengsaan kecil seperti mata merah atau merasa pasir atau serpihan kecil yang lain, segera gunakan titisan mata.

Sekiranya anda merasakan keadaan mata anda tidak bertambah baik atau anda merasakan ada masalah lain yang bermasalah, sila berjumpa dengan pakar oftalmologi dengan segera.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!