Kesihatan

Rubella, jangkitan virus yang menimbulkan risiko pada janin

Penyakit rubella perlu dipertimbangkan kerana penghidapnya sering terlambat mengetahui diagnosisnya. Terutama pada wanita hamil.

Walaupun penyakit rubella dialami oleh wanita hamil untuk pertama kalinya, ada risiko ia dapat mempengaruhi proses pertumbuhan dan perkembangan janin, anda tahu.

Oleh itu, Moms perlu mengetahui lebih lanjut mengenai rubella, termasuk cara mencegahnya. Lihat maklumat lengkap di bawah, ya!

Apa itu penyakit rubella?

Rubella adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus. Penyakit ini sering disebut sebagai campak Jerman tetapi disebabkan oleh virus yang berbeza daripada campak.

Penampilannya dicirikan oleh demam ringan disertai dengan ruam merah pada kulit. Rubella mudah menyerang kanak-kanak dan juga orang dewasa.

Pada wanita hamil, terutama pada trimester pertama, rubella boleh menyebabkan kesan maut. Bermula dari keguguran, kematian janin, kelahiran mati, atau bayi dengan kecacatan kongenital, yang dikenali sebagai sindrom rubella kongenital (CRS).

Punca rubella

Rubella disebabkan oleh virus yang ditularkan dari satu orang ke orang lain. Penyebaran virus berlaku apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin.

Selain itu, virus ini juga boleh merebak jika anda bersentuhan langsung dengan rembesan pernafasan atau lendir penghidap. Bukan hanya itu, diketahui bahawa wanita hamil boleh menyebarkan penyakit ini kepada anak-anak mereka yang belum lahir melalui aliran darah.

Penyakit ini dianggap jarang berlaku di Indonesia dan di negara lain. Ini kerana kebanyakan kanak-kanak mendapat vaksinasi sejak usia dini.

Walau bagaimanapun, di bahagian lain negara virus ini masih aktif. Untuk itu selalu waspada ketika anda melancong ke luar negeri, ya.

Baca juga: Mumps, penyakit berjangkit yang boleh menyerang sesiapa sahaja

Gejala rubella

Kemerahan pada kulit yang berlaku sebagai gejala rubella (Foto: //www.gponline.com/)

Seperti halnya dengan banyak penyakit virus, orang dewasa mengalami gejala yang lebih teruk daripada kanak-kanak. Sehingga pada kanak-kanak gejala rubella lebih sukar dikesan.

Selepas terdedah kepada virus, gejala penyakit biasanya muncul dua atau tiga minggu kemudian. Walau bagaimanapun, gejala biasa yang akan berlaku adalah seperti berikut:

 • Demam ringan
 • Sakit kepala
 • Hidung tersumbat atau berair
 • mata merah
 • Kelenjar getah bening yang membesar di pangkal tengkorak, di belakang leher dan di belakang telinga
 • Ruam merah halus (biasanya muncul di wajah, badan, kemudian lengan dan kaki)
 • Sakit sendi, terutamanya pada wanita muda

Walaupun gejala di atas mungkin tidak kelihatan sangat serius, segera hubungi doktor jika anda merasakan anda terdedah kepada virus rubella atau mengalami gejala yang disenaraikan di atas.

Diagnosis rubella

Ruam merah pada kulit sebenarnya boleh disebabkan oleh pelbagai virus dan bukan hanya rubella. Jadi untuk mendiagnosis penyakit ini, doktor akan melakukan ujian makmal.

Secara amnya, doktor akan melakukan ujian darah pada pesakit untuk dapat mengesan kehadiran pelbagai jenis antibodi rubella dalam darah.

Antibodi dalam darah dapat menunjukkan sama ada seseorang mempunyai jangkitan baru-baru ini atau vaksin rubella.

Baca juga: Rubeola dan Rubella Kedua-duanya Mempunyai Campak, Tetapi Inilah Perbezaannya

Rawatan penyakit rubella

Sebenarnya, sehingga kini tidak ada rawatan yang akan memendekkan jangka masa penyakit ini berlaku di dalam badan. Anda hanya perlu menunggu sehingga virus itu hilang dengan sendirinya.

Sekiranya demam atau sakit melanda, doktor biasanya akan memberi analgesik yang dapat mengawal demam dan sakit kepala.

Walaupun begitu, doktor biasanya akan meminta pengidap rubella untuk mengasingkan diri dari orang lain dalam tempoh jangkitan. Orang dengan rubella juga harus dipisahkan dari wanita hamil.

Sekiranya penghidap penyakit ini adalah wanita hamil, mereka harus berbincang dengan doktor mereka mengenai risiko bayi tersebut kemudian.

Wanita yang memutuskan untuk meneruskan kehamilan akan diberi antibodi oleh doktor. Antibodi ini disebut globulin hiperimun yang dapat melawan jangkitan terhadap virus rubella.

Tetapi perlu diingat bahawa globulin hiperimun yang diberikan tidak akan menghilangkan kemungkinan bayi mengalami sindrom rubella kongenital atau CRS.

Penularan penyakit rubella

Penyakit ini disebarkan melalui kontak langsung atau dengan rembesan pernafasan (titisan-titisan).

Itulah sebabnya ia merebak dengan mudah apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin. Virus rubella pada mulanya akan membiak dalam sel-sel sistem pernafasan, merebak ke kelenjar getah bening, kemudian menyebar ke organ-organ tubuh yang lain.

Manakala sindrom rubella kongenital (CRS) ditularkan secara transplasenta atau dari wanita hamil ke bayi mereka yang belum lahir.

Sekiranya anda dijangkiti rubella, anda harus memberitahu rakan, keluarga dan orang yang bekerja dengan anda, ya. Ini penting supaya mereka dapat mengelakkan penularan.

Risiko komplikasi rubella

Berdasarkan data dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), sekurang-kurangnya 70 peratus wanita yang menderita rubella juga mengalami radang sendi atau radang sendi.

Ini termasuk sendi di jari, pergelangan tangan dan lutut yang biasanya berlangsung sekitar sebulan. Tetapi pada lelaki dan kanak-kanak keadaannya sangat jarang berlaku.

Kemudian dalam kes tertentu, rubela didapati menyebabkan masalah serius seperti jangkitan telinga, radang otak atau gangguan pendarahan.

Risiko komplikasi rubella sebenarnya lebih besar pada anak yang dilahirkan oleh ibu dengan rubella. Sekurang-kurangnya 80 peratus bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai rubella pada 12 minggu pertama kehamilan mempunyai keadaan Sindrom rubella kongenital (CRS):

 • Kelewatan pertumbuhan
 • Katarak
 • Pekak
 • Kecacatan jantung kongenital
 • Kecacatan pada organ lain
 • Kecacatan intelektual
 • Kerosakan hati atau limpa

Risiko paling tinggi terhadap janin dalam rahim adalah pada trimester pertama, tetapi pendedahan di kemudian hari juga berbahaya.

Walaupun begitu, bagi orang dewasa, rubella termasuk dalam kategori jangkitan ringan. Setelah menderita penyakit ini, biasanya seseorang dapat menjadi kebal secara kekal.

Rubella dan kesihatan kehamilan

Rubella sangat berbahaya bagi wanita hamil dan bayi mereka yang belum lahir. Semua wanita hamil yang belum diberi vaksin berisiko tinggi dijangkiti penyakit ini dan menyebarkan bayi di rahim mereka.

Jangkitan virus rubella boleh menyebabkan gangguan yang paling teruk apabila wanita hamil dijangkiti pada awal trimester kehamilan.

Sindrom rubella kongenital (CRS)

Sindrom rubella kongenital adalah keadaan yang berlaku pada bayi yang sedang berkembang di rahim yang ibunya dijangkiti virus rubella.

Keadaan CRS boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan pada bayi semasa kelahiran. Mulai dari gangguan pendengaran, kecacatan mata dan jantung dan kecacatan seumur hidup, autisme, dan pelbagai gangguan lain.

Kanak-kanak yang dilahirkan dengan keadaan ini pastinya perlu menjalani rawatan khas, seperti melakukan terapi atau pembedahan.

Kecacatan kelahiran yang paling biasa disebabkan oleh CRS termasuk:

 • Pekak
 • Katarak
 • Kecacatan jantung
 • Kecacatan intelektual
 • Kerosakan hati dan limpa
 • Berat lahir rendah
 • Ruam kulit semasa lahir

Selain itu, masalah kesihatan lain yang dapat muncul pada bayi dengan CRS adalah:

 • Glaukoma
 • Kerosakan otak
 • Masalah tiroid dan hormon lain
 • Keradangan paru-paru

Atas sebab ini, penting bagi wanita hamil untuk selalu menjaga kekebalan tubuh dengan memberi vaksin.

Vaksin rubella dan kehamilan

Wanita yang merancang untuk hamil harus berjumpa dengan doktor mereka untuk memastikan mereka telah mendapat vaksin sebelum hamil. Vaksin untuk rubella dikenali sebagai vaksin MMR.

Manakala pada wanita hamil yang belum menerima vaksin, mereka harus menunggu hingga setelah melahirkan untuk mendapatkan vaksin MMR. Perlu diingat bahawa wanita yang hamil tidak boleh mendapatkan vaksin MMR.

Pencegahan rubella

Anda boleh mencegah rubela dengan mendapat vaksin. Biasanya vaksin rubella digabungkan dengan vaksin penyakit lain yang dikenali sebagai vaksin MMR atau Mumps (gondok), campak (campak), dan Rubella.

Vaksin MMR harus diberikan ketika anak berusia antara 12 hingga 15 bulan. Kemudian dilakukan lagi ketika anak berusia 4 hingga 6 tahun atau sebelum memasuki sekolah.

Pada wanita yang telah menerima vaksin sebelum kehamilan, bayi yang dilahirkan akan mempunyai keadaan yang lebih tahan terhadap rubella. Bahkan kekebalan boleh bertahan selama enam hingga lapan bulan selepas hari kelahiran.

Vaksin MMR juga boleh dilakukan ketika bayi belum berusia 12 bulan untuk keperluan tertentu. Contohnya, keperluan untuk melancong ke luar negara. Namun, setelah menerima vaksin lebih awal, vaksin masih harus diulang pada usia yang disarankan.

Sebagai tambahan kepada wanita yang ingin menjalani kehamilan, vaksin juga perlu dilakukan jika anda termasuk dalam kumpulan:

 • Orang yang bekerja di hospital, kemudahan perubatan, pusat jagaan harian atau sekolah
 • Orang yang akan melancong ke luar negara atau menaiki kapal pesiaran
 • Orang yang menggunakan kemudahan pendidikan awam
 • Wanita yang mengandung anak dan tidak hamil

Sekiranya anda menghidap barah, gangguan darah atau penyakit lain yang mempengaruhi sistem imun, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mendapatkan vaksin MMR.

Itu semua maklumat mengenai rubella yang perlu anda ketahui. Mari pastikan bahawa anda telah menerima vaksin dan sentiasa menjaga kesihatan anda, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!