Kesihatan

Apa yang Perlu Anda Tahu Selepas Pembedahan Apendisitis

Selepas usus buntu, anda memerlukan rawatan yang tepat untuk mempercepat pemulihan. Operasi ini, yang dikenali sebagai apendektomi, adalah prosedur pembedahan untuk menghilangkan radang usus buntu yang dijangkiti atau dijangkiti.

Tanpa pembedahan, apendiks dapat pecah dan menumpahkan bahan berjangkit ke dalam aliran darah dan perut, sehingga berpotensi mengancam nyawa. Nah, untuk mengetahui rawatan yang tepat selepas pembedahan apendisitis, mari lihat penjelasan di bawah.

Baca juga: Ciri-ciri Angin Duduk: Hati-hati terhadap Gejala Sakit di Dada

Rawat selepas pembedahan usus buntu yang perlu anda ketahui

Dilaporkan dari Medical News Today, radang usus buntu boleh menyebabkan sakit di perut atau di kawasan pusar. Kesakitan boleh memancar ke bahagian kanan bawah perut.

Tanda dan gejala tambahan yang menunjukkan apendisitis termasuk kehilangan selera makan, cirit-birit, demam, kencing kerap, dan muntah.

Sekiranya usus buntu pecah, kemungkinan penghidapnya akan mengalami demam tinggi dan sakit teruk di kawasan perut.

Salah satu cara untuk mengatasinya adalah apendektomi laparoskopi. Prosedur apendektomi laparoskopi biasanya merangkumi beberapa langkah umum.

Kadang kala, jika pakar bedah tidak dapat melihat apendiks dengan cukup baik maka tidak mungkin untuk menyelesaikan operasi menggunakan laparoskop. Dalam kes ini, pakar bedah perlu melakukan apendektomi terbuka yang melibatkan membuat sayatan yang lebih besar.

Selepas pembedahan, ada yang perlu dan tidak perlu dilakukan untuk mempercepat pemulihan. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan selepas pembedahan apendisitis termasuk yang berikut:

Perkara yang perlu dilakukan selepas pembedahan

Pakar bedah secara amnya melakukan apendektomi di bawah anestesia umum. Oleh kerana itu, penghidapnya akan benar-benar tertidur dan tidak menyedari bahawa operasi sedang dijalankan. Beberapa perkara yang perlu dilakukan selepas pembedahan apendisitis, termasuk yang berikut:

Biarkan badan berehat

Ketika seseorang menjalani pembedahan, tindak balas semula jadi tubuh adalah dengan meletakkan rem pada aktiviti rutin sehingga mereka dapat fokus pada penyembuhan tanpa gangguan. Ini bermakna anda boleh tidur lebih banyak daripada biasanya sekurang-kurangnya minggu pertama atau lebih selepas pembedahan.

Tempoh penurunan aktiviti fizikal ini sangat penting, terutamanya dengan pembedahan perut terbuka atau laparoskopi. Sekiranya anda meneruskan aktiviti sebelum lapisan dalam sembuh, maka hernia boleh berkembang dan menyebabkan perlunya pembedahan lebih banyak.

Ikut arahan doktor

Doktor anda akan memberi anda arahan penjagaan rumah khusus semasa anda keluar dari hospital. Arahan ini kemungkinan besar merangkumi rawatan luka, sekatan diet, dan tanda-tanda komplikasi yang berkaitan dengan pembedahan.

Arahan juga harus menjelaskan had yang akan diberikan oleh doktor semasa melakukan aktiviti ketika anda sedang pulih. Pilihan setiap pakar bedah berbeza, tetapi secara umum, jika anda mengikuti arahan hospital, pemulihan akan lebih lancar.

Menguruskan kesakitan

Kesakitan dapat memberi tekanan tambahan pada badan dan akan melambatkan proses penyembuhan. Arahan penjagaan rumah dari doktor anda kemungkinan besar akan merangkumi nasihat mengenai bagaimana menguruskan kesakitan pembedahan.

Doktor akan memberi arahan agar sayatan tetap bersih dan kering. Sekiranya sayatan ditutup dengan jalur-jalur steri, pastikan ia tetap kering sehingga keluar.

Secara amnya, anda mungkin disarankan untuk minum ubat dalam dos terkecil yang mungkin. Untuk mengatasi rasa sakit, anda boleh meletakkan bantal di perut anda. Hubungi doktor anda sekiranya ubat penahan sakit tidak membantu.

Perkara yang tidak boleh dilakukan selepas pembedahan

Sebilangan besar orang boleh meneruskan aktiviti normal selepas kira-kira seminggu atau lebih awal jika mereka menjalani pembedahan laparoskopi. Namun, anda tetap dinasihatkan untuk tidak melakukan aktiviti dan sukan yang berat selama lebih dari satu minggu.

Biasanya, doktor juga tidak mengesyorkan mandi atau membiarkan luka terkena air sehingga sayatan sembuh sepenuhnya. Elakkan juga memandu kenderaan sehingga anda berhenti mengambil ubat sakit yang telah ditetapkan oleh doktor anda.

Selain bersenam, seseorang yang baru saja menjalani pembedahan apendisitis juga dinasihatkan untuk tidak mengangkat berat yang melebihi 10 paun. Hadkan aktiviti fizikal sehingga penyedia perkhidmatan kesihatan anda mengatakan tidak apa-apa untuk melakukannya.

Baca juga: Masalah Kesihatan Yang Mungkin Berlaku Sebagai Hasil Memegang BAB

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found