Kesihatan

Tinggi Serat dan Mineral, Ini 5 Kelebihan Penggunaan Roti Gandum untuk Kesihatan!

Roti gandum semakin meningkat ketika orang mula melihat makanan yang tinggi serat dan bebas gula. Roti jenis ini umumnya paling berkhasiat dan boleh dimakan pada apa sahaja jenis diet.

Roti gandum itu sendiri berbeza dengan roti putih yang biasanya lebih senang dijumpai di mana-mana.

Kandungan nutrien roti gandum

Memetik halaman Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA), berikut adalah kandungan gizi dalam satu keping (43 gram) roti gandum:

  • 80 kalori
  • 0 gram lemak
  • 170 mg natrium
  • 20 gram karbohidrat
  • 3 gram serat
  • 4 gram gula
  • 5 gram protein

Manfaat kesihatan memakan roti gandum

Dengan melihat kandungan nutrisi, beberapa faedah kesihatan memakan roti gandum termasuk:

1. Menyelaraskan fungsi sistem pencernaan

Manfaat yang satu ini adalah kesan kandungan serat pada roti gandum. Serat adalah nutrien penting untuk kesihatan saluran pencernaan anda.

Dengan mengambil jumlah serat yang mencukupi, bakteria baik dalam usus dapat tumbuh dengan normal. Sebagai kesan prebiotik dalam meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dan menguatkan sistem imun.

2. Menurunkan risiko barah kolorektal

Kanser yang boleh berlaku ketika anda mengalami masalah pencernaan adalah kolorektal. Kanser ini dapat dicegah dengan memakan makanan yang dapat menyuburkan usus, salah satunya adalah roti gandum.

Dalam satu kajian, pengambilan serat yang mencukupi dapat mengurangkan risiko terkena barah kolorektal sebanyak 40%.

3. Menjaga kesihatan jantung

Bukan hanya untuk pencernaan, makan makanan dengan biji-bijian dalam jumlah yang betul juga bermanfaat untuk kesihatan jantung, anda tahu. Pengambilan bijirin penuh dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan penyakit jantung koronari.

4. Menurunkan risiko strok

Masih dari penyelidikan yang dilakukan oleh British Medical Journal, pengambilan makanan yang mengandungi biji-bijian, termasuk biji-bijian, dikatakan dapat mengurangkan risiko strok.

Bukan hanya itu, kajian ini juga mendapati penurunan kematian yang berlaku akibat penyakit serius dengan pengambilan makanan ini dalam jumlah yang mencukupi.

5. Membantu proses penurunan berat badan

Di sebalik reputasi roti yang dapat meningkatkan pinggang anda, jenis roti gandum sebenarnya memberikan kesan yang sebaliknya.

Tinjauan terhadap 38 kajian epidemiologi menyatakan bahawa pengambilan roti gandum tidak menyebabkan kenaikan berat badan. Ini bermaksud, makanan ini sangat baik untuk membantu menurunkan atau mengekalkan berat badan.

Untuk menjadikannya lebih sihat dan berkesan menurunkan berat badan, anda boleh makan roti gandum yang digabungkan dengan bahan semula jadi atau dengan sup sayur-sayuran.

Demikianlah maklumat mengenai faedah memakan roti gandum untuk kesihatan. Adakah anda juga suka menggunakannya secara kerap?

Sentiasa perhatikan pengambilan makanan dan kandungan nutrien di dalamnya agar kesihatan anda terjaga. Jangan ragu untuk berjumpa doktor kami melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!