Kesihatan

Jarang Diketahui, Khasiat Jus Kentang Ini untuk Kulit dan Kesihatan Lain!

Jus kentang tidak begitu popular berbanding dengan jus sihat yang lain. Walaupun begitu, terdapat beberapa kebaikan jus kentang untuk kulit dan kesihatan badan lain yang perlu anda ketahui.

Jus kentang tidak begitu enak dimakan. Walau bagaimanapun, laman web Healthline menyebut jus ini kaya dengan vitamin, fitokimia dan nutrien.

Apakah faedah jus kentang?

Dengan sedikit taktik, anda boleh mencampurkan jus yang tidak begitu enak ini dengan jenis cecair lain sehingga boleh menjadi alternatif minuman sihat. Manfaat yang anda dapat merangkumi:

Kulit sihat

Kentang mengandungi lebih daripada 100 peratus kadar kecukupan nutrisi (RDA) untuk vitamin C. Nah, vitamin C penting agar tubuh dapat menyerap zat besi dan membentuk kolagen pada saluran darah, otot, tulang rawan dan tulang.

Antioksidan yang ditawarkan oleh vitamin C juga dapat meningkatkan kesihatan kulit dengan mengurangi lebam dan kerengsaan pada kulit dan menjadikan kulit lebih cerah.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Life Sciences mendapati kemungkinan kesan anti-radang yang ditawarkan oleh ekstrak kentang pada tikus yang menjadi subjek kajian.

Dalam kajian itu, ekstrak kentang digunakan terus ke kulit tikus. Malangnya, tidak ada kajian lebih lanjut mengenai kesan kaedah ini pada manusia.

Mengandungi vitamin B

Satu hidangan kentang mengandungi kira-kira 40 peratus pengambilan tiamin harian anda (vitamin B-1) dan niasin (vitamin B-3). Selain itu, terdapat juga kandungan riboflavin (vitamin B-2) dan vitamin B-6.

Vitamin B sendiri adalah komponen penting untuk membantu tubuh mengubah karbohidrat menjadi glukosa yang membawa kepada pembentukan tenaga.

Vitamin B juga dapat membantu fungsi otak dan sistem saraf untuk mempromosikan rambut dan kulit yang sihat dan mengekalkan hati yang sihat.

Mengandungi kalium

Kentang sangat tinggi kalium. Malah kandungannya boleh menjadi 3 kali lebih banyak daripada kandungan oren bersaiz sederhana. Jumlahnya mencapai 1,467 mg setiap hidangan kentang, atau sekitar 31 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan.

Kalium adalah elektrolit yang membantu anda mengatur cecair badan dan menyokong fungsi otot. Selain itu, elektrolit juga membantu buah pinggang dalam menyaring bekalan darah.

Mengandungi besi

Zat besi adalah kunci dalam melawan keletihan. Nutrien ini juga menjaga kesihatan sel darah merah dan membantu membawa oksigen ke seluruh badan.

Satu hidangan kentang dapat membekalkan sekitar 14 peratus daripada keperluan besi harian anda.

Mengandungi kalsium

Darah tidak akan menggumpal dengan mudah tanpa kalsium. Nutrien yang satu ini juga menjadikan tulang dan gigi kuat. Anda boleh mendapatkan kira-kira 5 peratus pengambilan kalsium harian yang disyorkan dari 1 hidangan jus kentang, anda tahu!

Mengandungi zink

Zink dapat membantu luka sembuh dengan lebih cepat. Oleh itu, nutrien ini penting untuk kesihatan sistem imun.

Dalam satu hidangan jus kentang, terdapat kira-kira 1 mg zink. Ini bermakna anda dapat memenuhi sekitar 9 peratus pengambilan zink harian yang disyorkan untuk lelaki dari kentang. Bagi wanita, satu hidangan jus kentang memenuhi 11 peratus pengambilan zink setiap hari.

Mengandungi vitamin K

Vitamin K adalah vitamin larut lemak. Nutrien jenis ini penting untuk pembekuan darah dan mencegah kerosakan tulang. Vitamin K juga membantu menyalurkan kalsium ke seluruh badan.

Dalam kentang mentah terdapat kira-kira 5 peratus pengambilan vitamin K yang disyorkan untuk badan anda.

Bagaimana membuat jus kentang?

Pertama sekali, anda mesti membersihkan kentang yang ingin anda jus dengan span atau berus sayur untuk menghilangkan tanah atau kotoran yang menempel pada kulit kentang. Pembersihan juga membantu anda mengurangkan racun perosak yang terdapat pada kentang anda.

Kemudian, potong kentang mengikut keperluan anda. Anda perlu ingat, kentang mengandungi 80 peratus air. Oleh itu, dengan hanya dua kentang bersaiz sederhana, anda dapat menghasilkan jus yang cukup banyak.

Terdapat tiga cara yang boleh anda gunakan untuk menghasilkan jus di sini, menggunakan jus, pengisar atau parut. Masing-masing akan menghasilkan kepekatan yang berbeza, ada yang hanya menghasilkan jus tanpa pulpa, tetapi ada juga yang dicampurkan dengan pulpa.

Selepas itu, jika anda tidak berpuas hati dengan rasa mentah, anda boleh menambahkan jus kentang yang anda hasilkan dengan jus sayur lain seperti lobak merah atau jus buah lain seperti epal atau mangga. Semoga berjaya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.