Kesihatan

Mie Segera Boleh Menyebabkan Tumor Payudara, Benarkah?

Mie segera adalah kegemaran ramai orang. Namun, terlalu kerap makan mi segera dikatakan menyebabkan ketumbuhan pada payudara. Apakah fakta?

Baru-baru ini terdapat sebuah video viral di TikTok mengenai kisah seorang gadis yang didiagnosis dengan fibroadenoma (FAM). Dalam video tersebut, dia memberitahu bahawa keadaannya disebabkan oleh kebiasaannya makan makanan pedas dan mi segera.

Anda perlu tahu bahawa FAM adalah tumor payudara jinak. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, mari lihat ulasannya di sini!

Apa itu FAM?

Fibroadenoma atau juga dikenali sebagai fibroadenoma payudara (FAM) adalah benjolan bertekstur padat di payudara yang bukan barah. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berusia antara 15 hingga 35 tahun.

Fibroadenoma boleh muncul di satu atau kedua payudara dan biasanya tidak menyakitkan. Fibroadenoma berukuran berbeza, dan boleh membesar atau mengecil sendiri.

Tanda dan gejala fibroadenoma

Benjolan fibroadenoma mempunyai tanda-tanda tertentu, seperti:

  • Bentuk bulat dengan batas yang jelas
  • Mudah bergerak
  • Rasanya kenyal atau padat
  • Biasanya tidak menyakitkan

Dalam beberapa kes fibroadenoma, mereka sangat kecil sehingga tidak dapat dirasakan.

Apa yang menyebabkan fibroadenoma?

Pada dasarnya, penyebab sebenar keadaan ini masih belum diketahui, tetapi mungkin berkaitan dengan hormon pembiakan. Kerana, fibroadenoma lebih kerap berkembang semasa tempoh pembiakan.

Dipetik dari Klinik Mayo, benjolan mungkin bertambah besar semasa kehamilan atau dengan penggunaan terapi hormon. Benjolan boleh menyusut selepas menopaus, ketika tahap hormon menurun.

Jenis fibroadenoma

Fibroadenoma terdiri daripada beberapa jenis, salah satunya adalah: fibroadenoma sederhana. Fibroadenoma sederhana tidak meningkatkan risiko barah payudara dan kelihatan sama secara keseluruhan jika dilihat di bawah mikroskop.

Selain itu fibroadenoma sederhanaTerdapat juga beberapa jenis fibroadenoma lain yang perlu diperhatikan, termasuk:

  • Fibroadenoma kompleks: Dalam kes fibroadenoma kompleks terdapat perubahan, misalnya, pertumbuhan sel atau hiperplasia yang dapat tumbuh dengan cepat
  • Fibroadenoma juvana: Jenis fibroadenoma ini adalah jenis benjolan payudara yang paling biasa dijumpai pada kanak-kanak perempuan dan remaja berusia antara 10 hingga 18 tahun. Jenis fibroadenoma ini boleh membesar, tetapi lama-kelamaan ia boleh mengecil atau hilang
  • Fibroadenoma gergasi: Fibroadenoma raksasa boleh tumbuh dengan ukuran lebih dari 2 inci. Jenis fibroadenoma ini mungkin memerlukan prosedur pembuangan pembedahan kerana boleh memampatkan atau mengganti tisu payudara yang lain
  • Tumor phyllodes: Tumor phyllodes biasanya jinak. Walau bagaimanapun, beberapa tumor Phyllodes boleh berkembang menjadi barah (malignan). Prosedur mengangkat biasanya disyorkan

Sebilangan besar fibroadenoma tidak mempengaruhi risiko barah payudara. Walau bagaimanapun, dalam kes tumor fibroadenoma atau phyllodes kompleks, risiko barah payudara sedikit meningkat.

Diagnosis fibroadenoma

Terdapat beberapa ujian untuk menilai benjolan pada payudara, iaitu: mamografi diagnostik dan ultrasound payudara, berikut adalah penjelasan masing-masing:

Mamografi diagnostik

Mamografi menggunakan sinar-X untuk menghasilkan gambar (mamogram) tisu payudara di sekitarnya. Fibroadenoma mungkin muncul pada mamogram sebagai jisim payudara dengan tepi bulat, berbeza dengan tisu payudara di sekitarnya

ultrasound payudara

Prosedur ini menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambar bahagian dalam payudara. Ultrasound atau ultrasound payudara mungkin disarankan sebagai tambahan kepada mamogram untuk menilai ketulan payudara jika tisu payudara padat.

Ultrasound payudara dapat membantu doktor anda menentukan sama ada benjolan payudara padat atau berisi cecair. Sekiranya pepejal, kemungkinan itu adalah fibroadenoma. Walau bagaimanapun, benjolan yang berisi cecair cenderung menjadi sista.

Adakah benar mi segera boleh menyebabkan tumor payudara?

Anda harus tahu bahawa pengambilan mi segera secara berlebihan harus dielakkan.

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan makanan yang sangat diproses atau ultramakanan yang telah diproses, sebagai nugget Ayam atau mi segera boleh meningkatkan risiko barah.

"Bekalan makanan ultratelah di proses dikaitkan dengan risiko kanser yang lebih tinggi secara keseluruhan, "tim penyelidik menulis dalam laporan yang diterbitkan di Jurnal Perubatan British (BMJ).

Selanjutnya, para penyelidik juga mengatakan bahawa peningkatan 10 peratus dalam bahagian makanan ultratelah di proses dalam diet dikaitkan dengan peningkatan yang signifikan lebih daripada 10 peratus risiko keseluruhan serta barah payudara.

Adapun beberapa makanan yang berkaitan dengan risiko barah, di antaranya adalah soda dan minuman manis, mi segera dan sup, nugget ayam dan ikan, hingga makanan sejuk beku.

Para penyelidik juga menyatakan bahawa ada beberapa cara makanan yang diproses dapat secara teori meningkatkan risiko barah.

Salah satunya ialah makanan ultratelah di proses tinggi lemak total, lemak tepu, dan gula atau garam tambahan. Walau bagaimanapun, ketumpatan serat dan vitaminnya rendah.

Itulah beberapa maklumat mengenai kaitan mi segera dengan tumor payudara. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!