Kesihatan

4 Cara Mengatasi Bayi Yang Suka Menggigit Puting Semasa Menyusu

Perasaan digigit oleh anak kecil anda semasa menyusu boleh sangat mengejutkan. Ibu mungkin berfikir, "Mengapa dia melakukan ini padaku?" Ibu malah boleh menjerit atau menarik diri dengan segera.

Secara umum, menggigit adalah fasa penyusuan yang normal dan cenderung hilang dengan sendirinya. Terdapat banyak cara untuk menanganinya, sekiranya berlaku Ibu.

Salah satunya ialah memahami mengapa bayi menggigit puting susu dan petua berikut.

Baca juga: Ibu, Inilah 5 Makanan Yang Dilarang Untuk Ibu Menyusui!

Mengapa bayi menggigit semasa memberi makan?

Laporan dari Garis Kesihatan, hingga sekarang, tidak ada sebab yang pasti yang menyebabkannya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab biasa menggigit bayi, termasuk:

  1. Gigi dengan gusi sensitif; menggigit mungkin melegakan mereka
  2. Lelah atau terganggu semasa menyusu
  3. Berusaha menarik perhatian Ibu
  4. Rasa tidak sihat dengan jangkitan selesema atau telinga, menyukarkan untuk menelan dan memberi makan dengan betul
  5. Terharu dengan aliran susu ibu yang cepat
  6. Kekecewaan dengan aliran susu yang perlahan.

Kadang kala bayi akan menggigit lebih dari satu sebab pada satu masa. Contohnya, jika anda sedang tumbuh gigi dan selsema.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya bayi menggigit semasa menyusu?

Selain tidak panik, berikut adalah beberapa pilihan tindakan yang boleh anda ambil: Ibu lakukan ketika detik ini berlaku:

1. Cuba elakkan reaksi dramatik

Walaupun menjerit atau menjerit mungkin naluri pertama Ibu apabila digigit. Tetapi itu tidak membantu dalam keadaan ini dan boleh menjadi bumerang. Bayi mungkin menjadi jengkel dan menggigit lebih kerap sekiranya mereka takut dengan tindak balas tersebut.

2. Keluarkan bayi dari payudara dengan lembut

Letakkan jari kelingking atau jari lain di sudut mulut bayi, yang akan memecahkan meterai dan membiarkan bayi keluar.

Ibu juga boleh mencuba menarik bayi ke dada, menekan wajahnya sebentar ke payudara, yang boleh menutup hidung dan mulutnya dan mendorongnya melepaskan kunci.

3. Menawarkan alternatif

Sekiranya bayi kelihatan tumbuh gigi, Ibu mungkin mahu menawarkan kain lap basah atau mainan untuk menenangkan gusi. Oleh itu, Ibu telah mengajar mereka untuk tidak menggunakan payudara anak mata.

4. Kenali tanda-tanda

Membawa bayi berhenti menggigit adalah mengenai pencegahan. Sekiranya Ibu ketahui kapan ia biasanya menggigit, atau apa yang berlaku sebelum bayi menggigit Ibu dapat menjangkakan gigitan dan menghentikannya daripada berlaku. Berikut adalah beberapa perkara umum yang perlu diperhatikan:

Bilakah bayi biasanya menggigit?

Adakah mereka menggigit sementara menunggu susu mengalir? Sekiranya ya, peras payudara anda agar lebih banyak susu mengalir atau mengepam sedikit lebih banyak susu agar susu mengalir sebelum sesi penyusuan dapat membantu.

Adakah mereka menggigit pada akhir sesi atau ketika mereka kelihatan bosan? Menawarkan sisi lain atau menamatkan sesi penyusuan boleh membantu keadaan ini.

Bagaimana selak bayi?

Kadang-kadang bayi menggigit kerana mereka tumbuh gigi, atau badan mereka yang tumbuh memerlukan kedudukan yang berbeza untuk mengikat dengan selesa.

Sekiranya ada, fikirkan cara untuk meletakkan bayi anda secara berbeza sehingga mulutnya berada di tempat yang berbeza.

Penyusuan susu ibu dalam keadaan berbaring boleh mendorong bayi menyusu dengan lebih mendalam. Sekiranya Ibu Sekiranya penyusuan susu ibu tidak selesa, kedudukan penyusuan yang santai sering kali dapat membantu.

Kelakuan lain

Ibu Anda mungkin menyedari bahawa rahang bayi anda mengetat sebelum menggigit. Ibu mungkin melihat mereka menggeliat atau gelisah. Mereka mungkin rewel atau kelihatan jengkel.

Perhatikan apa yang berlaku kepada mereka Ibu dapat mengelakkan berlakunya gigitan yang membuat Ibu yang tidak selesa.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya puting sakit?

Malangnya, dalam beberapa kes, gigitan bayi boleh menyebabkan luka pada puting, yang boleh sangat menyakitkan. Selain mengurangkan gigitan bayi, Ibu Juga perlu untuk merawat kerosakan puting dengan cara berikut:

Bilas garam

Bilas dengan air masin boleh menenangkan puting susu dan merupakan cara semula jadi untuk menyembuhkan kulit dengan lembut.

Krim puting

Terdapat pelbagai krim puting yang boleh membantu jika Ibu mempunyai luka atau luka pada puting. Krim puting mempromosikan "penyembuhan luka lembab", dan dapat membantu kulit puting sembuh.

Melegakan kesakitan

Sekiranya gigitan bayi terus sakit, Ibu Anda boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit bebas yang sesuai dengan penyusuan susu ibu. Tanyakan kepada perunding atau doktor laktasi untuk mendapatkan panduan selanjutnya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.