Kesihatan

Pedih ulu hati semasa mengandung membuat anda tidak selesa, apa yang menyebabkannya?

Mual dan muntah adalah aduan biasa semasa kehamilan. Namun, ada satu keluhan lain yang sering dirasakan oleh wanita hamil, iaitu pedih ulu hati semasa hamil.

Pada dasarnya, pedih ulu hati semasa kehamilan yang juga boleh menyebabkan sensasi terbakar di dada (pedih ulu hati) lebih kerap berlaku pada trimester kedua atau ketiga. Ini kerana, janin yang tumbuh dapat memberi tekanan pada perut.

Oleh itu, agar wanita hamil dapat mengetahui sebab-sebab keadaan ini dan bagaimana merawatnya, lihat ulasan lengkap di bawah.

Baca juga: Bolehkah Saya Mengurut Perut Semasa Kehamilan? Lihat Risiko dan Faedahnya!

Punca pedih ulu hati semasa kehamilan

Semasa hamil, anda mungkin mengalami lebih kerap pedih ulu hati, terutamanya jika anda sering mengalami pedih ulu hati sebelum hamil.

Sebenarnya, menurut satu kajian, kira-kira 45 peratus pengalaman ibu mengandung pedih ulu hati. Nah, berikut adalah beberapa penyebab pedih ulu hati semasa kehamilan yang mesti diketahui.

1. Perubahan hormon, penyebab pedih ulu hati semasa kehamilan

Hormon kehamilan atau lebih dikenali sebagai progesteron adalah penyebab pertama keadaan ini.

Progesteron bertindak sebagai penenang otot. Hormon progesteron dapat mengendurkan otot yang tegang (injap esofagus). Semasa makan atau minum, otot biasanya terbuka untuk membolehkan makanan atau minuman masuk ke perut sebelum ditutup rapat.

Walau bagaimanapun, peningkatan tahap progesteron yang berlaku semasa kehamilan boleh menyebabkan otot melonggarkan, yang dapat menghalangnya menutup sepenuhnya.

Apabila ini berlaku, asid perut dapat mengalir kembali ke esofagus (esofagus) atau bahkan ke saluran angin.

2. Pertumbuhan janin

Semasa rahim membesar untuk menampung janin yang tumbuh, ia dapat memberi tekanan pada perut, yang dapat menyebabkan asam lambung naik kembali, terutama jika perut kenyang.

Semakin besar ukuran janin, semakin besar kemungkinan ruang yang diperlukan semakin sempit.

3. Perubahan dalam proses pencernaan

Punca pedih ulu hati semasa kehamilan adalah proses pencernaan yang perlahan. Hormon progesteron boleh menyebabkan makanan atau minuman yang dimakan bertahan lebih lama di dalam perut daripada biasa.

Apabila pencernaan melambatkan dan perut anda terasa kenyang lebih lama, anda mungkin mengalami pedih ulu hati atau pedih ulu hati pedih ulu hati juga boleh meningkat.

4. Preeklampsia

Kadang-kadang, dalam kes pedih ulu hati yang ketara, ini boleh menjadi tanda preeklamsia. Preeklampsia dicirikan oleh tekanan darah tinggi dan kehadiran protein dalam air kencing semasa kehamilan.

Secara umum, preeklamsia berlaku selepas minggu ke-20 kehamilan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaan ini boleh berlaku lebih awal atau selepas bersalin.

Beberapa gejala preeklamsia termasuk:

  • Sakit kepala yang berterusan
  • Peningkatan berat badan yang berlaku secara tiba-tiba
  • Perubahan fungsi visual
  • Sakit di bahagian perut sebelah kanan atas.

Preeklamsia adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan segera. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh mengancam nyawa, baik untuk ibu dan bayi di dalam kandungan.

Baca juga: Waspadalah terhadap Preeklampsia, Gangguan Kehamilan yang Jarang Disedari

Bagaimana mengatasi pedih ulu hati semasa mengandung?

Asid perut yang tinggi boleh menyebabkan pedih ulu hati. Foto: Onhealth

Pedih ulu hati semasa mengandung memang boleh menyebabkan wanita hamil merasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi keadaan ini.

Inilah cara mengatasi pedih ulu hati semasa mengandung.

1. Makan lebih sedikit, tetapi lebih kerap

Melancarkan dari halaman Ibu bapaMenurut Rachel Brandeis, M.S, pakar diet yang pakar dalam pemakanan pranatal, makan berlebihan boleh menjadikannya lebih teruk pedih ulu hati.

Mengamalkan diet yang sihat bukan sahaja dapat mencegah pedih ulu hati dalam jangka pendek, tetapi juga semasa kehamilan. Daripada makan makanan besar tiga kali sehari, cubalah makan makanan kecil tetapi kerap.

Perlu diingat bahawa makan sebahagian kecil makanan dapat memudahkan tubuh mencerna makanan, sehingga dapat membantu melegakan gejala pedih ulu hati. Bukan hanya itu, wanita hamil juga tidak dibenarkan berbaring atau membongkok setelah makan.

2. Elakkan makanan yang boleh memburukkan lagi gejala

Semasa mengandung, sangat penting bagi wanita hamil untuk memperhatikan makanan yang mereka makan. Sebaliknya, elakkan makanan pedas dan masam. Kerana, kedua-duanya dapat menghasilkan lebih banyak asid perut.

Beberapa makanan yang harus dielakkan termasuk tomato, makanan berlemak atau goreng, minuman berkarbonat, dan minuman yang mengandungi kafein.

3. Elakkan makan sebelum tidur

Untuk melegakan pedih ulu hati yang berlaku pada waktu malam, anda harus mengelakkan makan sekurang-kurangnya 3 jam sebelum tidur.

4. Pakai pakaian yang longgar

Cara lain untuk mengatasi pedih ulu hati adalah dengan mengelakkan pakaian yang boleh menyebabkan tekanan di sekitar perut. Sebaliknya, pakai pakaian yang longgar dan selesa.

Itulah beberapa maklumat mengenai pedih ulu hati semasa kehamilan. Sekiranya pedih ulu hati berlangsung lebih lama atau mengganggu aktiviti, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai pedih ulu hati semasa kehamilan, anda juga boleh berjumpa doktor melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!